Klaipėdoje pakrikštytas naujas katamaranas

  • Teksto dydis:

Antradienį ryte Klaipėdoje, uosto teritorijoje, įvykusios kuklios ką tik pastatyto katamarano krikštynų iškilmės tapo naujo uostamiesčio įmonės „SIDC LT“ veiklos etapo pradžia.

Antradienio rytas įmonės „Kaminera“ teritorijoje prasidėjo šventiniu šurmuliu. Naujutėlis katamaranas „Runa“ iš tolo švietė spalvomis.

Šampano butelis prie jo borto tik patvirtino, kad čia netrukus vyks laivo krikštynos. Laivo krikštamote tapo Klaipėdos mero žmona Inga Grubliauskienė, butelis sudužo į daugybę šukių, o šampano purslai, aplieję katamarano šoną, sukėlė džiaugsmo šūksnius.

Aštuonis mėnesius kurtas laivas yra beveik 24 metrų ilgio, 9 metrų pločio, 1,8 metro grimzlės, jis turi 3 metrų aukščio bortą, laivas sveria apie 159 tonas.

Katamaranas pastatytas norvegų užsakymu, tad jis plaukios su Norvegijos vėliava, jį valdys įmonė „Boreal maritim“. Jis skirtas aptarnauti nedidelius naftos gręžinius jūroje.

Įmonės „SIDC LT“ direktorius Aivaras Kamas padėkojo visiems savo margatautės darbuotojų komandos nariams.

Laivas pradėtas statyti šių metų balandžio pradžioje, kaip pajuokavo I.Grubliauskienė, jo gimimas truko beveik tiek, kiek trunka nėštumas.

„Viskas kaip gyvenime – ir pakrikštytų laivų požiūriu esu daugiavaikė motina. „Runa“ yra trečiasis mano pakrikštytas laivas. Kaip Lietuvoje įprasta, šis klaipėdiečių kūdikis gyvens emigracijoje. Manau, turime didžiuotis, kad Klaipėdoje pastatytas toks puikus laivas garsins jį pastačiusią įmonę“, – kalbėjo I.Grubliauskienė.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Laivo statytojai neslėpė, kad užsakovai buvo reiklūs, teko nemažai kartų tikslinti brėžinius, atlikti papildomų darbų, tai pareikalavo papildomo laiko.

Laivas turi du korpusus, todėl bus stabilus šaltuose vandenyse. Jame įrengtos keturios kajutės, vienoje kajutėje gali patogiai gyventi 2 žmonės. Taip pat yra erdvus persirengimo kambarys, du tualetai su dušais, virtuvė, poilsio zona-valgomasis.

Ant laivo sumontuoti du galingi kėlimo kranai bei 60 tonų sveriančius tinklus traukianti gervė. Yra sumontuoti du identiški dyzeliniai varikliai, elektrą katamaranui gamina du dyzeliniai generatoriai. Laivas aprūpintas moderniausia navigacine įranga.

A.Kamas minėjo, kad tai yra pirmas jo vadovaujamos įmonės pastatytas laivas, jį statė apie 60 žmonių komanda.

„Mūsų įmonė kuria įvairias metalines konstrukcijas, statydami laivą pasitelkėme ir subrangovus – mūsų miesto įmones. Šio katamarano užsakovas planuoja dar vieno tokio laivo statybą mūsų įmonėje, tikimės, kad tai yra didelių darbų pradžia“, – viltimis dalijosi A.Kamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Goga.

Goga.  portretas
Sveikinu visą SIDC komandą. Labai reikia Klaipėdai tokių projektų!

žalias

žalias portretas
O kuo konstruktyvinė vaterlinija skiriasi nuo paprastos?

To žalias -》

To žalias -》 portretas
Konstruktyvinė vaterlinija ir taip puikiai matosi. Aukščiau esanti spalva skiriasi dėl laivo konstrukcijos.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių