Į NŽT nurodymus Klaipėdos rajono verslininkams nusispjauti?

Klaipėdos rajone įsikūrę verslininkai, net ir gavę Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) nurodymus nugriauti tvorą, užimančią valstybinę žemę, jų nepaiso. Šiandien pervažą kertantiems automobiliais matomumą užstojanti metalinė tvora turi būti pašalinta. Tačiau, panašu, verslininkai to atlikti neskubės.

Trukdis eismo saugumui

Situacija Kiškėnų geležinkelio pervažoje kelia pavojų eismo dalyviams. Važiuojantieji automobiliais nuo Jakų pusės Dovilų link nemato iš dešinės pusės atlekiančių traukinių. Atidundantį šilumvežį pavyktų išvysti tik pastačius automobilį prieš „Stop“ ženklą ir išlipus iš transporto priemonės.

Matomumą vairuotojams užstoja metalinė tvora, kurią surentė įmonė „Logistikos technologijų centras“. Tvora, pasirodo, pastatyta valstybinėje žemėje, kurią patikėjimo teisė valdo geležinkelininkai.

Prie geležinkelio pervažos metalinė tvora įrengta iki 20,72 m atstumu už sklypo ribos, geležinkelio pervažos link.

„Šia padaryta veika yra savavališkai užimta (užtverta tvora) 0,7886 ha ploto valstybinės žemės sklypo.(…) Metalinė tvora ties šiaurės krypties žemės sklypo riba iš Birbinčių gatvės pusės yra įrengta iki 3,20 m atstumu už žemės sklypo ribų, gretimame valstybinės žemės sklype. Šia padaryta veika yra savavališkai užimta ir užtverta tvora 0,0501 ha ploto valstybinės žemės sklypo, kurį patikėjimo teise valdo valstybės įmonė Lietuvos automobilių kelių direkcija. Iš viso savavališkai užimtos valstybinės žemės plotas – 0,8400 ha“, – konstatuojama NŽT patikrinimo akte.

Skyrė baudą

NŽT specialistai patikrinimų ėmėsi praėjusių metų lapkritį.

Po patikrinimo aktu, kuris konstatavo, kad neteisėtai yra užimtas valstybinės žemės sklypas, verslininkai pasirašė, tačiau tvoros iki šiol taip ir nenuardė.

„Atsakomybė už 2020 m. lapkričio 18 d. nustatytą žemės naudojimo tvarkos pažeidimą yra numatyta Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 110 str. 1 d. 2021 m. vasario 10 d. minėtos įmonės vadovui surašytas Administracinio nusižengimo protokolas ir paskirta bauda už padarytą nusižengimą. ANK 41 str. nurodyta, kad administracinės nuobaudos paskyrimas neatleidžia administracinį pažeidimą padariusio asmens nuo pareigos, už kurios vykdymą buvo paskirta administracinė nuobauda, vykdymo. Klaipėdos rajono skyrius suteikė terminą iki 2021 m. birželio 1 d. pašalinti žemės naudojimo tvarkos pažeidimą, už kurį paskirta nuobauda, t. y. atlaisvinti savavališkai užimtą valstybinės žemės plotą, pašalinti metalinę tvorą“, – informavo NŽT.

Administracinių nusižengimų kodeksas už savavališką žemės užėmimą, naudojimą ir vengimą ją grąžinti numato baudą nuo 300 iki 500 eurų. Už pakartotinai padarytą nusižengimą numatyta nuo 550 iki 1,2 tūkst. eurų bauda.

„NŽT Klaipėdos rajono skyrius, siekdamas nustatyti, ar pažeidimas pašalintas pasibaigus numatytam terminui, atliks patikrinimą vietoje, prieš tai suplanavęs skyriaus darbus ir, kaip numato teisės aktai, informavęs pažeidimą padariusį asmenį raštu prieš 10 darbo dienų“, – pažymėjo NŽT.

Reikės bylinėtis?

Jei įmonė ir toliau nepaisys nurodymo nugriauti metalinę tvorą, NŽT teks kreiptis į teismą.

Įmonės „Logistikos technologijų centras“ vadovas Laurynas Bagdonas aiškino, kad šiuo metu jis atostogauja.

„Dar deriname su matininkais. Esame gavę Saugaus eismo komisijos išaiškinimą dėl dalies tvoros perkėlimo. Dar ir su NŽT reikės derinimų. Norėjome pradėti, bet lietus sutrukdė. Grįšiu iš atostogų po savaitės, gal tada ir atnaujinsime darbus“, – pokalbį pabaigė verslininkas, taip ir neatsakęs, ar sumokėjo jam skirtą baudą.

Vyras vasarį žurnalistams aiškino, kad žemės sklypą nuomoja iš geležinkelininkų, o jie esą leido jam statyti tvorą ten, kur ji yra.

„Mes turime visus leidimus. Su „Lietuvos geležinkeliais“ dar 2017 m. pasirašėme susitarimus. Ir niekam ta tvora neužkliuvo, kol NŽT nepradėjo tikrinti“, – tuomet įtikinėjo L.Bagdonas.

Tačiau įmonės „Lietuvos geležinkeliai“ Komunikacijos departamento projektų vadovas tą kartą komentavo kiek kitaip.

„Išanalizavus esamą situaciją, nustatyta, kad matomumą riboja tvora, kuri yra netesėtai pastatyta „LTG Infra“ patikėjimo teise valdomame sklype. Siekiant spręsti šią situaciją, raštu kreipėmės į tvoros savininką dėl tvoros dalies nukėlimo. Savininko paprašyta iki 2021 m. sausio 22 d. perkelti ar išardyti neteisėtai „LTG Infra“ valdomame sklype pastatytą tvoros dalį. Perkėlus nurodytą tvoros dalį, būtų užtikrintas tinkamas matomumas“, – tą kartą aiškino „Lietuvos geležinkelių“ Komunikacijos departamento projektų vadovas Domas Jurevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
atvaryti buldozeri .sutvarkyti ir pateikti saskaita !!! vsio

Linas

Linas portretas
Semaforą tegul pastato ir viskas pasibaigs.

Pensininkas

Pensininkas portretas
Kiek kartų į savaitę ten laksto tie traukiniai?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių