Dainų šventė privertė patikėti stebuklais

Jau istorija tapusios Dainų šventės atgarsiai vis dar verčia ją prisiminti. Prieš pat jai prasidedant Klaipėdoje lankęsis JAV pastaruoju metu gyvenantis Ernestas Lukoševičius dar nežinojo, kokie netikėtumai jo laukia Dainų šventėje bendraujant su užsienio lietuviais.

E. Lukoševičius Klaipėdos universiteto istorikams birželio gale atvežė Jono Budrio šeimos perduotas asmeninio archyvo nuotraukas. Uostamiestyje E. Lukoševičius bendravo ir su Šaulių sąjungos nariais, mat ir pats yra šaulys ir aktyvus šios sąjungos narys JAV.

Vilniuje jis ne tik stebėjo šventės renginius, bendravo su brolio šeima, bet ir patyrė netikėtų nuotykių.

Vieną dieną pamatęs Argentinos lietuvių palapinę E. Lukoševičius nusprendė pakalbinti tautiečius iš tolimos šalies. Jis žinojo, kad šioje šalyje gyveno jo giminaitis bei jo palikuonys.

„Palapinėje ir priėjau prie pirmo į mane pažvelgusio žmogaus. Pradėjau sakyti savo pavardę ir klausti, gal tarp svečių yra kas turi tokią pat ar bent pažįsta Lukoševičių. Parodžiau tam vyrui atverstą savo pasą. Jo reakcija buvo tetikėta, mažiau, kaip išsiplėtė to žmogaus akys. Staiga jis pasakė, kad jis yra Lučiano Lukoševičius. Jūs įsivaizduojate, pirmas žmogus, kurį pakalbinau, buvo mano giminaitis, apie kurio egzistavimą nė nežinojau. Supratau, kad įvyko tikras stebuklas, juolab kad Lučiano į protėvių žemę Lietuvą atvyko pirmą kartą“, – pasakojo E. Lukoševičius.

Žinia apie netikėtai sutiktą giminaitį netruko apskrieti visus Lietuvoje gyvenančius gimines.

Vieną dainų šventės dieną prieš objektyvą sustojo keturi Lukoševičiai: du gyvenantys Lietuvoje, tai yra vilnietis Ernesto brolis Algirdas su jauniausiu savo sūnumi Simonu, Ernestas iš Čikagos ir Lučiano iš Argentinos, Patagonijos regiono.

E. Lukoševičius pasakojo, kad šis netikėtas susitikimas pakeitė tiek jo paties, tiek naujai surasto giminaičio planus. Užuot važiavę į kaimą, jie nuskubėjo pas dėdę. Šis dar turi Lučiano dėdės Liudo Lukoševičiaus, emigravusio į Argentiną, nuotraukų. Jo sūnus, Bruno Lukoševičius, tiek Ernestui, tiek Lučiano buvo dėdė. Argentinoje jis buvo labai žinomas asmuo, įkūręs Argentinos lietuvių muziejų „Olgbrun“, kuriame pristatoma Lietuvos istorija, kultūra, tautiniai amatai ir naujausi įvykiai. Šis muziejus rūpinasi Argentinos lietuvių tautinio paveldo ir diasporos istorijos išsaugojimu ir yra tapęs populiariu turistiniu objektu regione.

100-mečio Dainų šventė Lukoševičiams tapo ir šeimos švente.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių