Klaipėdos mieste – lapės pramogos

Klaipėdos centre miestiečiai užfiksavo neįprastą vaizdą – dienos metu čia slampinėjo lapė. Įtariama, kad pūstauodegė ieškojo paklydusio jauniklio. Specialistai ramina – baimintis esą nereikėtų, bet ir artintis prie laukinių gyvūnų nepataria.

Vaikščiojo prie "Meridiano"

Neįprasta viešnia – lapė miesto širdyje pastebėta šeštadienį. Laukinis žvėris vaikščiojo netoli Biržos tilto, vėliau pastebėta prie burlaivio "Meridianas".

Pramogautojai skubėjo įamžinti gyvūną ir nuotraukomis dalijosi socialinio tinklo "Facebook" grupėse. Kai kurie šmaikštavo, kad žvėris atklydo pasižmonėti.

Kiti ragino kuo greičiau apie pūstauodegę pranešti už laukinius gyvūnus mieste atsakingoms tarnyboms. Miestiečiai baiminosi, kad lapė gali platinti ligas ar užpulti.

Vakarų Lietuvos gyvūnų globos namų administratorė Gintarė Liutkuvienė teigė, kad apie uostamiesčio centre klaidžiojusią lapę sulaukta daug pranešimų.

"Matyt, kas matė, tas ir skambino. Žmonės pranešė arba tiesiai mums, arba bendruoju pagalbos numeriu", – tikino administratorė.

Pasak G.Liutkuvienės, apie mieste šmirinėjančias lapes informuota dar ketvirtadienį. Tada pranešta, kad vaikštinėja jauniklis, vėliau skambinta ir dėl suaugusios lapės.

"Bandėme sudaryti jos maršturo kelią. Pirmiausia ji pastebėta Minijos gatvėje, tada Bokštų, Kuršių, Manto gatvėse. Iš pradžių – jauniklis, o tada – suaugęs gyvūnas. Įtariame, kad lapiukas nuklydo, o lapė jo ėjo ieškoti", – spėjo administratorė.

Sekė lapės pėdomis

Anot G.Liutkuvienės, tarnybos vadovai patys vyko ieškoti lapės, bet nesėkmingai.

"Nerimavome dėl gyvūno būklės – ar ji neserga niežais, grybeliu. Juk žmonės vedžioja savo gyvūnus, tad baiminomės, kad jie neužsikrėstų. Be to, lapė buvo pasimetusi. Dėl pasiutligės nuogąstauti nėra ko. Jau daug metų šios ligos atvejų mūsų krašte neužfiksuota", – aiškino specialistė.

G.Liutkuvienė spėjo, kad, matyt, žvėris pasitraukė pats: "Gal rado lapiuką, o gal – ne. Sunku pasakyti."

Vakarop klaipėdiečiai užfiksavo ir briedę su briedžiuku prie Manto gatvės pabaigoje esančio prekybos centro. Jie vaikščiojo ant pievelės. Spėjama, kad žvėrys atbėgo iš kitoje gatvės pusėje esančio miško.

Pranešimų sulaukia dažnai

Pasak G.Liutkuvienės, pamatyti laukinius žvėris mieste nėra neįprasta. Tokių pranešimų tarnyba sulaukia vos ne kiekvieną dieną.

"Šis savaitgalis tikrai nėra išskirtinis. Į miestą atklysta ir lapių, ir briedžių, ir stirnų, ir kitų gyvūnų. Juk Klaipėda yra apsupta gamtos. Šalia – miškas", – komentavo administratorė.

Specialistė prisiminė, kad pavasarį pasitaikė atvejis, kai skambino žmonės, kurie matė, kaip po daugiabučio namo langais žaidė lapės. Vėliau jos į mišką išbėgo su lapiukais.

G.Liutkuvienė įspėjo, kad žmonėms nerekomenduojama eiti artyn laukinių gyvūnų. Nereikia jų liesti, glostyti, šerti. Priešingu atveju galima nukentėti.

"Kai kurie žmonės stebėjosi, kad miesto centre vaikščiojusi lapė nebijojo automobilių. Tačiau gali būti, kad ji gyvena miške šalia gatvės. Pavyzdžiui, Liepojos, kuri yra labai intensyvi. Žvėrys pripranta prie skleidžiamų garsų. Be to, panašu, kad šį kartą pasimetė lapės vaikas. Ar jūs ko nors bijotumėte, jei ieškotumėte savojo?" – klausė administratorė.

Ruošė urvą po terasa

Svečių iš miško dažnai sulaukia ir Kalotės, Glaudėnų privačių namų gyventojai. Pirmiausia žmones gąsdino po gyvenvietes klaidžiojosi lapė.

Žvėris ne tik slampinėjo po neaptvertus kiemus, bet ir įveikdavo gana aukštas tvoras. Pasak vienos gyventojos, panašu, kad žiemą lapė bandė apsigyventi po jos namo terasa.

"Kartą užfiksavau, kaip lapė spruko iš kiemo per tvorą. Ant sniego buvo likę daug pėdų. Nuėjau apsižiūrėti ir pamačiau, kad po terasa iškastas urvas. Dar porą kartų teko baidyti lapę. Pastaruoju metu žvėries nematau nei savo kieme, nei gyvenvietėje", – teigė moteris.

Prieš gerą mėnesį kalotiškiai stebėjo, kaip po neaptvertus kiemus vaikštinėja briedė su briedžiukais. Žvėrys ėjo vadinamojo Palangos plento link.

"Matėsi, kad jie išsigandę, blaškosi. Bijojau, kad nepalįstų po automobiliais. Skambinau į tarnybą, bet ši sakė, kad nevyks. Aiškino, kad briedžiai patys išeis. Vėliau jų nebemačiau", – komentavo kita moteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Serioga

Serioga portretas
Jeigu Prie MERIDIJANO Tai Reiskia Laukia Kada is Ten Prades Begti Ziurkes...

Man patinka.

Man patinka. portretas
Tegu laksto visi.Tik kad psiutligės nenešiotų

kauno mieste

kauno mieste portretas
RIESTAUSIO LAPINO PAIESKOS
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių