Kelią užrakins raktu

Šalia Palangos esanti sodų bendrija liks atkirsta nuo kurorto baigiamo tiesti naujojo aplinkkelio, o 200 šios bendrijos gyventojams teks sukti septynių kilometrų ilgio vingį iki Palangos, nors kurortas jiems kone ranka pasiekiamas tiesiai per šalia esantį miškelį.

Šalia Palangos esanti sodų bendrija liks atkirsta nuo kurorto baigiamo tiesti naujojo aplinkkelio, o 200 šios bendrijos gyventojams teks sukti septynių kilometrų ilgio vingį iki Palangos, nors kurortas jiems kone ranka pasiekiamas tiesiai per šalia esantį miškelį.

Aplinkkelis atkirs gyventojus

Situaciją, susidariusią Palangos miesto ir Kretingos rajono savivaldybių paribyje, galima būtų pavadinti viena absurdiškiausių šalyje.

"Medvalakio" sodų bendrijos gyventojai į 123,5 mln. litų kainavusį greitkelį galės žiūrėti kone pro langus. Tačiau paaiškėjo, kad dešimtmečiais egzistavusio kelio, kuriuo sodininkai sukdavo miškeliu Palangos link, dokumentuose net nėra. O miško keliukas, kuriuo aplinkkelio tiesėjai sėkmingai patys važinėjo ir gabenosi statybines medžiagas, netrukus bus uždarytas užrakinamais vartais.

Gyventojai šiurpsta, kad projektuotojai numatė galimybes net varliagyviams saugiai kirsti greitkelį, – besirūpindami gyvūnais, žada pastatyti tvoras abipus kelio, bet niekas nesusiprotėjo atsižvelgti į čia pat gyvenančius žmones ir jų poreikius.

"Situacija paaiškėjo tik tuomet, kai aplinkkelis jau buvo nutiestas. Projektuotojai tiesiog mus pamiršo. Kai pati apsilankiau įmonės "Kelprojektas" Klaipėdos padalinyje, išgirdau nusistebėjimą – iš kur mes, sodininkai, iš viso atsiradome su savo problemomis?" – tikino sodų bendrijos "Medvalakis" pirmininkė Jurgita Petkutė-Marcinkienė.

Įmonė "Kelprojektas" projektavo ir klaipėdiečių pasipiktinimo sulaukusią Jakų žiedinę sankryžą, kur šiuo metu už papildomas lėšas tenka atstatinėti tai, kas gyvavo anksčiau, o projektuotojų buvo panaikinta.

Naujai išrinkta bendrijos pirmininkė J.Petkutė-Marcinkienė išsiuntinėjo vos ne visoms institucijoms raštus su prašymais aplinkkelyje įrengti greitį ribojančius ženklus ties įvaža į sodus, kad gyventojai galėtų saugiai kirsti šį kelią ir mišku tiesiai išvažiuoti į Palangą.

Tačiau paaiškėjo, kad pirmasis šalyje privačiomis lėšomis vykdytas projektas, lyg šventa karvė, negali būti koreguojamas, nes sutartyje numatytų sąlygų privalu laikytis 25 metus.

Į mokyklą – 45 vaikai

Sodininkai aplinkkelio atsiradimo laukė, nes Pušų gatve, kuria lankstu galima pasiekti Vydmantų sankryžą, žiemą jiems tenka važinėti bagažinėje vežiojantis sniego kastuvus.

"Žiemą užpusto. Vasarą kelias duobėtas, dulka. Gelbėkite mūsų sodus. Žiemos metu net nesame tikri, ar greitoji medicininė pagalba mus pasiektų. Miško keliukas, kuriuo tiesiai galime išvažiuoti per mišką į Palangą, mums yra išsigelbėjimas", – tikino soduose gyvenantys Rita ir Kazimieras Karpai.

Daugelis šių sodų gyventojų iš kurorto net ir vėlyvą rudenį sodus pasiekia pėsčiomis. Šešias operacijas patyrusi 75 metų palangiškė Galina Ratkienė tikino, kad vasarą ne ji viena pėsčiomis patraukia per mišką.

"Vaikai važinėja į Palangą dviračiais, po pamokų jiems patogu parvažiuoti. Mes, sodininkai, niekam nerūpime, lyg ne žmonės būtume", – piktinosi moteriškė.

Sodų bendrija yra Kretingos rajono teritorijoje, tačiau beveik visi gyventojai darbus turi Palangoje. Kas rytą 45 šios sodų bendrijos vaikai turi pasiekti kurorte esančias ugdymo įstaigas. Nuolat soduose gyvenantys pensininkai lankosi Palangos, ne Kretingos medicinos įstaigose.

"Sodų bendrijos planavimo dokumentuose dar 1988 metais buvo numatytas vakarinis išvažiavimo kelias iš sodų. Mums iki aplinkkelio yra tik pusė kilometro, todėl labai laukėme greitkelio. Tačiau paaiškėjo, kad mes net negalime išvažiuoti į jį", – pasakojo J.Petkutė-Marcinkienė.

Kelias buvo numatytas

Sodų pirmininkei įmonės "Kelprojektas" atstovė patikino, kad jokių dviratininkų, jokių pėsčiųjų aplinkkelyje neturi būti nė kvapo.

"O keliukai į miško kvartalus bus užtverti 2,2 metro aukščio tvora užrakinamais vartais. Mes nesipiktiname dėl automobilių eismo, nėra sudėtinga iš sodų išsukti mašina, pavažiuoti Šventosios link ir tuomet pasukti į Palangą. Tačiau pas mus yra 270 sodų sklypų, nuolat gyvena 180 žmonių ir daugybė jų važiuoja dviračiais arba vaikšto pėsčiomis. Per miškelį galima tiesiai išeiti į Baltijos mokyklą", – pasakojo bendrijos pirmininkė.

Iki miesto sodininkams tereikia dviračiais miškeliu nuvažiuoti 3,5–4 kilometrus.

"Kažkas už mus nusprendė, kad mes privalome pėsčiomis žingsniuoti 7,4 kilometro vingiu. Palangos savivaldybė dėl mūsų nekovojo, o Kretingos rajonas net gal ir nežinojo, kokia čia bėda laukia gyventojų", – pasakojo J.Petkutė-Marcinkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

obuolys

obuolys portretas
Pavargs UAB "Palangos aplinkelis" vartus ir tvoras lopyt, per 25 metus, kuriuos jie turės tą kelią prižiūrėt ir remontuot. O sodininkai sakė, turgelį sankryžoje padarys: obuolius, bulves kopūstus pardavinės "Tranzitiniam transportui"....

gyventojas

gyventojas portretas
Įdomu, įdomu, ramiai gyvenome, nes žinojome( ar buvome kvailinami....)kad nuovaža iš sodų bus. Mums buvo pateiktas viešo projekto pristatymo visuomenei protokolas ir jame parašyta: nuovaža bus įrengta, o papildoma apsauga nuo žvėrių- horizontalus barjeras. Staiga, kaip perkųnas iš giedro dangaus: jokių pėsčiųjų, dviračių ir mašinų iš šalutinių keliukų. O tai pas mus Lietuvoj viskas įmanoma.....tik milijonų tokių neturime, nusipirktume privatų mišką su visu "Dingusiu" keliu, kuris jau 20 metų yra, tik Kretingos savivaldybė jį ištrynė.....iš dokumentų.

Jonas 59

Jonas 59 portretas
Nuo Klaipėdos iki Palangos senokai yra numatytas magistralinis kelias. Susitaikykit su tuo, kad panaikins daug nuovažų ir važinėsit ne vieną kilometrą aplinkui... Pasidomėkit Kelių direkcijoje ką jie turi susiplanavę.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių