Baltijos jūros dugnas bus valomas nuo sprogmenų

  • Teksto dydis:

Gegužę planuojama vykdyti istorinių sprogmenų nukenksminimo operaciją Baltijos jūroje. Planuojama, kad pratybose dalyvaus 20 karinių laivų ir devynios narų-išminuotojų komandos, atvyks ir kiti išminavimo specialistai, trečiadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Tarptautinės minų paieškos ir nukenksminimo operacijos „Open Spirit“ yra tęstinės Baltijos šalių pastangos padedant tarptautiniams partneriams išvalyti Baltijos jūros dugną nuo jūrinių minų ir kitų sprogstamųjų užtaisų, likusių nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų ir pokario laikotarpio. Taip pat siekiama sumažinti jų keliamą riziką jūrinei laivybai, žvejybai ir kitai ekonominei veiklai.

Šios operacijos Baltijos šalyse vykdomos kasmet rotacijos principu. Šiemet operaciją planuojama vykdyti gegužės 16-27 dienomis. Didžiąją dalį atvykusių laivų ir narų-išminuotojų komandų ir jų įrangos visuomenė galės apžiūrėti gegužės 14 dieną Klaipėdoje vyksiančios Kariuomenės ir visuomenės dienos metu.

Paskutinį kartą „Open Spirit“ tarptautinė išminavimo operacija Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje vyko 2013 metų rugpjūtį. Tuomet dešimties šalių kariniai laivai ir narų komandos išžvalgė 64 jūrinių mylių (118,5 kvadratinių kilometrų) jūros plotą ir aptiko 10 jūrinių minų, iš kurių dvi buvo mokomosios, 14 minų inkarų, vieną raketą. Šios operacijos metu taip pat buvo aptiktos ir pažymėtos trijų nuskendusių laivų liekanos.

Skaičiuojama, kad abiejų pasaulinių karų metais Lietuvos teritorinių vandenų ir išskirtinės ekonominės zonos vandenyse Baltijos jūroje buvo išdėstyta 15 jūrinių minų laukų su apytiksliu 1650 jūrinių minų skaičiumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių