Jaunimui Klaipėdoje – proga atrasti save

Dėl koronaviruso pandemijos daug žmonių jaučiasi nesaugūs darbo rinkoje, negalėdami joje įsitvirtinti dėl neprognozuojamų sąlygų. Daug iššūkių kyla ir jaunimui, neretai neturinčiam darbo patirties ir įgūdžių. Projekto „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ organizatoriai ir savanoriai siekia suteikti jaunimui galimybių atrasti save ir įgyti vertingų įgūdžių.

Poreikis būti išgirstiems

Kalbant apie jaunimo užimtumą mieste, yra kuo pasidžiaugti – jaunimas Klaipėdoje turi galimybių save išreikšti savanoriaudamas įvairiose organizacijose, dalyvaudamas projektuose ir renginiuose.

Mokyklos, būreliai ir laisvalaikio erdvės taip pat suteikia galimybių atrasti savo potencialą, tobulėti pasirinktoje srityje ar dalyvauti mainų programose.

„Klaipėdą matau kaip galimybių miestą, kur idėjoms ir veikloms realizuoti nėra daug ribojimų, turime ir jauno verslo pavyzdžių. Tai tikrai gali įkvėpti ir kitus, kurie įsikūrė Klaipėdoje, įgiję įvairiausios patirties svetur“, – džiaugėsi projekto „Judam“ koordinatorė Klaipėdos apskrityje Inga Kulikauskė.

Tačiau daug jaunų žmonių susiduria su sunkumais pradėdami savo karjerą. Ypač nelengva tiems, kurie išsiskiria iš minios ir jaučiasi nepritampantys dėl kitokio požiūrio į gyvenimą ar kitų asmeninių savybių.

„Didelio dėmesio sulaukia veiklos apie lytiškumą ir jo švietimą mokyklose. Dažniausiai išreiškiamas noras tobulinti viešojo kalbėjimo įgūdžius, pastebimas didelis poreikis motyvaciją didinantiems mokymams bei lyderystę skatinančioms veikloms“, – komentavo projekto „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ Jungčių ir Potencialo platformų koordinatorius Laurynas Gečius.

Organizatorių nuotr.

Taip pat jaunimas susiduria su bedarbystės problema ir sunkumais ieškant naujų darbo galimybių.

„Projekte „Judam“ dirbu su jaunais žmonėmis nuo 15 iki 29 m., kurie šiuo metu niekur nedirba, nesimoko ir nėra registruoti Užimtumo tarnyboje. Siekiame padėti, motyvuoti rasti kelią į jiems priimtiną mokymo įstaigą ar darbą“, – pasakojo I.Kulikauskė.

Bendraudama su jaunimu iš įvairių amžiaus grupių, I.Kulikauskė nuolat susiduria su pozicija, kad daug žmonių Klaipėdoje jaučiasi nesaugūs ir neišgirsti. Dėl šios problemos dažnas nemato galimybių čia kurti savo ateitį.

„Dėl to svarbu ugdyti klaipėdiečio tapatybę ir gerinti sąlygas jaunimui. Džiugu matyti vis labiau įsiliejančią į miesto renginius tarptautinę studentų ben-druomenę. Norisi pasidžiaugti, kad miestas keičiasi, tačiau pokyčių tempai yra per menki, kad suformuotų jauno žmogaus ateities perspektyvas čia, Klaipėdoje. Todėl labai tikiuosi, kad uostamiesčio turimas titulas suaktyvins pokyčius Klaipėdos regiono jaunų žmonių gyvenime“, – vylėsi I.Kulikauskė.

Darbas su jaunimu – reikšmingas

Aktyvi veikla padeda jauniems žmonėms atrasti savo potencialą ir susikurti karjeros galimybes.

Galėdamas atvirai išreikšti savo nuomonę, išdėstyti poreikius ir teikti pasiūlymus viešojoje erdvėje, jaunimas prisideda prie galimybių savo aplinkoje kūrimo. Tuomet jauniems žmonėms lengviau įsitvirtinti visuomenėje, o idėja kurti ateitį savo mieste atrodo patrauklesnė.

„Kiekvienas jaunas žmogus nori skintis sau kelią, augti kaip asmenybė ir kurti šeimą tokioje aplinkoje, kurioje pats įdėtų savo indėlį“, – teigė I.Kulikauskė.

Organizatorių nuotr.

Matydami galimybę atskleisti savo potencialą, Klaipėdoje jaunuoliai labiau linkę pasilikti savo mieste ir auginti jį, dėl to darbas su jaunimu turi svarbos ir pačiam miestui.

„Tam, kad jaunas žmogus pats galėtų sukurti sau ateitį, turi būti išgirstas. Dėl to „Klaipėdos – jaunimo sostinės 2021“ projektas ir Potencialo platforma – puiki proga įtraukti jauną žmogų į sprendimų priėmimo procesą“, – tikino L.Gečius.

Unikalūs savo idėjomis

„Pirmiausia, svarbu išgirsti, ką jaunas žmogus sako, tada – kaip jis tai sako. Dar nesutikau nė vieno jauno žmogaus, kuris neturėtų ko apie save pasakyti. Mano kaip kiek vyresnio žmogaus pareiga – iš tikrųjų išgirsti, ką jis nori pasakyti, ir paskatinti jį kalbėti bei veikti“, – pasakojo I.Kulikauskė.

Viešoje diskusijoje jaunų žmonių nuomonė gali būti naudinga dėl jų gebėjimo kitaip pažvelgti į mus supančią aplinką ir kurti naujas galimybes.

„Tikrai galiu patvirtinti, kad šiais laikais kiekvienas jaunas žmogus yra unikalus savo idėjomis, poreikiais ir nebijojimu išsakyti savo nuomonę. Tokių žmonių reikia nepaleisti, išlaikyti su jais kontaktą ir mokyti juos atrasti save. Kai jie atranda save tam tikroje veikloje, „užsiveda motoras“, ir viskas būna tobula bei unikalu“, – dėstė L.Gečius.

Suteikus šansą jaunimas gali pats kurti sau karjeros galimybes srityse, kurios jam įdomios.

„Jaunimo amžiaus kategorija yra labai plati, todėl ir temų spektras yra tikrai didelis. Vieniems aktualios laisvalaikio ir pramogų galimybės, kitiems – potencialas savirealizacijai ir karjerai mieste, šalyje ar pasaulyje“, – tikino I.Kulikauskė.

Karantinas veiklos nesustabdė

Karantino sąlygos diktuoja pokyčius darbe su jaunimu. Šiuo metu visos veiklos vyksta nuotoliniu būdu, o tai kartais sukelia keblumų įgyvendinant tikslus.

„Vieniems tai iššūkis, o kitiems – kaip tik galimybė atsiskleisti. Mūsų tikslas yra ne išlaikyti dėmesį, o gauti dėmesio iš jauno žmogaus, kad jis aktyviai įsitrauktų į procesą čia ir dabar, nors aplink dabar dažniausiai būna įvairiausių dirgiklių“, – sakė I.Kulikauskė.

Šiomis sąlygomis daugiausia sunkumų kyla dėl to, kad visi užsiėmimai vykdomi tuo pačiu formatu – ekrane.

„Gal pirmus du mėnesius ir buvo smagu ieškoti įvairiausių inovatyvių sprendimų, kaip pasiekti jaunimą. Tačiau karantinas užsitęsė pernelyg ilgai, visi pavargo nuo virtualaus gyvenimo. Darosi sunku motyvuoti, sudėtingiau įtraukti. Vis dėlto yra vienas didelis privalumas – dabar galime virtualiai pasikviesti įdomių lektorių ir įtraukti visos Europos jaunimą įvairiuose renginiuose“, – pasakojo L.Gečius.

Laukia aktyvūs metai

Šiemet projekto „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ ambasadoriai organizuoja daug renginių, kuriuose skatinami dalyvauti jauni žmonės. Sykiu projekto tikslas – didinti Klaipėdos kaip ambicingos jaunimo politikos lyderės žinomumą Lietuvoje ir užsienyje.

Planuojamų renginių spektras – platus. Numatomas jaunimo reikalų koordinatorių ir darbuotojų suvažiavimas, į kurį kviečiami žmonės iš Lietuvos ir Europos.

Rengiant ir įgyvendinant Europos jaunimo savaitės programą bendradarbiauja dešimt organizacijų ir keliasdešimt savanorių, kviečiama prisijungti ir daugiau jaunuolių.

Internetinis konsultacijų bankas suteiks galimybę jaunimui ir įvairioms organizacijoms konsultuotis įvairiomis temomis.

Planuojami renginiai vyks visus metus, jais siekiama įtraukti jaunimą į politinę veiklą, ugdyti gebėjimus per mokymus ir seminarus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo jo

jo jo portretas
gerai kad savanoriauja. Dar galėtų po miestą vieną kart savaitėje šiukšles rinkt, invalidus namuose aptarnaut ir t.t..:D) Jau nei seniunaičiai nei nevyriausybininkai nepadaro darbų (išsilakstė) kuriu nenori imtis tie kurie juos privalo atlikti, tai dabar jaunimui užkars? Priprato valdžios tarnai kad žmonės už dyką jiems dirbtu o jie patys tik pirštu rodytu ir sau pinigus tylai ,,gvelbtų'?

aha

aha portretas
Pritariu, aplinkui vien sunkumai: visi d4xtytojai su profesoriais ir laborantėm bei talkinančiomis "sekretorėmisz" ir svarbiausia - kartu ir su kruopščiosiomis bybiotekininkėmis neptinkami jokioje prieinamoje studentams erdvėje, jie gauna maždaug tokius pranešimus: laikinai stažuojamės kosmose,paskaitos nevyks iki balandžio 12, atsiskaitymus pateikite rašydami pirštu sniege, mes iš kosmoso viską perskaitysime ir grįšime įsteigę mažiausiai tris žurnalistikos startuolius...jo, sunkku, nesiginčysiu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių