Klaipėdoje griūvantys balkonai – tiksinti bomba

Nuo daugiabučių namų fasadų byrantis tinkas, susidėvėję vamzdynai, trupantys stogai ir balkonai – visų namo gyventojų problema ir atsakomybė. Tačiau apie tai žmonėms nuolat aiškinantys pastatų administratoriai atsimuša į abejingumo sieną – pinigų gailima net saugumui.

Pradėti darbus trukdo gyventojai

Klaipėdiečiams nerimą kelia ne tik prakiurę balkonai, bet ir seni vamzdynai, stogai ar kaminai. Baiminamasi, kad vieną dieną avarinės būklės konstrukcijos nukris kartus su gyventojais ar mirtinai sužalos praeivius.

Neatidėliotinus remonto darbus vilkina patys gyventojai, kurie priešinasi mokėti už tai, kas, jų pačių įsitikinimu, jiems nepriklauso. Tačiau iš tiesų yra priešingai – keičiant balkonus daugiabutyje, finansiškai prisidėti privalo visi, net ir tie, kurie balkonų neturi.

Kilus aistroms, daugiabučių namų administratoriams tenka pasakoti apie tai, kokios tragiškos pasekmės laukia, jei nebus imtasi veiksmų.

Anot bendrovės "Paslaugos būstui" vadovės Rasos Rimaitės, gyventojai savo bendrą turtą gali remontuoti patys, tačiau dažniausiai tokie norai lieka kalbomis.

Atlikę apžiūrą ir nustatę avarinę būklę, mes turime teisę atlikti remontą, bet susiduriame su gyventojų pasipriešinimu.

"Žmonės sąmoningai nenori matyti problemų, pradedant vamzdynais ir baigiant balkonais. Kaminai – irgi seniai pamiršta pastato dalis, kuri kelia realią grėsmę. Atlikę apžiūrą ir nustatę avarinę būklę, mes turime teisę atlikti remontą, bet susiduriame su gyventojų pasipriešinimu. Svarbu suprasti, kad mūsų tikslas nėra pasipinigauti. Gyventojai gali tvarkytis patys, bet jeigu to nedaro, ateiname mes. Juk esame atsakingi už pastato būklę, tai yra mūsų prievolė ir pareiga", – dėstė pašnekovė.

Trūksta informacijos

"Paslaugos būstui" techninės priežiūros vadovo Žygimanto Petrulio žodžiais, mieste gausu tokių daugiabučių namų, kuriems jau dabar verkiant reikalingas remontas.

"Stogai, kaminai ir balkonai šiandien yra skaudžiausia problema. Jei trupantys pastatų fasadai žmonių sveikatai pavojaus nekelia, tai nugriuvus balkonui gali įvykti tragedija. Kartais vertėtų pakelti akis į viršų ir pažvelgti į namus. Suprasite, kokia yra reali situacija su daugiabučiais Klaipėdoje. Faktiškai 40 proc. jų reikalingos investicijos", – aiškino Ž.Petrulis.

Remiantis Statybos techniniu reglamentu, laikančioji balkono konstrukcija yra priskiriama bendram namo turtui, tad suma už balkono remonto darbus, nepaisant to, gyventojai naudojasi bendra nuosavybe ar ne, yra priskiriama daugiabučio butų savininkams.

Balkono atnaujinimas – nepigus, tačiau taupantiems žmonėms siūlomi kompromisai.

"Jeigu namas yra senas, galima jį atnaujinti ir renovuoti greituoju būdu. Arba ieškoti lėšų viso fasado remontui, tada pakiltų paties statinio vertė. Reikia problemą spręsti ūkiškai, o ne bet kokiomis kainomis ir sąlygomis, rizikuojant vėliau permokėti. Sveika diskusija dar niekam nepakenkė", – apibendrino specialistas.

Jo manymu, šviesti žmones šiuo klausimu turėtų ir miesto savivaldybė.

"Kad nepasikartotų neseniai Kaune įvykęs incidentas, kai balkonas nukrito kartu su visai jame buvusiais žmonėmis. Kiekvienas administratorius nori, kad jo prižiūrimi pastatai nekeltų problemų nei jam, nei naudotojams, nei aplinkiniams. Laimei, skaudžių nelaimių Klaipėdoje dar neturėjome", – kalbėjo Ž.Petrulis.

Vis dėlto situacija Klaipėdoje apverktina – baiminamasi dėl balkonų Herkaus Manto g. 4 bei Tilžės g. 37, pavojingi yra ir Galinio Pylimo 18, 20 numeriu pažymėtų namų kaminai.

"Pūstelėjus stipriam vėjui ar keičiantis sezonui, plytos ima kristi ant žemės. Jei tik mašiną aplankstys, tai dar nieko, o jeigu ką nors užmuš? Mes pernelyg atsainiai vertiname gyvybę. Jei nespręsime situacijos šiandien, rytoj bus per vėlu", – į vatą nevyniojo pašnekovas.

Sutikimo nereikia

Klaipėdos savivaldybės atstovų teigimu, daugiabučių namų administratorių, bendrijų techninės priežiūros specialistai privalo laiku pastebėti ir tvarkyti kritinės būklės balkonus ar stogus.

Nors kai kurie kategoriškai nesutinka mokėti už jų remontą, įstatymai lygūs visiems.

Kai pavojus kyla aplinkiniams ir nepavyksta susitarti taikiai, remontas yra atliekamas privaloma tvarka. Tam gyventojų pritarimo nereikia.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Statinių priežiūros poskyrio vyriausiosios specialistės Loretos Granovienės, savivaldybė kontroliuoja, kaip administratoriai vykdo pastato techninę priežiūrą ar veda vadinamąją namo ligos istoriją.

"Jeigu aiškiai matosi, kad bendro naudojimo konstrukcijos yra avarinės būklės, galime rašyti reikalavimą atlikti ekspertizę ir vadovautis jos išvadomis. Tada gyventojų pritarimo nebereikia. Bet avarinė būklė per vieną dieną neatsiranda, tai reiškia, kad naudotojai neprižiūri savo pastato, kuris turi atitikti esminius techninius reikalavimus", – aiškino L.Granovienė.

Pašnekovės teigimu, žmonėms išties dar trūksta elementarių žinių, kad daugiabutis namas yra bendras gyventojų turtas.

"Kai per stogą į namus ima varvėti vanduo, tai jau aiškus ženklas, kad reikia tvarkytis. Žinoma, apatinių butų savininkai gali tam prieštarauti, bet kur jus matėme namą be stogo? Kai atsiras problemų su vamzdynais rūsiuose ir kentės pirmieji aukštai, tada supratingumo reikės iš kitų gyventojų. Lygiai taip pat balkonai yra aktualūs visiems", – akcentavo specialistė.

Neįsileidžia patikrai

Dar viena opi problema, su kuria susiduria daugiabučių namų administratoriai – susidėvėję vamzdynai. Vietoje to, kad leistų specialistams apžiūrėti savo bute esančius vamzdžius, gyventojai suranda įvairiausių priežasčių to nedaryti: užtaiso juos plytelėmis ar prisidengia privatumo teise.

Todėl įvykus draudiminiam incidentui – prakiurus vamzdynams ir užpylus svetimus butus, finansinė atsakomybė už patirtus nuostolius krenta namo administratoriui.

"Draudimas reikalauja už patirtus nuostolius sumokėti administratoriui, nes tai yra mūsų prižiūrimas objektas. Bet kai kurie vamzdynų nesitvarko piktybiškai, galvodami, kad įvykus nelaimei draudimas viską kompensuos", – tvirtino bendrovės "Paslaugos būstui" vadovė R.Rimaitė.

Pasak įmonės techninės priežiūros vadovo Petro Beinoriaus, vamzdynų užbarikadavimas plytelėmis laikomas nelegalia statyba. Tačiau patalpų šeimininkams dažniausiai tai nė motais.

"Kai buto savininkai įsirengia apdailą, atlikti apžiūrą tampa neįmanoma. Vamzdynų tarnavimo laikas yra 25 metai, o namai stovi po 30 ir ilgiau, todėl laukti negalime. Organizuojame susitikimus su gyventojais, rengiame balsavimus, tačiau viskas perniek. Įstatymiškai prievartos būdu suremontuoti vamzdžius yra beveik neįmanoma. Koją kiša teisiniai dalykai – į privačią nuosavybę patekti negalime, o patys žmonės neįsileidžia. Vykstant renovacijai, kai jau nebeturime kitos išeities, tenka kviesti ir statybos inspekciją, ir savivaldybės Statinių priežiūros specialistus. Gyventojams atrodo, kad vamzdynai geri, kol neužlieja kaimynų", – stebėjosi P.Beinorius.

Pašnekovas įsitikinęs, kad žmonėms šiuo klausimu dar trūksta sąmoningumo – noras sutaupyti bet kokia kaina ateityje priveda prie dar blogesnių pasekmių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

norinti

norinti portretas
noriu įsistiklinti balkoną Klaipėdoje Kauno gatvėje (savo lėšomis),o Vėtrungės būsto atstovas neleidžia.Balandžiai dergia balkoną, nieko neimanoma pasidėti jame. Gal kas nors gali patarti kaip aš galiu įsistiklinti balkoną. Labai labai norėčiau sulaukti atsakymo. Tel. Nr. +37067970230.

Jonas

Jonas portretas
"Neatidėliotinus remonto darbus vilkina patys gyventojai, kurie priešinasi mokėti už tai, kas, jų pačių įsitikinimu, jiems nepriklauso" Skaitau ir netikiu ka raso toliau...gyventojai bent 4 kartus kreipesi rastu, ir negana to kai pastebeta buvo kad nieks nieko nejudina..pradeta skambinet kas 1-2dienas ir tik tada kazkas kazka pradejo galvot,dometis kas kaip...taip darbai kainuoja..niekas dykai nedirba, o remontuot reikia, savo ir aplinkiniu gyvybes daugiau kainuoja, juolab mokykla prie pat, vaikai vaiksto. Tiesos straipsni 30%.

Gyventoja

Gyventoja portretas
patylet turbut visiems reiktu,kas nesusidure su UAB Paslaugos bustas administratoriais. Namo gyventojai n kartu kvietesi, kad registruotu ir sprestu griuvanciu kaminu, balkonu, varvancio stogo problemas. patys siule nedaryt pavieniu remonto darbu o tvarkytis dokumentus renovacijai. kreipemes nesem surinktus parasus, rastus ir ka? kaip niekas nejuda taip nejuda, gaunam atsakyma kad viskas nusikelia keliems metams arba “jau matom sviesa tunelio gale” ir viskas pajudes. patys net savarankiskai ieskojomes kas sutvarkytu balkonus. taip kainos kosmosas, o ir niekas negarantuoja kad jie po metu dvieju nenukris. taigi panasu kad per tyliai kreipemes su pagalbos sauksmu, nes dar liekame ir patys kalti. metas pradet saukti garsiai ir piktai!
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių