Ant bažnyčios stogo – saulės elektrinė

Ant Marijos Taikos Karalienės bažnyčios stogo rudenį turėtų būti sumontuotos saulės baterijos – vadinamoji Taikos Karalienės saulės elektrinė. Tai bus pirmoji šventykla uostamiestyje, kuri savo reikmėms vartos atsinaujinančią saulės energiją.

Atsipirks per penkmetį

Religinėms bendruomenėms Aplinkos ministerija pasiūlė dalyvauti atsinaujinančios energijos projekte ir ant bažnyčių stogų įrengti saulės baterijas.

Jos iki rudens pabaigos turėtų atsirasti ir ant Klaipėdos bažnyčios stogo.

"Kas mėnesį bažnyčios elektros išlaidos siekia apie 500 eurų. Su parapijos taryba pasitarėme ir nusprendėme įsirengti saulės elektrinę. Pagal blogiausią scenarijų, mūsų investicijos turėtų atsipirkti per penkerius metus, bet mes tikimės, kad ta saulės energija duos didesnę grąžą", – kalbėjo Marijos Taikos Karalienės bažnyčios klebonas Mindaugas Šlaustas.

Teks rinkti aukas

Aplinkos ministerija religinėms bendruomenėms saulės elektrinei įrengti skiria 80 proc. reikiamų lėšų, trūkstama dalimi turėtų pasirūpinti pačios bendruomenės.

Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės parapijai reikėtų surinkti 11 tūkst. eurų.

Pagal statistiką, šioje parapijoje gyvena apie 14 tūkst. katalikų. Jei kiekvienas paaukotų po vieną eurą, sumą pavyktų surinkti labai greitai. Tačiau bažnyčią lanko tik penki procentai tikinčiųjų.

"Kartais atrodo, kad bažnyčia vis prašo pinigų, bet čia juk visų mūsų labui. Būtent Marijos Taikos Karalienės bažnyčia yra pastatyta paprastų žmonių lėšomis, jų rankomis, dabar ją tereikia išlaikyti dėl savo pačių dvasios stiprybės. Būtų gerai, kad tėvų taip sunkiai sukurta ir iškovota bažnyčia toliau būtų puoselėjama tarnyste, malda ir kas kiek gali – auka", – kalbėjo bažnyčios klebonas.

Šalyje – jau ne naujiena

Ant rytinio bažnyčios stogo šlaito bus sumontuotos saulės baterijos, kurios ir gamintų atsinaujinančią energiją.

Viešieji pirkimai jau įvykę, yra laimėtojas, parengtas techninis projektas, dabar laukiama statybų leidimo, o tada prasidės darbai.

Pagal grafiką iki lapkričio turėtų būti viskas sumontuota.

Planuojama pastatyti 44,8 kW galios elektrinę.

Suskaičiavus bendrą metinį elektros suvartojimą, panašu, kad pagamintos saulės energijos pertekliaus nebus, bažnyčia ją sunaudos visą.

Galvojama ateityje saulės pagamintą elektros energiją panaudoti ir bažnyčiai šildyti, nes dabar žiemos sezono metu per mėnesį šildymas kainuoja iki 1,5 tūkst. eurų.

"Mūsų bažnyčia – pirmoji Klaipėdoje, kurioje bus sumontuotos saulės baterijos. Tačiau Lietuvoje jau yra bažnyčių, kurios įsirengė tokias elektrines, tad ir mes, remdamiesi jų patirtimi, nusprendėme dalyvauti projekte. Be to, mūsų šventyklos stogas tam tinkamas, tik patį stogą dar kai kuriose vietose reikės sutvirtinti", – kalbėjo klebonas M.Šlaustas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių