Klaipėda telks mėlynosios ekonomikos lyderius

  • Teksto dydis:

Rugsėjį Klaipėdos universitete (KU) startuosianti tarptautinė programa „Blue Growth Leaders Academy“ suburs tarptautiniu mastu vertinamus lektorius iš užsienio bei suteiks mėlynosios ekonomikos žinių, kurios padės verslui įgyti konkurencinio pranašumo. Trečiadienį unikali iniciatyva pristatyta žiniasklaidos, verslo bei kitų organizacijų atstovams.Vadovams, įvairių sferų specialistams ir gabiems studentams naujos kompetencijos pasitarnaus atrandant naujas veiklos nišas, kuriant inovatyvius produktus ar paslaugas, o taip pat siekiant tvaresnio jūrinių resursų panaudojimo.

Siekia tapti pažangių idėjų ašimi

Iniciatyvos steigiant „Blue Growth Leaders Academy“ drauge su universitetu ėmėsi Klaipėdos miesto savivaldybės ekonominės plėtros agentūra „Klaipėda ID“ bei Klaipėdos mokslo ir technologijų parko (KMTP) koordinuojamas Jūrinis klasteris.

Europiniame kontekste Mėlynasis augimas (angl. Blue Growth) tampa vis didesnį svorį turinčia sąvoka, kuri sparčiai skverbiasi į daugelį ekonominių ir socialinių mechanizmų. Lietuva nelieka šių procesų nuošalyje, o Klaipėda turi unikalią galimybę Mėlynąjį augimą paversti apčiuopiama nauda, nes daugelis su šia sritimi susijusių industrijų, pavyzdžiui, laivyba ar laivų statyba, turizmas, jau turi gilias tradicijas, kitos gi – sparčiai vystosi.

Trečiadienį programa pristatyta žiniasklaidos, verslo bei kitų organizacijų atstovams. Išsamiau apie programą papasakojo bei į klausimus atsakė Klaipėdos universiteto, Klaipėdos mokslo ir technologijų parko, Klaipėdos miesto savivaldybės bei verslo atstovai. (Organizatorių nuotr.)

KU rektoriaus prof. dr. Artūro Razbadausko teigimu, pandemijos nulemta krizė netapo kliuviniu realizuoti sumanymą. „Atvirkščiai – situacija parodė, kaip svarbu aiškiai identifikuoti sritis, kurios padeda kurti didžiausią pridėtinę vertę. Universitetas pasiruošęs įgyvendinti „Blue Growth Leaders Academy“ programą. Pažangiam Europos aukštųjų mokyklų konsorciumui „EU-CONEXUS“ (angl. European University for Smart Urban Coastal Sustainability) priklausantis mūsų universitetas siekia tapti ašimi, kuri telkia pažangias idėjas, o naujoji programa padės jas dar labiau išgryninti bei nukreipti praktinio pritaikymo kryptimi“, – kalbėjo KU rektorius ir pridūrė, kad jau dvejus metus Klaipėdos universitetas išlaiko pozicijas geriausių jūrinių universitetų 200-tuke.

Išvien su miesto strategija

Miestas savo ekonominės plėtros strategijoje „Klaipėda 2030“ jau deklaravo siekį orientuotis į tvarų jūros išteklių panaudojimą, pažangiai pramonei aktualių kompetencijų stiprinimą, biotechnologijų ir švariųjų technologijų kūrimą bei kitus ambicingus tikslus. Tikimasi, kad ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėse šalyse analogų neturinti „Blue Growth Leaders Academy“ padės Klaipėdai suburti mėlynosios ekonomikos lyderių kartą, prisidėsiančią prie Klaipėdos suklestėjimo.

Šią programą palaiko Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas ir jo pavaduotojas Arvydas Cesiulis. Anot jų, „Blue Growth Leaders Academy“ – perspektyvus žingsnis ne tik universitetui, bet ir visam Baltijos regionui. „Kartais pasigendame žmonių, kurie gebėtų tinkamai išnaudoti turimas technologijas. Tad tikime, kad ši iniciatyva padės spręsti šią problemą. Siekiame auginti lyderius visose srityse“, – sakė A. Cesiulis.

„Klaipėda ID“ Švietimo projektų vadovė Alina Šoparė pastebi, kad Klaipėda turi ypatingas galimybes ir stiprybes mėlynosios ekonomikos sektoriuje: „Jau šiuo metu mūsų miesto verslai ir aukštojo mokslo institucijos stebina savo pasiekimais šioje srityje. Norėdami tapti lyderiaujančiu tvaraus jūrinio sektoriaus miestu, turime stiprinti studentų ir profesionalų kompetencijas – tam ir sukurta ši unikali programa”.

 

Kviečia teikti paraiškas. Tarptautinė programa truks 10 mėnesių. „Blue Growth Leaders Academy“ tvarkaraštis bus sudaromas užtikrinant galimybę suderinti dalyvavimą programoje su aktyvia profesine veikla. (Organizatorių nuotr.)

Tikimasi, kad programos dalyvių įgytos žinios sustiprins verslo pozicijas, įtvirtins sklandesnį dialogą su mokslo ar viešojo sektoriaus atstovais, skatins naudingų partnerysčių plėtojimą.

Sulaukta verslo palaikymo

„Jūrinis klasteris siekia užtikrinti prieigą prie žinių, kurios įgalina atverti naujas verslo nišas ir maksimaliai išnaudoti Klaipėdoje turimą potencialą, tad „Blue Growth Leaders Academy“ idėja buvo nuosekliai aptarta ir brandinta su kertinių industrijų Klaipėdoje atstovais. Verslui atstovaujantys Jūrinio klasterio nariai išreiškė palaikymą sumanymui bei patikino, kad pasirinkta kryptis – teisinga, o programos tematikos – aktualios“, – kalbėjo KMTP plėtros vadovas Andrius Sutnikas.

Programos lektoriai – tai specialiai suburta ekspertų komanda, tarptautiniu mastu vertinami mokslininkai bei praktikai iš Vokietijos, Danijos, Švedijos, kurių paskaitų tematinės kryptys apims uostą ir laivybą, mėlynąsias biotechnologija, laivų statybą, akvakultūrą, nuokrantės energetiką, jūros ir pakrančių turizmą.

„Blue Growth Leaders Academy“ suteiks galimybę plėsti savo žinias, papildant jas sustiprintomis kompetencijomis inovacijų vadybos ir pokyčių valdymo srityse. Programos dalyviai gaus svarbiausiomis šiandienos aktualijomis paremtos informacijos, susipažins su europinėmis ir pasaulinėmis tendencijomis įvairiuose Mėlynojo augimo sektoriuose, brėžiančiomis ateities Europos ir pasaulio kontūrus.

Programos dalyvių įgytos žinios sustiprins verslo pozicijas, įtvirtins sklandesnį dialogą su mokslo ar viešojo sektoriaus atstovais, skatins naudingų partnerysčių plėtojimą. (Organizatorių nuotr.)

Kviečia teikti paraiškas

Tapti „Blue Growth Leaders Academy“ dalyviais kviečiami verslo ir kitų organizacijų atstovai iš Klaipėdos ir visos Lietuvos, įvairių sričių specialistai, dirbantys ar ketinantys plėtoti veiklą Mėlynojo augimo sektoriuje. Taip pat gali prisijungti KU baigiamųjų kursų bakalauro studentai, magistrantai, doktorantai, besidomintys šia tema ar vykdantys tyrimus Mėlynojo augimo tematikoje.

2020-2011 metais „Blue Growth Leaders Academy“ priims apie 50 dalyvių.

Tarptautinė neformaliojo ugdymo programa truks 10 mėnesių. „Blue Growth Leaders Academy“ tvarkaraštis bus sudaromas užtikrinant galimybę suderinti dalyvavimą programoje su aktyvia profesine veikla.

Priėmimas vyksta nuotoliniu būdu. Paraiškas jau galima teikti, galutinis jų priėmimo terminas – rugsėjo 11 d. Pretendentų paraiškas vertinsianti komisija dalyvių sąrašą paskelbs iki rugsėjo 18 d.

Išsamiau apie programą – čia.

Paraiškų teikimas – čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių