Mumlaukio ežeras virs Žvejone?

Prieš pustrečių metų Klaipėdoje esančiam Mumlaukio (Aulaukio) ežerui nusprendus sugrąžinti jo istorinį Svijanės pavadinimą, faktiškai jis nepakeistas iki šiol. O per tą laiką Valstybinė lietuvių kalbos komisija rekomendavo, jog ežeras turėtų būti vadinamas ne Svijane, o Žvejone.

Pritarė ir pamiršo

2017 m. balandį tuometis Šilojų seniūnaitijos seniūnaitis Aurimas Mockus kreipėsi į Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisiją, kad Mumlaukio ežero pavadinimas būtų pakeistas į istorinį Svijanės.

Lietuvos Respublikos upių, ežerų ir tvenkinių kadastre šis ežeras neturi pavadinimo ir pažymėtas kaip Bevardis.

Kultūros paveldo ekspertas, ICOMOS narys Kęstutis Demereckas visiškai pritarė A.Mockaus siūlymui dėl istorinio Svijanės ežero vardo grąžinimo, patvirtindamas, jog tai "labai senas baltiškas vardas".

Šia tema jis jau anksčiau buvo parašęs išsamią mokslinę publikaciją.

O Mumlaukis esą – sovietmečio kūrinys, nefiksuotas jokiame istoriniame šaltinyje.

Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija tada bendru sutarimu nusprendė pritarti A.Mockaus siūlymui sugrąžinti senąjį ežero pavadinimą.

Tik dėl pavadinimo tikslumo dar rekomenduota konsultuotis su istorikais ir kalbininkais.

Specialistai nusprendė kitaip

Tačiau per visus tuos metus Mumlaukio ežero pavadinimas oficialiai taip ir nebuvo pakeistas, jo nepalaimino miesto taryba. Tą liudija ir lig šiol nepakeista vandenvardžio lentelė.

Maža to, šis ežeras veikiausiai taps ne Svijane, o Žvejone, nes taip rekomenduoja Valstybinė lietuvių kalbos komisija.

Klaipėdos savivaldybė gavo šios komisijos pirmininko Audrio Antanaičio pasirašytą raštą, kuriame rašoma:

"Bevardžiam ežerui šiaurinėje Klaipėdos dalyje rekomenduojame suteikti pavadinimą Žvejonė. Vardyno ekspertų teigimu, Svijanė ar Svijonė yra netinkamai atkurtos (iš užrašymų vokiečių kalba) formos, o dėl Žvejonės, bent kaip upėvardžio, abejonių nėra. Ta pati vardo forma tinkama ir kaip ežero pavadinimas."

Vardyno ekspertų teigimu, Svijanė ar Svijonė yra netinkamai atkurtos (iš užrašymų vokiečių kalba) formos, o dėl Žvejonės, bent kaip upėvardžio, abejonių nėra.

Apie tai sužinojęs A.Mockus neslėpė pasipiktinimo, esą tik istorijos nežinantys asmenys taip gali traktuoti tą pavadinimą.

"Turbūt nebeturi ką veikti, jei tokiomis nesąmonėmis užsiiminėja, nusprendę tikrąjį senąjį pavadinimą Svijanė keisti į Žvejonę. Geriau lai smegenis iš tarybinių į šiuolaikiškas pasikeičia, gal tuomet tokių minčių nebekils. Žvejonės pavadinimu buvo vadinamas upelis, kuris tekėjo iš tos vietos link buvusios upės vagos, kuri buvo dabartinės Janonio gatvės vietoje", – tvirtino A.Mockus.

Ekspertai nesusikalba?

Tad uostamiesčio Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija po pustrečių metų vėl ėmėsi Mumlaukio ežero vardo klausimo.

K.Demereckas dar kartą priminė, kad Svijanės pavadinimas kartografijoje buvo minimas dar prieš 500 metų.

Tai esą senas prūsiškas pavadinimas, kilęs iš senovinio žodžio "švytėti".

Komisija nusprendė atsižvelgti į kalbininkų rekomendaciją ir ketina kreiptis Lietuvių kalbos instituto Vardynų skyrių, taip pat – į Klaipėdos universiteto lituanistus, kad jie pateiktų dar vieną išvadą, nes tenka konstatuoti, kad dabar Svijanės-Žvejonės pavadinimo klausimu yra pateiktos visiškai priešingos dviejų ekspertų nuomonės.

"Nesuprantu, kodėl netinka Svijanė? Kas jame tokio nelietuviško? Manyčiau, kad kažkokių naujadarų prisigalvoti nereikia, nes Žvejonės pavadinimas yra visai netinkamas. Juk tai buvo upelis ir tas ežeras niekada nebuvo jokia Žvejonė. Manau, kad reikėtų leisti ir visuomenei pareikšti savo nuomonę. O ekspertai turi labai aiškiai pateikti visus argumentus, kodėl Žvejonė, o ne – Svijanė", – pabrėžė A.Mockus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas L.

Vytautas L. portretas
Būdamas senų laikų miesto gyventojas taip pat pritariu ir dargi reikalauju , kad šiam mielam gražiam ežerėliui kuo skubiau būtų grąžintas jo senasis istorinis dargi kiek romantiškas pavadinimas - SVIJANĖS ežeras !

Ar nevistiek?

Ar nevistiek? portretas
Kaip jis vadinasi. Seniai jau galima buvo sutvarkyti jo pakrantes, bet dūdoriui ir jo šutvei gamta mažai rūpi

Svijanė

Svijanė portretas
Svijanės vardas man gražus, nes tas mumlaukis ar aulaukis, tinka laukams, o ne ežerui. O Žvejonės upelis tikrai buvo Janonio gatvės vietoje, tad jei ką reikėtų pakeisti Janonio gatvės pavadinimą į Žvejonės gatvę, taip bus pagerbtas nudrenuotas upelis, o ne proletarų poetas.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių