Nuo Sūrskio iki Mauzerio

Kai kurių garsių Lietuvos veikėjų – politikų, advokatų, atlikėjų elektroninio pašto adresai tokie keisti ar net vulgarūs, kad jie patys gėdijasi juos garsiai ištarti. Netinkamas savęs pristatymas elektroninėje erdvėje gali turėti neigiamos įtakos karjerai ar pakenkti formuojamam įvaizdžiui.

Žadina seksualumą

Laiško iš išdykėlės, vėjo, šaldytuvo, Nefertitės ir net Jėzaus Kristaus sulaukusiam žmogui gali kilti įvairių minčių.

Ypač jeigu jo turinys – oficialus.

Tačiau kasdienybėje tokių pavyzdžių tiek daug, kad drąsiai būtų galima skelbti kvailiausio elektroninio pašo adreso rinkimus.

Ko gero, daugiausia šansų juos laimėti turėtų lietuviškąja Ala Pugačiova praminta atlikėja Aušrinė Beigaitė, pramogų pasaulyje prisistatanti kaip "Tikroji išdykėlė".

Oficialiame šios dainininkės tinklalapyje nurodytas elektroninis paštas, artimas sceniniam amplua: "isdykele13".

Psichologas Tomas Lagūnavičius paaiškino, kad elektroninio pašto adresas nemažai byloja apie jo savininką ir yra kelių tipų.

Esą šis – emocinis, seksualinio pobūdžio ir slepia tam tikrą autoriaus intenciją.

"Akivaizdu, kad šiuo atveju skatina išdykauti, įsitraukti į seksualinius žaidimus", – žodžių į vatą nevyniojo psichologas.

Jo žodžiais tariant, vadinamaisiais emociniais paštais žmonės bando sukurti kitokį, neoficialų įvaizdį ir tam prisigalvoja keisčiausių pavadinimų, personažų.

Taip lengviau užmegzti asmeninius kontaktus.

"Emociniai paštai yra kelių pobūdžių – seksualiniai ir kvaili (angl. "stupid"). Pastarieji, grubiai tariant, parodo, kad su manimi galima juokauti, esu linksmas. Trečioji grupė – "crazy" – tai absoliučiai nieko bendro su jo savininko asmenybe neturintys pašto adresai, pavyzdžiui, Eglė žalčių karalienė. Tokiu būdu žmonės siekia pasislėpti", – komentavo T.Lagūnavičius.

Todėl neretas naudoja kelis elektroninius paštus.

"Vieną – oficialiems darbo reikalams spręsti, na, o kitą – norėdami paišdykauti", – šyptelėjo pašnekovas.

Įkvėpė televizijos veikėjai

Keistenybių netrūksta ne tik šou pasaulyje, bet ir tarp akademikų.

Klaipėdos universiteto (KU) dėstytojas mokslų daktaras Valdas Jankūnas internetinėje erdvėje yra "žmogas".

KU Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto studentams dėstantį vyrą prieš keletą metų susikurti tokį neįprastą elektroninį paštą įkvėpė pramoginėje laidoje "Dviračio šou" pasirodantys peliukai.

"Atrodo, Sūrskis visus žmogais vadino. Pamaniau, kad visai unikalu. Tiesa, kai rinkausi pavadinimą, dar nebuvau mokslų daktaras", – juokdamasis kalbėjo V.Jankūnas.

Pašnekovas minėtą adresą naudoja ir darbo, ir asmeniniais reikalais.

"Žmogas. Kai kuriuos tai stebina, todėl universiteto tinklalapyje nurodytas kitas – vardo ir pavardės motyvais sukurtas elektroninis paštas. Tačiau tai labiau oficialumas", – pridūrė inžinierius.

Jo žodžiais, katedros, kurioje darbuojasi, kolegos turi dar keistesnių elektroninio pašto adresų.

"Pavyzdžiui, "u hot" (angl. trumpinys "tu karštas"). Matote, žmonės nori būti originalūs, kam įdomu vardas ir pavardė?" – teigė KU mokslo darbuotojas.

Anarchizmas ir saviraiška

2014-ųjų Tolerancijos žmogumi išrinktas interneto dienraščio "Bernardinai.lt" vyriausiasis redaktorius Donatas Puslys, tapęs žurnalistu, buvo priverstas pasikeisti savo elektroninį paštą.

Ilgą laiką norintieji jam parašyti paieškos laukelyje turėdavo surinkti "anarchizmas".

"Po mokyklos baigimo buvau susidomėjęs šia politine filosofija ir anarchistų tekstais. Pamenu, Vilniuje buvo toks intelektualas Jerzy Orda (liet. Jurgis Orda), kuris vieno tardymo metu pasakė, kad jo politinės pažiūros yra anarchistinės pagal šv. Augustiną. Man tai labai patiko, kadangi Augustinas sakė: "Mylėk ir daryk, ką nori." Tai čia toks pamatinis dalykas, kuriuo, jei seki, tai nieko kito ir nebereikia. Tiesiog ieškojau savo kelio, bandžiau suprasti, kas tai yra laisvė", – atskleidė D.Puslys.

Esą šis pašto adresas jam tapo savęs ieškojimų simboliu.

Tačiau vėliau jį teko pakeisti, nes, kaip pats pusiau juokais pripažino, reikėjo surimtėti: "Negalėjau dalykinių reikalų spręsti taip pasivadinęs."

Stebina ne tik žurnalistų, bet ir atstovų spaudai, jūrininkų, sportininkų, advokatų šifruotės.

Šiuo metu vienoje logistikos įmonėje dirbantis Anatolijus prisiminė buvęs išjuoktas, kai universitete garsiai pasakė savo elektroninio pašto adresą.

"Antras kursas, aš – kuratorius, turiu "ant savo galvos" 30 pirmakursių, kuriuos reikia prižiūrėti, supažindinti su fakultetu. Ateinu rugsėjo 1-ąją į auditoriją, visi jie sėdi, įdėmiai klauso. Pateikiu jiems pradinę informaciją ir sakau: "Jei ką, visada galite kreiptis." Ir ant lentos užrašau savo elektroninio pašto adresą su žodžiu "kleckas". Visi taip kvatojosi, kad vėliau likusius metus į mane kreipėsi ne vardu, o vadino Klecku", – pasakojo vyras.

Originalumu pasižymi ir politikai. Politologo, diplomatinio etiketo specialisto Armino Lydekos asmeninio elektroninio pašto adresą daugeliui tikrąja to žodžio prasme tenka šifruoti.

"V3jas" – taip pasivadinęs parlamentaras tai laiko kūrybiškumu ir į tokius dalykus sakė žiūrintis tolerantiškai.

"Manau, kad žmonės, ypač privatūs asmenys, turi teisę tiek išvaizdą, tiek ir savo elektroninio pašto adresą formuoti tokį, kokius jie nori. Tik ar patys supranta to reikšmę, čia jau kitas klausimas", – svarstė etiketo žinovas.

A.Lydeka neabejojo, kad elektroninio pašto adresas gali nemažai pasakyti apie jo naudotoją.

"Ir mano paties labai neįprastas, bet gražus. Pasivadinau "vėju", tik vietoje "ė" – trejetas. Tai "hakerių" pamėgtas žargonas. Paprasčiausiai man labai patinka šis gamtos reiškinys, kaip nepastovi ir gaivališka jėga. O visa kita tiesiog parodo kūrybišką ir žmogaus požiūrį į supantį pasaulį. Pats save laikau gana kūrybišku", – paaiškino parlamentaras.

Tiesa, jis pripažino, kad prireikus kitiems savo adresą padiktuoti telefonu, tai sukelia šiokių tokių nepatogumų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių