Mokslininkai uoste stebės migruojančias žuvis

Kitais metais Klaipėdos universiteto mokslininkai ypač aktyviai stebės į Kuršių marias neršti plaukiančias žuvis.

Trys stebėjimo laikotarpiai

Žuvų plaukimo į nerštavietes stebėjimas siejamas su kitais metais planuojamu pradėti Klaipėdos uosto laivybos kanalo gilinimu.

Uosto direkcija su Klaipėdos universitetu gruodžio pradžioje pasirašė 7 tūkst. 200 eurų vertės stintų stebėjimo sutartį. Žuvys uosto akvatorijoje bus stebimos nuo kitų metų pradžios iki spalio pabaigos.

Bus trys pagrindiniai žuvų stebėjimo etapai. Sausio ir vasario mėnesiais bus stebimos intensyviausiai neršti plaukiančios stintos. Nuo balandžio vidurio iki birželio vidurio vyks pavasarinis žuvų migracijos stebėjimas. Nuo rugpjūčio vidurio iki spalio pabaigos – bus stebimos rudeninės migracijos neršto žuvys.

Apie stebėjimo rezultatus informacija bus teikiama ne tik Uosto direkcijai, bet ir aplinkosaugos struktūroms.

Žuvys uosto akvatorijoje bus stebimos nuo kitų metų pradžios iki spalio pabaigos.

Numatys ir poveikio mažinimą

Vykdant gilinimo darbus stebėti į nerštavietes plaukiančias žuvis Uosto direkciją įpareigoja grunto kasimo jūrų ir jūrų uostų akvatorijose grunto tvarkymo taisyklės LAND 46–2002. Uostininkai ne kartą yra pasisakę, kad šios taisyklės, kurios priimtos Lietuvoje, yra vienos iš griežčiausių ES šalyse.

Konkrečiai, kaip stebėti žuvis ir kokias jų stebėjimo ataskaitas teikti, įpareigoja aplinkos ministro įsakymas dėl Klaipėdos uosto gilinimo darbų poveikio žuvininkystei vertinimo.

Dėl uosto poveikio žuvininkystei įvairiais laikotarpiais būta daug kalbų. Netgi tokių, kad gilinant uostą išbaidomos žuvys, jos nebeplaukia į nerštavietes, todėl sparčiai mažėja migruojančių žuvų.

Moksliniai stebėjimai ir atsakys į klausimus, kokį poveikį žuvų migracijai daro uosto gilinimas. Jei būtų neigiama įtaka, mokslininkai turėtų pateikti planą, kaip ją mažinti.

Keli gililimo etapai

Kitais metais Uosto direkcija planuoja atlikti palyginti intensyvų gilinimą.

Buvo skelbtas konkursas dėl uosto laivybos kanalo gilinimo nuo jūros iki maždaug 10-osios krantinės iki 17–17,5 metrų.

Taip pat šiuo metu vyksta konkursas dėl uosto gilinimo iki 15 metrų techninio projekto parengimo. Techninio projekto rengimo rangovas būtų žinomas kitais metais. Techninis projektas būtų rengiamas maždaug pusmetį. Po to vyktų gilinimo rangovo paieškos konkursas.

Gali būti, kad uosto gilinimas nuo maždaug Dangės upės žiočių iki Jūrų perkėlos persikeltų į 2021 m. Tai reikštų, kad ir tais metais uoste turėtų būti vykdomas žuvų stebėjimas, tik jau pagal kitą sutartį.

Šių metu spalį Uosto direkcija pasirašė sutartį dėl Malkų įlankos gilinimo iki 14,5 metro II etapo. Ją už 8,3 mln. eurų gilintų Belgijos kompanija „Jan De Nul N. V.“

Kitos didesnės apimties gilinimo darbų sutartys kol kas nepasirašytos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ramus

Ramus portretas
nu, paskaiciuos, kad 30 stintu praplauke ir kas? Nugriaus uosta?

Klausimai

Klausimai portretas
Kokią naudą uostas duoda Klaipėdai? Ar tik Vilniui visi pinigai iš uosto? Kas tada lieka Klaipėdai?

Lydeka

Lydeka portretas
Jei dar pastatys isorini uosta su tais visais molais, Kursiu Mariose zuvies neliks visiskai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių