Išankstinio balsavimo startas apaugo gandais

Startavo keturias dienas truksiantys išankstiniai rinkimai į Seimą. Kol kas rinkėjų aktyvumas mažesnis, nei įprastai būdavo balsuojant iš anksto. O vienoje apygardoje, dar neprasidėjus išankstiniam balsavimui, jau pasklido informacija apie perkamus rinkėjų balsus.

Įstatymas draudžia dovanas

Savaitgalį, dar neprasidėjus išankstiniams rinkimams, Palangoje jau ėmė girdėtis kalbos, esą Mėguvos apygardoje galėjo būti perkami rinkėjų balsai.

Kokiu būdu tai buvo daroma ir kas darė, nedetalizuojama.

Tačiau Mėguvos vienmandatės rinkimų apygardos pirmininkas Virgilijus Beržanskis tikino, apie tai nieko nežinantis.

"Girdėjote kalbas apie balsų pirkimus mūsų apygardoje? Mūsų tie gandai nepasiekė. Kol kas nieko nežinome, kad kas nors vyktų negero", – tvirtino V.Beržanskis.

Įstatymai draudžia dovanomis ar kitokiu atlygiu rinkėjus skatinti balsuoti už kandidatuojantį asmenį.

Dažniausiai pasitaikančios papirkimo situacijos – balsų pirkimas už pinigus, skolų vietinėse parduotuvėse padengimas, nedidelės dovanos (ledai, maistas, alkoholis ir pan.), nemokamas koncertų, pramogų ar kitokių paslaugų organizavimas.

Papirkimu yra laikomas ir rinkėjų pavėžėjimas, kai autobusiukais balsuoti gali būti vežami asocialūs asmenys.

Kol kas nieko nežinome, kad kas nors vyktų negero.

Anksčiau pasitaikydavo, kad į balsavimo vietą atvežami rinkėjai su jiems įteiktais lapeliais – balsavimo instrukcija, kur aiškiai apibrėžta, už kurį kandidatą reikia balsuoti.

Vis dėlto oficialiai nėra patvirtinta, kad Palangoje šiuo atveju pavyko fiksuoti panašų įstatymo pažeidimą, nors tokios kalbos tarp vietinių žmonių jau pasklido.

Tokios informacijos neturi ir Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), kurios pirmininkė Laura Matjošaitytė patvirtino, jog jokių signalų konkrečiai dėl pažeidimų Mėguvos apygardoje kol kas nėra gauta.

Prašo nefotografuoti biuletenių

Vakar, prasidėjus išankstiniam balsavimui, VRK stebėjo atvejus, kai užsienyje rinkėjai savo socialiniuose tinkluose ėmė dalytis pažymėtų balsavimo biuletenių nuotraukomis.

Rekomenduojama nuo tokių veiksmų susilaikyti, nes jau kurį laiką Lietuvos teisės aktai draudžia fotografuoti ar filmuoti balsavimo kabinose.

Šis draudimas būtent ir atsirado, siekiant pažaboti balsų pirkėjus, kurie mainais už piniginį ar kitokį atlygį prašydavo parodyti pardavusio savo balsą rinkėjo pažymėto biuletenio fotografiją.

Primenama, kad Administracinių nusižengimų kodeksas numato teisinę atsakomybę už rinkėjų balsavimo slaptumo ir balsavimo tvarkos pažeidimus.

Tačiau VRK yra labiau linkusi apeliuoti į pačių rinkėjų sąmoningumą ir rekomenduoja stengtis išlaikyti balsavimo paslaptį, nes pasidalijimas pažymėto arba sugadinto balsavimo biuletenio nuotrauka socialinio tinklo paskyroje gali daryti įtaką kitų rinkėjų apsisprendimui.

Taip pat rinkėjai, turintys informacijos apie galimus papirkimus ar kitus įstatymų pažeidimus, susijusius su rinkimais, raginami pranešti šią informaciją trumpuoju numeriu 1855 arba skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112.

Pasirinkimas – itin vykęs

Klaipėdoje išankstinis balsavimas šįkart vyksta Žvejų rūmuose.

Taip apsispręsta, kai paaiškėjo, kad dėl koronaviruso grėsmės pačios savivaldybės patalpos Liepų gatvėje tam nėra tinkamos.

Anot Danės vienmandatės rinkimų apygardos pirmininko Adolfo Gritėno, išankstinių rinkimų vietos pasirinkimas visiškai pasiteisino – Žvejų rūmų fojė erdvės didelės, patogus įėjimas į patalpas ir sveikiems, ir neįgaliesiems.

Vakar, pirmąją balsavimo dieną, iš pat ryto apsilankė rinkimų skaidrumą prižiūrintys atstovai iš su viena partija siejamos organizacijos, kuri stebi ir fiksuoja galimus balsavimo pažeidimus.

"Turėjome jų stebėtoją. Jis liko patenkintas mūsų rinkimų organizavimo darbu. Kitų stebėtojų nėra, nes pačius rinkimų komisijos narius deleguoja skirtingos partijos, tad jie tuo pat metu yra ir savotiški stebėtojai, kurie galėtų fiksuoti pažeidimus, jei tokių būtų", – patikslino A. Gritėnas.

Dėl savo pačių saugumo

Klaipėdoje iš anksto balsuoti pirmieji rinkėjai atėjo apie pusę aštuonių ryto.

Dauguma atėjusių kalbintų klaipėdiečių – garbaus amžiaus.

Jie tikino, jog iš anksto rinkimuose dalyvauja dėl savo saugumo, nenorėdami žmonių spūsčių, arba dėl to, kad tikrąją rinkimų dieną bus išvykę.

"Sekmadienį nebūsiu Klaipėdoje, todėl balsuoju iš anksto. Man svarbu atlikti savo pareigą, nepraleidau nė vienų rinkimų", – teigė Elena.

"Atėjau balsuoti iš anksto, vengdama eilių ir žmonių susigrūdimo. Taip yra saugiau. Vis tiek turiu atlikti pareigą", – tvirtino Adelė.

Rinkėjai tikino, kad čia atėjo jau apsisprendę, už ką balsuos.

"Norėčiau, kad išrinktume žmones, kurie naudingai dirbtų Lietuvai, kad liautųsi tas mūsų visų lėšų švaistymas", – kalbėjo klaipėdietė Vilija.

Tačiau pirmąją išankstinių rinkimų dieną rinkėjai balsuoti neskubėjo.

Danės vienmandatės rinkimų apygardos pirmininkas A. Gritėnas teigė, kad paprastai išankstiniame balsavime dalyvauja nuo 3 iki 5 proc. rinkėjų.

Permainos: dėl nesibaigiančios koronaviruso pandemijos Klaipėdoje šį sykį išankstiniai rinkimai organizuoti ne savivaldybės patalpose  Liepų g., kaip paprastai, o Žvejų rūmuose. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Galimas dalykas, kad šįkart šis skaičius bus mažesnis dėl kelių priežasčių – nepasibaigusios koronaviruso pandemijos, pakeistos išankstinio balsavimo vietos, kitų dalykų.

"Komisijos darbuotojai atėjusio balsuoti rinkėjo paprašo atidengti veidą, kad patikrintų dokumentą pateikusiojo tapatybę, viskas kol kas vyksta sklandžiai. Per pirmas keturias valandas balsavo 170 žmonių, mažiau nei įprastai per išankstinius rinkimus. Tačiau vienu momentu buvo taip, kad visos balsavimo kabinos buvo užimtos ir keliems žmonėms reikėjo palaukti", – kalbėjo A.Gritėnas.

Batalionui – atskira komanda

Klaipėdoje yra žmonių, kurie izoliavosi dėl pandemijos. Praeitą penktadienį buvo tik 14 tokių, kurie Klaipėdoje pareiškė norą balsuoti.

"Rinkimų komisijų nariai pas juos apsilankys penktadienį ir šeštadienį (spalio 9–10 dienomis), kai prasidės balsavimas namuose. O trečiadienį, ketvirtadienį ir penktadienį žmonės balsuos specialiuosiuose paštuose. Čia šįkart yra didesnis skaičius rinkėjų nei ankstesniuose rinkimuose", – teigė A. Gritėnas.

Taip atsitiko todėl, kad Dragūnų batalione yra didelė dalis šauktinių, kurie negali išeiti iš bataliono teritorijos, kol nedavė priesaikos.

"Batalione balsavimas vyks tris dienas. Kaip informavo bataliono atstovė, ten 64 šauktiniai yra saviizoliacijoje, jiems bus išskirta atskira patalpa, kur jie balsuos trečiadienį, o kitomis dienomis balsuos dar puspenkto šimto karių. Tam turėjome organizuoti specialųjį punktą, esame subūrę komandą iš kelių apylinkių", – patikslino A. Gritėnas.

Beje, šį kartą vadinamuoju specialiuoju paštu balsuos ne 500 rinkėjų, kaip paprastai būdavo ankstesniuose rinkimuose, o arti tūkstančio.

Balsuos keturias dienas

Šiemet išankstiniams Seimo rinkimams numatytos keturios dienos (spalio 5–8 d.), o ne dvi, kaip būdavo iki šiol.

Ir ne Klaipėdos savivaldybės patalpose Liepų g. 11, kaip būdavo įprasta, o Žvejų rūmuose.

Taip apsispręsta, nes rinkimai šiais metais rengiami ekstremaliomis sąlygomis, nepasibaigus koronaviruso pandemijai.

Išankstinis balsavimas, prasidėjęs nuo šio pirmadienio, vyks keturias dienas. Kasdien – po 13 valandų (nuo 7 iki 20 val.).

Išankstiniuose rinkimuose balsuoti gali ir iš kitų savivaldybių į Klaipėdą atvykę asmenys, ne tik klaipėdiečiai.

Šįkart rinkėjai į išankstinį balsavimą privalo ateiti su nosį ir burną dengiančiomis kaukėmis, atsinešti savo tapatybės dokumentą ir savo rašiklį.

Tačiau, jei žmogus neturės kaukės ar rašiklio, jam tai bus suteikta rinkimų vietoje.

Rinkimuose dalyvauja 17 politinių partijų, 1 724 kandidatai siekia 141 Seimo nario mandato.

Pagrindinė rinkimų diena – sekmadienis, spalio 11-oji.

Pakartotiniai rinkimai į antrą turą vyks spalio 25 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ji

Ji portretas
Čia konservatpalaikiai kompromituoja ir tuo pasinaudodami renka biuliotenius sau kitus smeizdami ,TAUTA NETIKEKIT KONSERVATPALAIKIU GAUJA SOCELDERMOKRATU LIBERALPALAIKIU,DARb IEČIŲ JIE didžiausi kenkėjai lietuvos,prisiminkite kas ją pensijas vaikų mokesčius padarė ,aš asmeniškai tik už Valstiečius,jie tikri didvyrį kiek norėjo juos sunaikinti bet vyrai atsilaikė ir dirbo o dabar kai isrinksim tai nors ekonomika kilti pradės ,būkim lauk landzbergiu gaują kartu su kunilbutkeviclinkevic genocidininkais

-A

-A portretas
Nesuprantu, skundžias, kad perka... Blemba parduočiau aš tą savo balsą, tik, kad niekas nesiūlo pirkti. Pravalas kažkoks :D:D:D

tuk-tuk

tuk-tuk portretas
Mane stebina,kodel gavus signala apie pirkejus ,nera pajungiama policija,juk autobusiukai surenka is sutartos vietos ir veza prie urnu,o paskui jau ir isvezioja.Kodel nesugauti nusikaltimo vietoje,ar cia taip surezisuota.Kiek kartu esu maciusi nuo pempininku pilnus autobusiukus prigrustus?
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių