Dėl triukšmo išgyvena košmarą: gyventojai – uostininkų įkaitai?

Pietinio Klaipėdos mikrorajono gyventojai skundžiasi, kad jų naktinį poilsį trikdo kraunamo metalo bildesys. Paviešinus įmonės "Kamineros krovinių terminalas" krantinėje įamžintą vaizdo įrašo medžiagą, socialiniuose tinkluose pasipylė klaipėdiečių skundai dėl triukšmo.

Liko be miego

Marių gatvėje gyvenanti Jurgita Mikėnė dienraščiui pasakojo, kad jos šeima savaitgalį išgyveno tikrą košmarą.

"Mes gyvename šalia įmonės "Kamineros krovinių terminalas" valdomos krantinės. Kraunamo metalo garsai aidi tokiu stiprumu, kad nuo tokio triukšmo neįmanoma pasislėpti. Naktį iš šeštadienio į sekmadienį buvo toks triukšmas, kad visą naktį likome be miego. Neiškentusi prieš pat vidurnaktį mėginau skambinti policijai, vyras penktą ryto skambino. Nieko nepešėme", – pasakojo gyventoja.

Moteris nufilmavo, kaip uosto krantinėje esantis kranas krauna metalą.

Užfiksavo: Marių gatvės gyventojai, nufilmavę, kaip uostininkų kranas krauna metalo laužą iš krūvos į krūvą, skambino policijai telefonu 112. Tačiau uostamiesčio komisariate niekas net negirdėjo apie tokį skundą. (Vaizdo medžiagos stop kadras)

"Su kiekvienu krano žnyplėmis nusviestu metalo gabalu visų aplinkinių namų gyventojai krūpčiojo. Krova vis didėja. Metalo krūvos krantinėje – milžiniškos. Krova vyksta tiek dieną, tiek naktį. Rašėme skundus, prašėme tirti triukšmo lygį, niekas nepadeda. Visi bejėgiai prieš šią įmonę. Bendrovės akcininkas nieko nepaiso, mano nuomone, savo pasisakymais jis tiesiog tyčiojasi iš aplinkinių. Man jis buvo tiesiai šviesiai pasakęs: "Užsidarykite langus, jūs čia vasarą norite prie atidarytų langų miegoti?" – nuomonę išsakė moteris.

Nupasakodama pokalbį, klaipėdietė, matyt, minėjo Arūną Tumą, Klaipėdos savivaldybės tarybos narį, įmonės "Kamineros grupė" savininką.

Skambutis į niekur?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas tikino, kad iš šios uosto krovos bendrovės yra pareikalauta pateikti triukšmo mažinimo veiksmų planą.

Toks triukšmas varo iš proto, ir nebegalima to toleruoti.

"Bendruomenė ne pirmą kartą kelia klausimą ne tik dėl triukšmo, bet ir dėl oro taršos. Reikėtų skambinti policijai. Ji bent tuo metu, net ir naktį, fiksuotų įvykį. Policijos užfiksuota situacija mums būtų naudinga vėliau aiškinantis aplinkybes", – teigė R.Grigaliūnas.

Tačiau apie skambutį 112 numeriu naktį iš šeštadienio į sekmadienį Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas nebuvo informuotas.

Raimundas Grigaliūnas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Klaipėdos apskrities VPK Operatyvaus valdymo skyriaus pareigūnų duomenimis, nuo rugsėjo 11 d. vidurnakčio iki rugsėjo 13 d. 11.30 val. pranešimų dėl triukšmo iš visos Marių gatvės nebuvo gauta. Pareigūnai apie galimus pažeidimus gyventojus ragina pranešti policijai internetu arba telefonu 112", – paaiškino Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Asta Kažukauskienė.

Marių gatvės gyventoją J.Mikėnę šokiravo žinia, kad jos skambučių policija nefiksavo.

"Tai kam tada žmonės turi skambinti dėl triukšmo, jei pranešimai nefiksuojami?" – klausė moteris.

J.Mikėnės telefone užfiksuotas įrašas ne tik apie skambutį policijai, bet ir įmonės "Kamineros krovinių terminalas" atsakingam darbuotojui, kurio kontaktus dalija pati įmonė, nurodydama bendruomenei pranešti apie triukšmą.

Skundai plaukia ne pirmi metai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas R.Grigaliūnas skaičiuoja, kad gyventojai iš tiesų yra siuntę ne vieną skundą.

"Ne metai ir ne dveji gauname skundų. Tačiau pastaruoju metu, matyt, aktyvėjo įmonės veikla. Skundžiamasi ne tik oro tarša, bet ir triukšmu. Laboratorija atliko matavimus ir buvo nustatyti triukšmo lygio viršijimai", ˜– aiškino departamento vadovas.

Planuoja: įmonės "Kamineros krovinių terminalas" ruošiasi statyti tokio tipo betoninę tvorelę, kuri turėtų sulaikyti sklindantį triukšmą. ("Kamineros krovinių terminalo" nuotr.)

Pasak R.Grigaliūno, šiuo metu vis dar derinama galimybė išmatuoti skleidžiamą triukšmą tuo momentu, kai prie įmonės krantinės švartuosis pats didžiausias krovininis laivas, koks tik atplaukia į šią bendrovę.

"Arba tokią informaciją gauname pavėluotai, arba nebūna tinkamo oro. Tam mums reikia operatyviai užsakyti laboratoriją, o lyjant lietui matavimų ji neatlieka. Netinka ir laikas, kai yra didelis vėjas", – paaiškino R.Grigaliūnas.

Nustatė: viršijo normas

Pastarieji triukšmo matavimai įmonėje buvo atlikti balandį.

"Nustatyta, kad nakties metu gyvenamojoje aplinkoje ekvivalentinis garso slėgio lygis viršijamas keturiais decibelais. Maksimalus lygis 16 decibelų viršijo ribinius triukšmo lygius, kurie nustatyti higienos normoje. Šis triukšmas yra dėl pramoninio triukšmo. Buvo surašytas aktas ir išsiųstas įmonei", – atliktų matavimų rezultatus konstatavo R.Grigaliūnas.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras reikalavo, kad įmonė pateiktų triukšmo mažinimo planą.

"Gavome atsakymą, kad įmonė "Kaminera" ginčija atestuotos ir pagal nustatytus standartus dirbančios laboratorijos matavimus. Įmonė darė savo matavimus ir tikina, kad jūrų ir geležinkelio transportas skleidžia triukšmą, ne tik metalo krova. Nors geležinkelio šios įmonės teritorijoje net nėra, jis driekiasi kiek toliau", – stebėjosi R.Grigaliūnas.

Statys tvorą

Įmonė "Kamineros krovinių terminalas" žadėjo pati užsakyti triukšmo matavimus.

"Visa tai – šioks toks įmonės atsirašinėjimas. Patys vakare pasižvalgėme, kaip vyksta krova. Neaišku, ar tokio dydžio metalo krūvos, kurios sukrautos krantinėje, atitinka tuos kiekius, kurie nurodyti leidime. Bet tai turi aiškintis aplinkosaugininkai. Pamatėme, kad atvirai kraunamos durpės. Dėl visų šių faktų prašėme organizuoti tarpinstitucinį pasitarimą", – pasakojo R.Grigaliūnas.

Visi šie tarnybų sujudimai buvo birželį. Aprimus valstybinių institucijų dėmesiui, įmonė toliau vykdė veiklą.

"Įmonė pateikė priemonių planą su devyniais punktais, septyni yra apie oro taršą, kiti – apie triukšmą. Įmonė siūlo statyti dulkes ir triukšmą sulaikančią tvorą. Nurodyta, kad dviem etapais vyktų įrengimas. Pirmas etapas turėtų būti įvykdytas per 2021 m., antrasis – iki 2022 m. vidurio. Kol vyko diskusijos dėl tvoros projekto, buvo įmonės nusiskundimų, kad tvora brangiai kainuos. Bet tai tik įmonės požiūris į bendruomenę", – kalbėjo R.Grigaliūnas.

Įmonės "Kamineros krovinių terminalas" administracija dienraštį informavo, kad apsispręsta statyti betoninę sienutę iš "Masterbloc" firmos gaminių.

"Remiamės kitų Europos Sąjungos uostų praktika, planuojama naudoti inovatyvius monolitinio betono gaminius. Jie naudojami laikančiosioms sienoms, pamatams statyti, kraštovaizdžiui kurti ir pan.", – situaciją komentavo įmonė.

"Tvora yra gerai, bet dar yra ir darbo organizavimo kultūra. O svarbiausia – įmonės požiūris į bendruomenę. Žiūrėdamas šio savaitgalio nakties įrašą, stebėjausi, kaip žmonės gali ištverti tokį triukšmą. Aš pats gyvenu vadinamajame Žvejybos uosto rajone ir pats ryte girdėjau didelį bildesį. Negaliu teigti, kad ši įmonė vykdė veiklą, bet triukšmo savaitgalį klausėsi visas rajonas", – pastebėjo R.Grigaliūnas.

Pripažino nusižengimą

Pati įmonė "Kamineros krovinių terminalas", gavusi dienraščio "Klaipėda" klausimus dėl incidento, pripažino pažeidimą.

"Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui yra pateiktas triukšmo mažinimo planas. Naktį iš šeštadienio į sekmadienį dėl netinkamo darbų organizavimo (yra nurodyta, kada kokį krovinį galima krauti nakties metu) galėjo sklisti triukšmas. Už netinkamą darbų organizavimą nubaustas krovos darbų vadovas", – rašoma įmonės paaiškinime.

Tačiau tai nepradžiugino aplinkinių gyventojų.

"Situacijos tai nekeičia. Darbų vadovui gal kas ir skirs kelių dešimčių eurų baudą, bet triukšmo juk tai nesustabdys", – kalbėjo Marių gatvės gyventoja J.Mikėnė.

Sulaukęs numatytų triukšmo matavimų atsakymų, R.Grigaliūnas ketina vertinti surinktą informaciją.

"Jei ribinės normos vėl bus viršytos, bus pradėta administracinė teisena. Įstatyme numatyta, kad kartu su savivaldybe galima būtų priimti sprendimą, įpareigojantį apriboti triukšmo šaltinį ir pačią veiklą. Galima kalbėti ir apie valandas, kuriomis būtų draudžiama tokia veikla. Vieną kartą visa tai turi būti išspręsta. Puikiai suprantu žmones. Toks triukšmas varo iš proto, ir nebegalima to toleruoti. Žmonės negali gyventi triukšme", – reziumavo R.Grigaliūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gėda mums patiems. Kad kiaušiai skysti

Gėda mums patiems. Kad kiaušiai skysti portretas
GENTVILAI !!!! Kur tu mūsų gelbėtojau! Klaipėda miršta ir tau visai nerūpi.. Ai juk nesipriešinsi verslui ir verslo konglomeratams. Gebame sukurti maršą, kad neskiepytu ir nebūtu kažko. Bet nesugebame sukurti maršo, kur "kartume" mūsų gyvenimo kokybę teršenčius įmonės atstovus, miesto atstovus ir aplinkosaugininkus.

Tuma

Tuma portretas
Miesto tarybos naris šika savo mieste. Arunai geda! Tarybai geda!

pensininkei

pensininkei portretas
O nepagalvojai, kad kai buvo įsigyti būstai, šiose krantinėse tik žvejų laivai švartavosi. nebuvo jokios metalo krovos.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių