Klaipėdos teisėjams kalbėjo apie etiką

Uostamiestyje lankęsis Teisėjų etikos ir drausmės komisijos pirmininkas Algis Norkūnas su Klaipėdos apygardos teismų teisėjais kalbėjo apie bylininkų priekaištus bei patarė aktualiais klausimais.

„Kol turime kriminalinių atvejų, susijusių su teisėjais, kalbėti apie teismų reitingų kilimą negalime“, – konstatavo A.Norkūnas.

Nagrinėdamas didėjantį skundų dėl teisėjų etikos skaičių, komisijos pirmininkas paaiškino, kad tik mažiau nei 10 proc. visų skundų būna pripažįstami pagrįstais. Daugelis žmonių nesupranta, kokius atvejus nagrinėja komisija. Užuot apskundę bylos sprendimą aukštesnės instancijos teismui, jie skundžiasi Etikos komisijai, kuri neturi galių pakeisti sprendimus. Todėl didžioji dalis tokių skundų grąžinama.

Tačiau dalis nepasitenkinimą pareiškusių asmenų būna teisūs. Daliai teisėjų keliamos drausminės bylos. Kai kurie jų komisijos posėdžiuose yra lankęsi ne vieną kartą.

Vis dažniau į komisiją kreipiasi teismų pirmininkai, prašydami vertinti jiems pavaldžių teisėjų etiką.

„Taip paneigiamas dažnai kartojamas teiginys, jog teisėjai, kaip ir varnai, saviems akies nekerta. Neturime tikslo gauti kuo daugiau skundų, tačiau administratorių kreipimaisi yra labiau motyvuoti ir pagrįsti“, – tikino A.Norkūnas.

Klaipėdiečiai suskubo patikinti, kad problemas išsiaiškina be etikos sargų.

Dažniausiai pasitaikantys teisėjų nusižengimai etikai yra užvilkintos bylos bei klaidos surašant procesinius dokumentus.

Salėje susirinkę teisėjai karštai diskutavo apie nuolatinius bylininkus, kurie ne tik užverčia teismus nepagrįstais ieškiniais bei skundais, bet ir įžeidinėja teisėjus.

Įvairius pasvarstymus bei siūlymus, kaip gintis nuo patologiškų bylininkų, A.Norkūnas atrėmė sakydamas, kad įstatymai kuriami normalioms gyvenimo situacijoms, o su nuolat besibylinėjančiais asmenimis reikia elgtis pagal įstatymus ir naudotis jų suteikiama teise apsiginti nuo įžeidimų bei pažeminimo.

„Niekur nedingsi, toks mūsų darbas. Jei nepatinka šitas, galima dirbti kitą patrauklų darbą arba eiti į pensiją“, – pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo Teisėjų etikos ir drausmės komisijos pirmininkas.


Teisėjų etikos ir drausmės komisijos statistika

2012 metais per 6 mėnesius

gauti 232 skundai

iš jų 180 skundų grąžinta

komisijos posėdžiuose išnagrinėti 42 teikimai

iškeltos 6 drausminės bylos

apsiribota svarstymu 7 atvejais

2011 metais per 6 mėnesius

gauti 205 skundai

iš jų 177 skundų grąžinta

komisijos posėdžiuose išnagrinėti 42 teikimai

iškeltos 6 drausminės bylos

apsiribota svarstymu 8 atvejais


Šiame straipsnyje: teisėjaiAlgis Norkūnas

NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
nusikaltimus darantys teisejai labai gudriai issisuka . Suklastotus faktus ir melagingus teiginius teismo nutartyse Respublikos Vardu , zvairasis teisejas neiziuri ir jas vadina ...''procesinemis klaidomis '' .Piktnaudziavima bei pareigu neatlikima , uz kuriuos taip pat gresia baudziamoji atsakomybe , jie vadina ...'' Bylu vilkinimu '' , o bendrininkavimo [ LR BK 24 str. 6 d. ] , padedant nuslepti kolegu teiseju procesinius pazeidimus ir net nusikalstamas veikas , teiseju stogo virsuneles is vis niekada nepripazista ir net nenagrineja !!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių