Delfinų pagalba yra unikali

  • Teksto dydis:

Lietuvos jūrų muziejuje bendravimo su delfinais užsiėmimai buvo pradėti rengti 2002 m. 2015-aisiais metais buvo įkurtas, siekiant plėtoti holistinį pagalbos modelį žmonėms su negalia, Delfinų terapijos centras. Šiame centre vykdomi moksliniai tyrinėjimai gerovės, sąmoningo pasirinkimo ir elgsenos srityse.

Praėję metai – itin reikšmingi muziejui: delfinų asistuojama terapija buvo įtvirtinta Papildomos ir alternatyvios sveikatos priežiūros įstatymu, tad nuo šių metų visi specialistai, dirbantys centre, turi oficialius leidimus teikti delfinų terapijos paslaugą. 

Delfinų terapija susilaukia itin daug dėmesio. Vyresnioji delfinų terapijos centro specialistė, elgesio specialistė Vida Miškinė pastebi, kad registracija vyksta tik vieną kartą per metus ir tik vieną savaitę, tačiau per tą savaitę sulaukiama būsimų dalyvių anketų dvejiems metams į priekį.

Delfinų terapijos centre yra trys lagūnos tipo baseinai, tad vienu metu gali vykti trys užsiėmimai. Centre yra ir kitų patalpų: sensorinės integracijos kambariai, dailės, kineziterapijos kabinetai, vaikų tėveliams skirtos patalpos, kuriose jie gali laukti savo vaikų, maloniai leisdami laiką masažiniuose krėsluose.

Per užsiėmimus baseinuose atliekamos įvairios užduotys ir klientas leidžia laiką su delfinais.

„Labai svarbu terapijos dalyviams atskleisti, jog gyvūnas yra lygiavertis partneris, su kuriuo bendraujant svarbus abipusis supratingumas bei įprasta bendravimo struktūra – pasisveikinimas ir atsisveikinimas – pasakoja V.Miškinė. – Delfinų terapijos programa trunka dešimt darbo dienų – dvi savaites iš eilės. Jau pirmąją savaitę matyti pokyčiai. Tėveliai pasakoja, kad vaikai nurimsta, daugiau bendrauja, nori apsikabinti, parodyti emocijas“.

Nors specialistai teigia, kad ši terapija negali pakeisti tradicinės medicinos paslaugų, tačiau laikas, praleistas su tokiais protingais ir supratingais gyvūnais, tikrai turi teigiamą poveikį kliento psichinei ir fizinei sveikatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

panaši visų gyvūnų

panaši visų gyvūnų portretas
tegu laiko didelį šunį, lankosi pas arklius, delfinų terapija nėra išskirtinė, visi gyvūnai mus priima geriau nei žmonės
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių