Baigiamas įrengti pirmasis sensorinis sodas Palangoje

  • Teksto dydis:

VšĮ LR VRM poilsio ir reabilitacijos centras „Pušynas“ net ir žiemą tęsia sensorinio sodo įrengimo darbus. Centre kuriamas pirmasis Palangoje sensorinis sodas yra suskirstytas į dvi zonas: aktyviąją ir pasyviąją. Šiuo metu įrengiama aktyvioji sodo teritorijos dalis – palei pasivaikščiojimo taką įrengiami specialiai ekspertų atrinkti lauko sporto įrenginiai, skirti gausiausiai poilsio ir reabilitacijos centro pacientų grupei – pagyvenusiems žmonėms.

Sensorinis sodas yra struktūruota aplinka, kurioje dera ir augalai, ir žmogaus kurti elementai (pavyzdžiui, takai, mažoji architektūra). Sodas kuriamas taip, kad būtų stimuliuojami visi žmogaus pojūčiai – regos, klausos, lytėjimo, uoslės, skonio, vestibuliniai, propriocepcijos. Sensoriniai sodai yra galimybė toms visuomenės grupėms, kurios dėl ligų, negalios, amžiaus, socialinės padėties ar kitų priežasčių kenčia nuo ilgalaikių fizinių ar psichoemocinių sutrikimų ir negali patirti teigiamo buvimo natūralioje aplinkoje poveikio.

Jau praėjusiais metais pasyviojoje sensorinio sodo zonoje buvo pasodinta vienmetė ir daugiametė augmenija, kuri stimuliuos visus žmogaus pojūčius. Specialiai ekspertų ergoterapeutės dr. Giedrės Kavaliauskienės ir dekoratyvinio apželdinimo specialistės Romos Urbonienės (Klaipėdos universitetas) sensoriniam sodui parinkti augalai vilios drugelius, vabzdžius ir įvairius paukščius, kuriuos patogiai įsitaisę ant suoliukų galės stebėti poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ pacientai ir kiti kurorto lankytojai.

Jau šią vasarą sodas bus atviras centro pacientams ir lankytojams. Lankytojai į jį pateks pro arką. Šalia jos yra įrengtas skirtingų dangų paviršių basų pėdų takas. Įrengiant sensorinį sodą ypatingas dėmesys buvo skirtas lankytojų saugumui. Takai yra įrengti iš neslidžios dangos ir yra aiškūs, jais bus lengva vaikščioti pasiremiant lazda, su vaikštyne, judant su vežimėliu. Iš vienos tako pusės įrengti dvigubo aukščio turėklai skirti neįgaliems asmenims. Sensorinio sodo lankytojams specialiai suformuotos poilsio aikštelės su suoliukais, nuo kurių bus galima grožėtis augalais ir stebėti sparnuotuosius lankytojus. Visame sode yra numatytas akcentinis takų ir augalų apšvietimas. Sensorinio sodo kalvos viršuje pastatyta pavėsinė, kurioje galima ramiai bendrauti ar ilsėsis. Jau šią vasarą sodas bus sėkmingai naudojamas centro pacientų reabilitacijai ir sveikatos rekreacijai.

Sensorinio sodo įkūrimas yra VšĮ LR VRM Poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas” kartu su partneriais Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolynu ir Liepojos ligonine „Piejūras“ (Latvija) įgyvendinamo projekto „Sensoriniai sodai – socialinei pažeidžiamų grupių įtraukčiai LAT-LIT teritorijoje“ (Sensory Gardens, Nr. LLI-445) dalis. Projektas įgyvendinamas pagal 2014–2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programą. Visas projekto biudžetas – 689 992 eurai. Iš jų – bendrasis Europos regioninės plėtros fondo finansavimas – 586 493 eurai. VšĮ LR VRM Poilsio ir reabilitacijos centrui „Pušynas“ numatytas finansavimas sudaro 153 435 eurus.

Ši informacija parengta naudojant ES finansinę paramą. Už šios informacijos turinį atsako VšĮ LR VRM Poilsio ir reabilitacijos centras „Pušynas“. Jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad jis atspindi ES nuomonę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čia tas " Pušynas"

Čia tas " Pušynas"  portretas
kurį norėjo "sunaikinti" ministrė konservatorė Bilotaitė ir Šventosios seniūnaitė ? Nieko sau ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių