Koronavirusas Klaipėdoje: iššūkių – vis daugiau

  • Teksto dydis:

Klaipėdoje auga užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius. Šiomis dienomis virusas nustatytas ir porai medikų, kurie neturėjo tiesioginio kontakto su tiriamaisiais. Nemažai naujų atvejų paaiškėjo pradėjus darbą mobiliam patikros punktui, tačiau jis dėl reagentų trūkumo negali veikti visu pajėgumu.

Tirtis nepasirodė

Mobilus koronaviruso patikros punktas Klaipėdoje prie "Švyturio" arenos veikia nuo penktadienio vidurdienio.

Klaipėdos miesto poliklinikos vadovė Loreta Venckienė teigė, kad per pirmąją punkto darbo dieną buvo paimti 46 įtariamai virusu užsikrėtusių žmonių mėginiai.

Dar nė nespėjus ištirti visų jų, tapo aišku, kad oficialiai patvirtintų viruso atvejų skaičius augs – nustatyti keturi nauji koronaviruso atvejai. Teigiama, kad visi jie – įvežtiniai.

Šeštadienį ir sekmadienį mobilaus patikros punkto medikams darbo taip pat nestigo. Abi darbo dienas paimta po maždaug 20 galimai sergančių žmonių mėginių. Visi šeštadienį paimti mėginiai buvo neigiami.

Nors į punktą atvyksta sąmoningi ir geranoriškai nusiteikę žmonės, kurie laikosi instrukcijų, šeštadienį būta ir klausimų sukėlusio įvykio – vienas iš karštosios koronaviruso linijos siuntimą pasitikrinti turėjusių asmenų jam skirtu laiku mobiliajame punkte nepasirodė.

Nors punkto atstovai bandė susisiekti su žmogumi, paieškos vaisių nedavė.

Sekmadienį incidentų išvengta. Teigiama, kad žmonės elgiasi ramiai.

Kasdien – tik po 20 mėginių

Savaitgalį mobilus patikros punktas dirbo ne visu pajėgumu. Dėl turimų reagentų skaičiaus mobiliuose patikros taškuose šiomis dienomis leista patikrinti tik po 20 įtariamai sergančiųjų. Tiek tyrimų paimama per maždaug keturias darbo valandas.

Susiklosčiusią situaciją savo feisbuko paskyroje apibendrino ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jis dėstė, kad esą Sveikatos apsaugos ministerijoje būta planų 20 mėginių ištyrimą ištęsti per visą punkto darbo laiką. Toks sprendimas, anot V.Grubliausko, tik imituotų darbą.

Vis dėlto sostinėje buvo priimtas kitas sprendimas ir medikams leista dirbti tol, kol užteks mėginiams reikalingų reagentų.

"Džiugu, kad racionalus mąstymas nugalėjo, dėkui ministerijos atstovei Ilonai Šakienei, kuriai teko nelengva misija būti "tarp kūjo ir priekalo", bet svarbiausia, kad saugosime medikus, nes kova dar laukia nuožmi ir ilga", – rašė V.Grubliauskas.

Šiandien statistika turbūt neatspindi realios situacijos.

Užsikrėtė medikai

Tarp šeštadienį nustatytų naujų koronaviruso atvejų – du susirgę medikai – Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytoja ir Jūrininkų ligoninės medikas.

"Tai yra visiškai kitame korpuse esančio skyriaus, kuris neturi nieko bendro su įtariamai užsikrėtusiais asmenimis, gydytoja. Galima gatvėje, parduotuvėje užsikrėsti", – patikino Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Kiti Klaipėdos universitetinės ligoninės skyriaus darbuotojai, kurie galėjo kontaktuoti su susirgusia gydytoja, yra saviizoliacijoje – iš viso apie 11 žmonių. Pati medikė gydosi namuose.

Skelbiama, kad Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikas pats savo iniciatyva kreipėsi dėl patikros. Kol kas jis taip pat gydosi namuose. Šis medikas, kaip ir kita minėta gydytoja, pastaruoju metu niekur nekeliavo.

Tiesa, Jūrininkų ligoninėje medikas nedirbo jau nuo kovo 17 d., nes pasijuto blogai ir turėjo nedarbingumo pažymėjimą.

Ligoninė nedelsdama ėmėsi priemonių situacijai užkardyti ir suvaldyti – laikinai stabdoma Kraujagyslių chirurgijos skyriaus veikla.

Taip pat ligoninėje griežto karantino sąlygos bus taikomos dvylikai šiuo metu minėtame skyriuje gydomų pacientų ir visam personalui. Pirminiais duomenimis, bus karantinuoti 32 medikai.

Papildomos priemonės

Vyriausiasis gydytojas prognozavo, kad sekmadienio vakarą turėtų būti tiriami maždaug 30 žmonių mėginiai.

Vyriausiasis gydytojas taip pat informavo, kad ligoninėje, reaguojant į pasikeitusią situaciją dėl užsikrėtusios gydytojos, buvo papildomai nupirkta ir medikams išdalyta apsauginių priemonių.

Ligoninės vadovas paminėjo ir susitelkimo faktą – sulaukta nemažai su užsikrėtusiaisiais dirbti ir kolegoms priėmime talkinti pasisiūliusių medikų.

Ligoninei – nauja įranga

Klaipėdos meras savaitgalį situaciją uostamiestyje aptarė su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga.

Kaip vieną ryškesnių dabartinių grėsmių miesto vadovas įvardijo tai, kad nėra sudaromos galimybės tirti maksimalų žmonių skaičių.

"Šiandien statistika turbūt neatspindi realios situacijos. Tai turbūt yra faktas. Pagal tai, kiek yra ištiriama ir surandama, tarsi dramatiškų grėsmių ir nesimatytų, bet, turint omenyje, kad ištiriama nedaug žmonių, matyt, reikia suvokti, kad vaizdą, gerokai artimesnį realybei, galima būtų gauti, jeigu tyrimų apimtys išaugtų dešimteriopai ir dar daugiau", – dėstė V.Grubliauskas.

Miesto vadovas teigė iš ministro išgirdęs patikinimą, kad šią savaitę Klaipėdos universitetinė ligoninė gaus specialią įrangą, leisiančią padidinti tiriamų mėginių skaičių.


Šiame straipsnyje: koronavirusasKoronavirusas LietuvojeKlaipėdaiššūkiaiCOVID-19 karantinasCOVID-19 saviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    4
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    4
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių