Klaipėdos paštui – naujas statusas: istorinis statinys liks atviras visuomenei

Neogotikinio stiliaus Klaipėdos senojo pašto pastatų kompleksas tik dabar paskelbtas kultūros paminklu. Tai esą užtikrins, jog istorinis statinys liks atviras visuomenei, be to, šis statusas atvers pašto sutvarkymui reikalingas finansavimo galimybes.

Tik užvakar Vyriausybė pritarė Kultūros ministerijos siūlymui Klaipėdos pašto statinių kompleksą paskelbti kultūros paminklu.

Klaipėdos paštą suprojektavo architektas H.Schoede. Šis neogotikinio stiliaus pastatų kompleksas buvo pastatytas beveik prieš 130 metų.

Tai yra nacionalinio reikšmingumo lygmens objektas, 1999 m. įrašytas į Kultūros vertybių registrą.

2005 m. tuomečio kultūros ministro įsakymu paskelbtas saugotinu, bet kultūros paminklo statuso neturėjo.

Iš Lietuvos pašto perimanti Klaipėdos pašto pastatus Kultūros ministerija tvirtino sieksianti, kad šis reikšmingas paveldo objektas būtų deramai restauruojamas ir prižiūrimas, taip pat bus siekiama, kad jis taptų traukos centru visuomenei.

Klaipėdos pašto statinių kompleksas – išskirtinis objektas, kurį privalome išsaugoti visuomenės poreikiams.

Sprendžiant, kokios veiklos šiame architektūros ansamblyje galėtų vykti ateityje, Kultūros ministerijos užsakymu buvo atlikta pašto įveiklinimo galimybių studija.

Ji atskleidė, kad šiame išskirtiniame komplekse tikslingiausia būtų įkurti daugiafunkcę kultūros erdvę – Klaipėdoje gimusio astronomo F.W.Argelanderio vardo mokslo ir meno centrą.

Šis centras aprėptų ir muziejines, renginių, rezidencijų funkcijas bei įprasmintų istorinį palikimą.

"Klaipėdos pašto statinių kompleksas – išskirtinis objektas, kurį privalome išsaugoti visuomenės poreikiams. To siekia tiek ministerija, tiek Klaipėdos savivaldybė. Tačiau šio objekto būklė šiandien nėra tokia, kokią ją norėtųsi matyti – kompleksui būtinos neatidėliotinos investicijos. Paskelbus Klaipėdos paštą kultūros paminklu, ne tik užtikrinamas jo išsaugojimas visuomenės reikmėms, bet ir objekto valdytojui atsiranda galimybė teikti paraišką prioritetiniam tvarkybos darbų finansavimui gauti", – tikino kultūros ministras Simonas Kairys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių