Klaipėdos jaunieji sportininkai įsiskolino miestui dešimtis tūkstančių eurų

Klaipėdos jaunieji sportininkai įsiskolinę miestui dešimtis tūkstančių eurų. Ši skola susidarė, atidėliojant simbolinį kelių eurų per mėnesį  mokestį už treniruotes. Auditą atlikusi Klaipėdos savivaldybės kontrolierė Daiva Čeporiūtė pastebėjo, kad kai kurie įsiskolinimai velkasi dar nuo 2014 m.

Velkasi senos skolos

Savivaldybėje yra penkios biudžetinės sporto mokymo įstaigos – Klaipėdos lengvosios atletikos mokykla, Futbolo sporto mokykla, V.Knašiaus krepšinio mokykla, „Viesulo“ sporto centras bei Klaipėdos „Gintaro“ sporto centras.

Čia moksleiviai treniruojasi futbolo, krepšinio, plaukimo, lengvosios atletikos, dviračių sporto, laisvųjų imtynių, graikų-romėnų imtynių, bokso, sunkiosios atletikos, gimnastikos, dziudo, tinklinio, rankinio komandose.

Už treniruotes, priklausomai nuo sporto šakos, yra numatytas simbolinis mėnesio mokestis, siekiantis nuo 2,9 euro iki 7,24 euro.

Įstaigų apskaitos registrų duomenimis, pajamos iš mokesčių už sportininkų ugdymą 2019–2020 m. sudarė 172,8 tūkst. eurų.

Tačiau savivaldybės kontrolierei atlikus auditą, nustatyta, jog šis mokestis renkamas aplaidžiai, o jaunieji sportininkai miestui skolingi dešimtis tūkstančių eurų.

Panašus auditas buvo atliktas ir prieš šešerius metus, tačiau esą situacija kartojasi.

Tėvai yra atsakingi už mokesčio sumokėjimą, o įstaigų vadovai to mokesčio neišsireikalauja.

Tas lėšas įpareigoti surinkti treneriai.

„Tėvai teisinasi, kad suma per mėnesį yra labai nedidelė, todėl jie pamiršta sumokėti. Išeina taip, kad tėvai pamiršta, treneriai neišsireikalauja. O juk pagal įstaigos nuostatus, nesumokėjus du mėnesius iš eilės, vaikai turėtų būti išbraukti iš sąrašų. Tačiau tai daryti vengiama, nes turbūt treneriai liktų be darbo, bet tai yra ne pasiteisinimas. Matome, kad skolos yra labai didelės. Blogiausia, kad kai kurios jų velkasi nuo 2014 metų“, – situaciją paaiškino D.Čeporiūtė.

Vieni moka, kiti – ne

Lengvosios atletikos mokyklos buhalterinės apskaitos registrų duomenimis, mokinių įsiskolinimai įstaigai už ugdymo paslaugas pernai paskutinę metų dieną sudarė 2 587 eurus.

Skolininkų buvo net 342, tai yra daugiau nei trys ketvirtadaliai iš jų – skolininkai.

139 skolininkų įsiskolinimai siekia 2014–2019 m. laikotarpį. Mokinių skolų sumos už ugdymo paslaugas sudaro nuo 1,45 euro iki 46,20 euro.

2020 m. gruodžio 31 d. duomenimis, iš 342 sąraše esančių skolininkų didžiosios jų dalies, tai yra 207 mokinių ugdymo sutartys dėl mokyklos nelankymo 2014–2020 m. direktoriaus įsakymais nutrauktos.

Futbolininkai – atsakingesni

Futbolo sporto mokykloje ugdomas 771 moksleivis.

Ir nors šioje mokykloje iki pandemijos mokesčiai buvo surenkami pavyzdingiau (2019 m. pabaigoje buvo 38 skolininkai, nesumokėję 205 eurų), pernai gruodžio 31 d. ši skola jau siekė 1 604 eurus, skolingas buvo 321 jaunasis sportininkas.

2020 m. gruodžio 31 d. duomenimis, 31 mokinio ugdymo sutartys dėl mokyklos nelankymo 2016–2020 m. direktoriaus įsakymais nutrauktos.

Mokyklos vadovo paaiškinimu, nuo šių metų sausio 1 iki vasario 28 d. į Futbolo mokyklos sąskaitą tėvai grąžino 890 eurų skolų.

Pasiekė antirekordą

Klaipėdos V.Knašiaus krepšinio mokyklą lanko 586 vaikai. Apskaitos duomenimis, mokinių įsiskolinimai įstaigai už ugdymo paslaugas pernai paskutinę metų dieną siekė 8 606 eurus. Įsiskolinę buvo du trečdaliai jaunųjų krepšininkų.

2020 m. gruodžio 31 d. duomenimis, 65 mokinių ugdymo sutartys dėl mokyklos nelankymo 2019–2020 m. direktoriaus įsakymais nutrauktos.

Absoliutus skolų antirekordininkas – „Viesulo“ sporto centras, kurį oficialiai esą lanko 930 vaikų.

Apskaitos duomenimis, mokinių įsiskolinimai įstaigai už ugdymo paslaugas 2020 m. gruodžio 31 dieną sudarė 22,2 tūkst. eurų.

Skolininkų sąraše – 1 440 pavardžių, tai yra tarp jų ir tie, kurie klubo jau senokai nebelanko, bet vis dar jam skolingi.

Iš sąraše esančių 1 440 skolininkų, 87 mokinių ugdymo sutartys dėl sporto centro nelankymo 2019–2020 m. direktoriaus įsakymais nutrauktos.

„Gintaro“ sporto centre sportuoja 560 vaikų. Jų įsiskolinimai kuklesni nei „Viesulo“ sportininkų.

Apskaitos duomenimis, mokinių įsiskolinimai įstaigai pernai paskutinę metų dieną siekė 3 326 eurus. Mokesčių nesumokėjo keturi penktadaliai centrą lankančių sportininkų.

Iš 418 sąraše esančių skolininkų, 146 mokinių ugdymo sutartys dėl sporto centro nelankymo 2014–2020 m. direktoriaus įsakymais nutrauktos.

Susiformavo ydinga praktika

Audito metu nustatyta, kad visose sporto mokymo įstaigose sportininkai iš įstaigų sąrašų nebuvo išbraukiami dėl mokesčių už ugdymo paslaugas nesumokėjimo du mėnesius, nes dažniausia sutarties nutraukimo priežastis – įstaigos nelankymas.

Taip pat, nutraukus sutartį, skolos teisės aktų nustatyta tvarka nebuvo išieškomos.

Anot kontrolierės, per ilgus metus susiformavo ydinga praktika – vaikai nemokėjo įmokos už treniruotes, tačiau jų niekas neišbraukė iš sąrašų, tad jie faktiškai net nebuvo suinteresuoti mokėti to simbolinio mokesčio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

****

**** portretas
Kaip ir viskas aišku , vadovus nesugebančius užtikrinti tinkama įstaigos darbo , vietrinti lauk . Viskas . Skolos nuo 2014 m ! Ir tegul dengia iš savo algos , nes prastai atlieka pareigas .

Anonimas

Anonimas portretas
Autorei..patikslinkite kokia tiksliai suma...

Mutantams

Mutantams portretas
Tuo sup...stu sovietmeciu sportas vaikams buvo nemokamas, bet sia ydinga praktika sporto funkcionieriai panaikino. Siulyciau auditui pasidometi sporto skyriaus veikla - uz ka jiems apskritai buvo mokamas atlyginimas?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių