Mirė karikatūristas A. Deltuva

Vėlų ketvirtadienio vakarą pribloškė netikėtas karikatūristo Andriaus Deltuvos sūnaus Lino skambutis. "Nebėra tėvuko, prieš valandą mirė", – liūdną žinią pranešė sūnus.

Humoristinio piešinio virtuozas, linijos meistras, vienas lietuviškosios karikatūros klasikų ir tiesiog fantastiškai puikus žmogus. Taip galima apibūdinti grafiką A.Deltuvą.

Dar 1956-aisiais pirmuosius humoristinius piešinius Lietuvos spaudoje išspausdinęs menininkas liko ištikimas šiam žanrui iki paskutinių savo gyvenimo dienų.

Su "Klaipėda" bendradarbiauti jis pradėjo 2002 metais, kai dienraštyje prasidėjo atsinaujinimo procesas, ir bendradarbiavo iki šiol – leidinio archyve šiandien vis dar yra šimtai jo karikatūrų. Kai kurios jau ne vieną kartą publikuotos, kai kurios dar laukia skaitytojų dėmesio.

"Karikatūros man niekada neišeina iš galvos. Piešinių mintis padiktuoja tai televizijos pranešimai, tai spauda. Karikatūristas visada turės temų jau vien dėl to, kad žmonių ydos amžinos, tik vienų didesnės, kitų – mažesnės", – viename interviu žurnalistei Rūtai Kanopkaitei yra sakęs A.Deltuva.

Jo piešiniai keliavo ne tik Lietuvoje, bet ir po pasaulį. Įvairiose parodose jie buvo eksponuojami Kanadoje, Italijoje, Belgijoje, Bulgarijoje, Turkijoje, net tolimojoje Japonijoje.

Vis dėlto daugiausia šio autoriaus karikatūrų buvo paskelbta "Klaipėdos" puslapiuose.

"Žmogui labai sveika ir pačiam iš savęs pasijuokti", – šypsodamasis sakydavo pernai solidų jubiliejų – aštuoniasdešimtmetį atšventęs A.Deltuva. Jo darbus galima drąsiai rikiuoti į vieną gretą šalia Leonido Vorobjovo, Jono Varno, Vladimiro Beresniovo, Vytauto Jurkūno ir kitų iškilių
lietuviškosios karikatūros meistrų.

Gaila, kad tų geriausiųjų tarp mūsų kasmet lieka vis mažiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AA

AA portretas
Užuojauta žmonai, sūnui Linui ir visiems artimiesiems. Geras ir padorus žmogus. Tikrai gaila...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių