Klaipėdai – JAV diplomatų dėmesys

Lietuvos ir JAV diplomatinių santykių šimtmečio proga Klaipėdoje apsilankę Jungtinių Valstijų atstovybės diplomatai miesto bibliotekoje atidarė amerikiečių skaityklą, o Klaipėdos universitetinei ligoninei padovanojo brangios ir labai reikalingos medicininės įrangos.

Niekada nepripažino aneksijos

Klaipėdą savo apsilankymu pagerbė Jungtinių Amerikos Valstijų ambasados Lietuvoje diplomatai.

JAV ambasadoriaus pavaduotojas Tamiras Waseris neslėpė, jog Lietuvos uostamiestyje vieši pirmą kartą, tačiau teigė, kad susipažino ne tik su mūsų šalies, bet ir su Klaipėdos istorija.

"Šiemet sukanka 100 metų diplomatiniams Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų santykiams. Svarbu tai, kad per tuos 100 metų mūsų šalių santykiai niekada nebuvo nutrūkę, nes mes niekada nepripažinome Lietuvos aneksijos. Šis faktas yra dar aktualesnis šiandien, kai kalbame apie įvykius Ukrainoje. Laimė, kad Lietuva yra NATO ir ES narė. Ir dėl to ji šiandien yra stipresnė", – raiškia lietuvių kalba atidarydamas naująją JAV skaityklą Klaipėdos viešojoje bibliotekoje kalbėjo T.Waseris.

Diplomatų viešnagės metu uostamiestyje atidaryta JAV skaitykla, kur visi norintieji nuo šiol galės rasti reikiamų knygų ar naujausių JAV leidžiamų laikraščių bei žurnalų.

Tai jau ketvirtoji tokia Amerikos skaitykla, kitos yra Vilniuje, Šiauliuose ir Visagine.

Ambasadoriaus pavaduotojas vylėsi, kad Amerikos skaitykla Klaipėdoje taps ta vieta, kur bus galima toliau stiprinti kultūrinius ryšius tarp šalių, o tai šiuo metu – labai svarbu.

Svarbu tai, kad per tuos 100 metų mūsų šalių santykiai niekada nebuvo nutrūkę, nes mes niekada nepripažinome Lietuvos aneksijos.

Klaipėda – arčiau Amerikos

Svečias išreiškė viltį, kad ši vieta, kur bus galima daugiau susipažinti su Jungtinėmis Valstijomis per knygas ir kitus leidinius, taps ir įvairių susitikimų, diskusijų, filmų žiūrėjimo ir bendravimo vieta.

Ceremonijoje dalyvavęs kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius pasidžiaugė ne tik sustiprėjusiais šalių kariniais ryšiais, bet ir tvirtėjančiais kultūriniais saitais.

Amerikos skaityklos atidarymas svarbus dar ir tuo, kad čia bus galima rasti patikrintos ir patikimos informacijos apie šiuo metu pasaulyje vykstančius dalykus.

"Šiandien labai aiškiai matome, kad informacija yra galingas ginklas. Todėl labiau nei kada nors anksčiau svarbu, kokias žinias ir naujienas mes priimame kasdien, ką skaitome, ką matome ar girdime. Todėl labai svarbu gebėti kritiškai mąstyti, atskirti ir atpažinti melagingas naujienas nuo tikrų. Manau, kad ši skaitykla padės tai padaryti", – kalbėjo V.Gasparavičius.

Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis, dėkodamas už amerikiečių dovaną klaipėdiečiams, atkreipė dėmesį į JAV diplomatų didelę pagarbą vietai, kurioje jie reziduoja.

"Mums Amerika yra tarsi toli, bet taip pat ir greta. Ir ne tik šioje skaitykloje. Amerikos kariai saugo mus, Amerikos menas lydi mus visur. Tai suteikia pasitikėjimo jausmą mūsų partneriais", – teigė A.Cesiulis.

T.Waseris pasidžiaugė, kad mūsų reakcija į Rusijos agresiją prieš Ukrainą buvo vieninga – JAV kartu su Lietuva padeda kovojančiai Ukrainai, ir tai kartu stiprina ir mus pačius.

Tamiras Waseris. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Humanitarinė siunta ligoninei

Be investicijų į Amerikos skaityklą Klaipėdos bibliotekoje, kur reguliariai bus atnaujinama spauda ir fondai papildomi naujais leidiniais, amerikiečiai atvežė ir brangios, labai reikalingos medicininės įrangos į Klaipėdos universitetinę ligoninę.

JAV ambasadoriaus pavaduotojas T.Waseris ligoninei perdavė du inkstų terapijos aparatus, kurių bendra vertė – 45,8 tūkst. JAV dolerių.

Ši pagalba finansuojama per JAV gynybos departamentą ir JAV vadavietę Europoje, tai yra dalis Amerikos indėlio, remiant Europos sąjungininkus ir partnerius.

Iki šiol per šią programą jau paaukota įrangos už daugiau nei 21 mln. JAV dolerių.

Tokia parama siekiama stiprinti priimančiosios šalies gebėjimus kovoti su pandemija ir užtikrinti būtiną gydymą.

Inkstų terapijos aparatai skirti Klaipėdos ligoninei liudija, kad JAV bei Lietuvos bendradarbiavimas nenutrūko ir pandemijos metu ir ši parama yra vienas iš daugelio būdų, kuriais palaikome vieni kitus kaip sąjungininkai ir draugai.

Skirtingi keliai į laisvę

Kalifornijoje gimęs T.Waseris į Lietuvą dirbti atvyko pernai rugpjūtį ir buvo paskirtas į JAV ambasadoriaus pavaduotojo pareigas.

Prieš atvykdamas į Vilnių jis dirbo politikos patarėju JAV misijoje prie NATO, Vyriausiojo įgaliotinio pavaduotoju Bosnijoje ir Hercegovinoje, taip pat užėmė JAV ambasados Sarajeve politikos patarėjo pareigas bei vadovavo Politikos ir ekonomikos skyriui Rygoje.

Lygindamas Balkanų ir Baltijos šalis, diplomatas pabrėžė esminį momentą – nepriklausomybę mes atkovojome skirtingai.

"Baltijos ir Balkanų šalių kelias į nepriklausomybės atstatymą buvo labai skirtingas. Baltijos šalys, taip pat ir Lietuva, nepriklausomybę atkūrė taikiu būdu, prisiminkime kad ir Baltijos kelią, Atgimimo Sąjūdžio veiklą, o Balkanuose vyko siaubingas karas. Kalbant apie Baltijos šalis, labai džiugu, kad per keliolika metų jos sugebėjo sustiprėti ir pasirengti narystei NATO bei ES", – pabrėžė T.Waseris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Respect

Respect portretas
to U.S.A.!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių