Į darželius – gudraujant tėvams

Siekdami gauti vietą uostamiesčio darželyje ar pasinaudoti klaipėdiečiams taikomomis lengvatomis, gyventojai nepabūgsta ir sukčiauti. Žmonės interneto socialiniuose tinkluose ieško geradarių, kurie leistų jiems priklausančiuose būstuose deklaruoti vaiko ir bent vieno jo tėvų gyvenamąją vietą.

Sukčiautojų nesučiups?

Specialistai pabrėžia, kad toks elgesys – draudžiamas, o už tai numatytos sankcijos.

"Žmogus, deklaruodamas savo gyvenamąją vietą, pasirašo ant dokumento. Jis įsipareigoja suteikti teisingus duomenis ir pats už juos atsako. Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta bauda už neteisingus deklaravimo duomenis", – paaiškino Klaipėdos savivaldybės Gyvenamosios vietos deklaravimo poskyrio vedėja Kristina Božienė.

Nepaisant to, pergudrauti sistemą ir likti nenubaustam – nesunku, mat tikimybė būti sučiuptam yra labai nedidelė. Pašnekovės teigimu, jokie teisės aktai nenumato, jog deklaravimo įstaiga galėtų vykdyti kontrolę.

"Mes neturime įgaliojimų eiti ir tikrinti žmones, nesame policijos pareigūnai. Žmonės atvykę deklaruoja gyvenamąją vietą, ir mes neturime jokios teisės apie tai klausinėti. Be to, daugelis reikalus tvarkosi internetu", – dėstė K.Božienė.

Visų nepajėgs patikrinti

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė patikino, kad teikti prašymą gauti vietą darželyje arba kompensaciją už vaikus, kurie lanko nevalstybinį darželį, gali tik uostamiesčio gyventojai.

Skyriaus vedėja neabejojo, kad, prašydami leisti deklaruoti vaiko bei vieno jo tėvų gyvenamąją vietą Klaipėdoje, žmonės ir siekia teisių į anksčiau minėtas paslaugas ar lengvatą.

Tiesa, net ir priėmimo į darželius metu neįmanoma patikrinti, ar šias įstaigas lankys tikrai Klaipėdoje gyvenančiųjų vaikai.

"Mokyklose patikrą dėl gyvenamosios vietos vykdome ten, kur tikrai trūksta vietų, o ikimokyklinėse įstaigose, be abejo, neturime tokių pajėgų, kad visus besiregistruojančiuosius būtų įmanoma sužiūrėti", – paaiškino L.Prižgintienė.

Vis dėlto jeigu sukčiaujanti šeima būtų išaiškinta, jų vaikas iš eilės vietai darželyje gauti būtų išbrauktas.

Neteks privilegijų

Reikalavimas į anksčiau gyvenamosios vietos neturinčiųjų sąrašą įtrauktiems asmenims deklaruoti faktinę gyvenamąją vietą galioja nuo 2016-ųjų.

Birželio 1-ąją minėtame sąraše buvo kiek daugiau nei 8 tūkst. žmonių.

Tokie asmenys deklaracijas turi pateikti iki 2018-ųjų.

To neatlikusieji bus išbraukti iš minėto sąrašo ir nebegalės naudotis jokiomis miestiečiams priklausančiomis privilegijomis, kurios suteikiamos tik deklaravus gyvenamąją vietą Klaipėdoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Jei darželis būtų tik bent vienam oficialiai dirbančiam tėvui Lietuvoje, tai pusę miesto vaikų galėtų augti namuose su nedirbančiom mamytėm bent iki 5 m.priešmokyklinės grupės.Pabendraut su bendraamžiais užtektų 4 val.vaikų- mamų centre, o ,kad ir Slengiuose .Bendruomenės namuose nuo 9 iki 13 val.pilnai užtektų.Po to į namučius pietukų valgyti, gali nemiegoti.Supermamos įgytų žinių, edukologinį išsilavinimą ir nemokamai, pakaitomis teorines žinias elitiniams stebuklėliams taikytų praktiškai.Nemokamai, nes juk vaikai nebūtų maitinami tai ir mokėt nėr už ką.Priemones, žaislus vaikai atsineštų iš namų.Idilija, bet ne.Grūda 25 vaiką į 30 kvadratų ir dėkoja direktorei, kad priėmė.Dirbti reikia 1 auklėtojai Klaipėdoje, Vilniuje- dvi auklėtojos ir padėjėja.Neduok dieve ko prabangaus kaimiečio paprašysi, pvz. kojinių sportui.Nieko savo vaikui neturi- paskola namui, paskola mašinai...

ar deklaravimo įstaiga nenumatė

ar deklaravimo įstaiga nenumatė portretas
jog sukūrus specifines sąlygas atsiras ir tas sąlygas apeinančiųjų, beje žmogus savo gyvenamąją vietą gali deklaruoti kur tinkamas, be jokių apribojimų, tad ar teisūs tie kurie kuria įvairius trugdžius apsukindami piliečių gyvenimą ir migraciją, laikas dabar globalus.

:)

:) portretas
Nepamirškit, kad prisiregistravus mieste ir sumokamų mokesčių dalis nukeliauja miestui o ne rajonui. Tuose kaimuose ne patys biedniausi gyvena. Dar ir miesto gyventojų padaugėja. O tai Klaipėda smarkiai susitraukus.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių