Klaipėdoje bus NATO karinių laivų antplūdis

Šiemet Klaipėdoje vyks didžiausių Baltijos jūroje NATO karinių pratybų „Baltops“ įvadinė konferencija ir susitikimai.

Lankysis Europos vadas

Planuojama, kad į Klaipėdą atplauks 37 karo laivai su daugiau kaip dviem tūkstančiais jūrininkų maždaug iš 20 šalių.

Numatyta, kad toks kiekis karo laivų uoste bus pastatytas net 7 skirtingose vietose.

Pratyboms vadovaus ir Klaipėdoje lankysis nuo 2017 m. spalio JAV karinių jūrų pajėgų vadu Europoje paskirtas JAV jūrų laivyno admirolas Džeimsas Gordonas Foggo III. Pagal rangą jis prilygsta Lietuvos kariuomenės vadui.

Pernai panašių pratybų įvadinė dalis buvo Vokietijos Kylio uoste. Ji sutapo su šiame mieste vykstančiu jūrų festivaliu. Pernai pratybose dalyvavo apie 50 NATO laivų.

Ir tai yra gerokai daugiau nei, tarkim, Vokietijos karinis laivynas, kuri sudaro apie 40 laivų.

Lauktų originalių idėjų

Įvadinis pratybų „Baltops“ etapas Klaipėdoje vyks gegužės 31 – birželio 4 dienomis. NATO kariškiai Klaipėdoje lankys vaikų namus, karines kapines, susitiks su oficialiais Klaipėdos miesto žmonėmis. Dangėje vyks įvairių šalių karo jūrininkų valčių regata.

„Mes siekiame padaryti kiek galima intensyvesnę NATO karo jūrininkų priėmimo programą. Norime parodyti, save, Klaipėdą, Lietuvą, sudaryti įspūdį, kad jie pas mus yra laukiami“, – teigė Lietuvos karinių jūrų pajėgų štabo viršininko pavaduotojas civilių ir karių bendradarbiavimui Ramūnas Kažerskas.

Jis kvietė įvairias Klaipėdos miesto organizacijas, klaipėdiečius, miesto svečius įsilieti į NATO laivų apsilankymo Klaipėdoje renginius. Bus numatytas laikas, kai vyks karo laivų lankymai.

Karo jūrininkai skaitys paskaitas studentams Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje, galbūt Klaipėdos universitete. Planuojama, kad NATO kariškiams nemokamai bus atvertas Klaipėdos muziejų lankymas.

„Norėtume padaryti renginį kaip galima turiningesnį. Prie to galėtų prisidėti ir Klaipėdos krašto nagingi žmonės iškepdami šakočius ar pagamindami kitokius įdomius daiktus karo jūrininkų prezentacijoms lankant juos laivuose“, – sakė R.Kažerskas, tikėdamasis sulaukti kaip galima daugiau originalių idėjų ir pasiūlymų.

Tarp Lenkijos, Danijos, Švedijos

Iš Klaipėdos NATO karo laivai plauks į pačią pratybų vietą, kuri šiemet bus centriniame Baltijos jūros regione tarp Lenkijos Ustkos, Danijos Bornholmo salos ir Švedijos Ravlundo. Vyks mokomosios manevravimo, šaudymo, kovos su paviršiniais ir povandeniniais laivais, integracijos į oro erdvę, išminavimo, narkotikų sulaikymo operacijos prilygintos realioms galimoms neramumų sąlygoms.

Tokio masto NATO laivų pratybos Baltijos jūroje rengiamos kasmet. Jose nuolat dalyvauja 4-6 karo laivai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos

Lietuvoje paskutinį kartą „Baltops“ pratybos vyko 2012 metais. Jos čia prasidėjo ir baigėsi – vyko dvi savaites kartu su sausumos karinėmis operacijomis kairių poligone. Tuomet prie Lietuvos krantų buvo aptikta ir nukenksminta Antrojo pasaulinio karo laikų minų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS  portretas
Pagarba NATO !!!!!!!!

vargšo ,

vargšo ,  portretas
matau šitas vargšas didelis lietuvis kuris nevertas žodžio prasmes ir net nežinantis kas yra lietuva ,juk yra mažoji lietuva ir dydžjuoji lietuva taip vaike iš kurios tu busi lietuvos patrijuotas vargo ubagas , gal paso prašysi žemaitiško ir kniauksi, geriau vaikams siuličiau pasimokyti geografijos istorijos pamokėliu juk čia tokie našlaičiai kadina interneta nieko nemates o gyvena tik savo dienos smagume, o kad reikia uždirbti pasimaitynti kitus vertinti o ipač išsivisčiusiu šaliu piliečius kareivius nato kultūros tikros šimtus metu kurusius juk amierikos kultūra ir demokratija jau 360 metu kaip sukurta , o prancuzu vokietijos italijos ispanijos juk eina demokratijos laisves laikotarpis juk ir 150 šimto metu o kur kaip kure pragyvenimo šaltini savo šalių juk ten ir neturėjo duonos buvo oi buvo ,o čia dydis bodžgalvis ima ir paišo nesąmones oi reiktu imti į rusijos armija ir proto dedovčina kad krėstu žinotu iš kur kpojos auga ,

norma

norma  portretas
mano manimu yra tikras pulsas nato kariniu pajegu ne antpludis bet tykru ištvermingu vyru kovos draugystės tarp žeminu šalių nubaidomos vagnor žaliu putino kariaunos naikinimo būriu puolimo ,juk ukraina grynai užleido savo šalies pozicija kada brovėsi svetimi priešai ir net krymo pusiaslio jūros preigose nuskandino baržas kad maišytu ukrainiečiu kariams veržtis jūra prie krymo, ,juk buvo sakoma krym naš ruskovo mira ,eto viotaki rasija naša ,negalvokite vaikai krie čia rašo rašinėlius juk kad nato yra agresoriu sudėtis netiesa ir jokio kalbu negali būti, juk mes esame europos sąjungoj erdvei vieno kumščio kariu drugijoj, ir nereikia mėtytis tokio lygio žodžiais , juk mes gyvename praeimo kolidorium kur ruras net negali pamiršti mūsų zonos kur buvo pavertes savo karines parengties doktrynos raktu visur buvo pilni poligonai divizijos stovėjo aplinkui europos sąjunga pamiršti negali iki šių dienu to gerio ir kombinuoja kaip gražinti tą aukso gysla ,kuri buvo o dėl karaliaučiaus juk net i
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių