Klaipėdiečių laukia Joninių jomarkas

Uostamiestyje Joninių išvakarėse atidarytas šiai šventei skirtas jomarkas. Mugėje bus galima ne tik įsigyti žolelių, amatininkų, tautodailininkų dirbinių, paragauti kulinarinio paveldo patiekalų, bet ir daugiau sužinoti apie juos, pabendrauti.

Uostamiestyje Joninių išvakarėse atidarytas šiai šventei skirtas jomarkas. Mugėje bus galima ne tik įsigyti žolelių, amatininkų, tautodailininkų dirbinių, paragauti kulinarinio paveldo patiekalų, bet ir daugiau sužinoti apie juos, pabendrauti.

Jonas – pieno ponas

Joninių jomarkas atidarytas prieš vidurdienį. Amatininkai, tautodailininkai, kulinarinio paveldo atstovai, žolininkai įsikūrė, einant Jono kalnelio link.

Dėl mugės nuo antradienio ryto iki trečiadienio 2 val. bus uždarytas eismas Turgaus gatvės ruože nuo Tiltų gatvės iki Jono kalnelio ir Pylimo gatvės dalyje nuo Turgaus gatvės iki Tomo gatvės.

Klaipėdoje Joninių jomarkas organizuojamas pirmą kartą. Jame dalyvauti buvo pakviesti 50 amatininkų, tautodailininkų, kulinarinio paveldo patiekalų gamintojų, žolininkų, prekeivių medumi, pieno produktais.

„Juk Jonas yra pieno ponas“, – tvirtino Joninių jomarko koordinatorė Irena Armonienė.

Tačiau antradienį prieš pietus į mugę buvo atvykę ne visi. Kai kurios vietos buvo tuščios.

„Gal išsigando lietaus. Ryte jis buvo labai stiprus. Gal dar atvažiuos. Visi džiaugiamės, kad lietus aprimo. Kadangi Joninių jomarkas organizuojamas pirmą kartą, tai patys kvietėme dalyvius. Manėme, kad ne visi skubės registruotis“, – pasakojo koordinatorė.

Palapines papuošė žalumynais

Jomarko dalyvių buvo paprašyta papuošti savo palapines žalumynais. Vieni jas apkaišė vainikais, kiti – paprasčiausiais žalumynais.

„Norėjome, kad jomarkas žydėtų pievų, darželių gėlių žiedais. Smagu, kad dalyviai atvyko šventiškai nusiteikę ir pasiruošę“, – džiaugėsi koordinatorė.

Joninių jomarke galima įsigyti medaus, pieno produktų, gėlių, vaistažolių, įdomių iš šieno, žolių pagamintų indų, iš molio nužiestų dirbinių, suvenyrų, kalvių dirbinių. Netrūksta ir Jonų atributikos.

„Amatininkai, tautodailininkai, žolininkai, kulinarinio paveldo atstovai ne tik prekiauja, bet ir bendrauja su užsukusiais. Žolininkė Adelė Karaliūnaitė, Klaipėdos krašto žolininkė gydytoja Zofija Tikuišienė dalinsis patarimais, atskleis savo paslaptis. Tad galima ne tik pamatyti, nusipirkti, bet ir pabendrauti“, – pasakojo I.Armonienė.

Koordinatorė pasakojo, kad senoje būdavo organizuojami vasaros jomarkai, tačiau jie nebūtinai sutapdavo su Joninių švente.

„Dabar miesto žmonės neturi galimybės nueiti į laukus prisižoliauti. Tad sudarėme galimybę jiems tą padaryti jomarke“, – tvirtino koordinatorė.

Lietus organizatorių neišgąsdino

Joninių šventė uostamiestyje prasidės 21 val. Tradiciškai ji vyks ant Jono kalnelio. Nuo ryto vis prapliumpantis lietus organizatorių neišgąsdino.

„Ne pirmas kartas, kai orai nelepina. Šventė įvyks nepriklausomai nuo jų. Tokių situacijų būdavo. Lietus pildavo, bet vis tiek eidavo minios žmonių. Tikimės, kad orai iki vakaro pagerės, o, jei ne, žmonių neišgąsdins“, – pasakojo Klaipėdos etnokultūros centro direktorė Nijolė Sliužinskienė.

Vadovė atkreipė dėmesį, kad latviai Jonines švenčia bet kokiu oru. Pasak jos, nežadama šventės kelti ir į patalpą.

„Manau, kad daugumos klaipėdiečių lietus neišgąsdins. Tokį vakarą norisi išeiti ir pabūti gamtoje. Gal ant Jono kalnelio ir nėra daug tos gamtos, bet vis tiek žalioji erdvė. Net minties nekyla šventę perkelti į patalpą. Žmonės nori gamtos. Nesvarbu, ar debesuota, ar lietus, vis tiek tai ilgiausia diena ir trumpiausia naktis metuose“, – pabrėžė direktorė.

N.Sliužinskienė atkreipė dėmesį, kad lietus per Jonines nėra blogai. Jis skatina augalų vešlumą. Kiti tvirtina, kad jis nuplauna pyktį, liūdesį, blogas emocijas ir palieka tik džiaugsmą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių