Tarptautinis Klaipėdos festivalis startuos senajame elinge

  • Teksto dydis:

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras (KVMT) pristatė naujausią ir ambicingiausią projektą – Tarptautinį Klaipėdos festivalį, savo vasaros scena pasirinkusį istorija alsuojantį Pauliaus Lindenau laivų statyklos elingą. Vasarą čia bus galima net keturis kartus išvysti „Skrajojantį olandą“, dvi šokio spektaklių premjeras ir romantišką simfoninės muzikos koncertą su Paganiniu vadinamu smuikininku.

Parodys keturis kartus

„Esate nepaprastai džiugios ir unikalios akimirkos liudininkai. Pristatome gimstantį projektą – pirmąjį Tarptautinį Klaipėdos festivalį, turintį labai gražų ir ambicingą tikslą – tapti reprezentaciniu festivaliu, skleisiančiu žinią apie Klaipėdą, Vakarų Lietuvos regioną, Lietuvą, ambicingus meninius projektus ilgainiui pristatysiančiu Europai ir pasauliui“, – teigė KVMT vadovė Laima Vilimienė.

Tarptautinis Klaipėdos festivalis išaugs iš tris dešimtmečius pajūryje karaliavusio vasaros festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“. Prakilnus KVMT noras garsinti uostamiestį už šalies ribų turi pagrindą: pernai Klaipėdos senajame elinge pristatyta Richardo Wagnerio opera „Skrajojantis olandas“ sulaukė ypač aukštų įvertinimų. Ji apdovanota Klaipėdos „Padėkos kauke“ kaip geriausias praėjusių metų spektaklis, o jo režisieriui Daliui Abariui ir Dalando partijos atlikėjui Tadui Girininkui skirti Lietuvos Auksiniai scenos kryžiai. Planuojama, kad Klaipėdos gimtadieniui dedikuota opera šiemet žiūrovų elinge lauks net keturis kartus – liepos 29 ir 31 bei rugpjūčio 1 ir 4 dienomis. Beje, elinge užgimęs „Skrajojantis olandas“ sulaukė sėkmės ir pasauliniuose „meno vandenyse“: jo pristatymas tarptautinėje platformoje „OperaVision“ sukėlė tolimiausių šalių publikos susižavėjimą ir susidomėjimą Klaipėda, čia vykstančiais projektais.

Viena iš „Skrajojančiam olandui“ patikėtų misijų – Klaipėdoje pristatyti iš čia kilusius solistus. Šiemet į vėjų gairinamą elingo sceną grįš ne tik Almas Švilpa (Olandas), T.Girininkas (Dalandas) ir kiti čia dainavę solistai. Debiutuos Richardas Mačanovskis iš Latvijos (Olandas), Manuela Uhl iš Vokietijos (Zenta), Kristianas Benediktas (Erikas). Ir, žinoma, publika išgirs KVMT chorą, simfoninį orkestrą, galės gėrėtis baleto ir mimanso artistais.

Iššūkiu taps gamta

KVMT vyriausiojo dirigento Tomo Ambrozaičio manymu, išskirtinė Klaipėdos elingo scenografija nei grojantiems, nei dainuojantiems kurti netrukdo, bet ji skatina gerai pasiruošti ypatingoms gamtinėms sąlygoms. „Iššūkiu festivalio metu taps gamta: marios ir praplaukiantys laivai yra gražu, tačiau niekas nežino, kokie bus orai. Pernai vykusi

„Skrajojančio olando“ premjera atlikėjams ir visai komandai leido suprasti, kur jie yra ir ko čia reikia. Manau, šis festivalis bus jau prisitaikęs prie aplinkos, priėmęs tam tikrus sprendimus, padaręs išvadas“, – vylėsi T.Ambrozaitis.

Anot KVMT vadovės L.Vilimienės, naujasis Klaipėdos festivalis į rinką žengia gerai pasiruošęs: turi stiliaus vadovą, jūriniais akcentais padabintą, lengvai įsimenamą logotipą. Ant marių kranto pristatomas Klaipėdos festivalis ateina su kilnia misija: atkreipia dėmesį į ekologijos problemas. „Menas ir ekologija, veikdami kartu, gali tapti galinga jėga, lemsiančia mūsų laimingą gyvenimą ateityje ir tęstinumą“, – akcentavo L.Vilimienė, žadėjusi ekologines provokacijas, publikai ruošiamas kartu su festivalio partneriu Lietuvos jūrų muziejumi.

Muzika prie vandenų

Operos „Skrajojantis olandas“ muzikos vadovas ir dirigentas Modestas Pitrėnas ruošiasi vasarai ir Klaipėdai linki palankaus vėjo. „Džiugu, kad „Skrajojantis olandas“ surinko tiek daug palankių atsiliepimų ir įrodė savo vertę. Tačiau muzikoje nėra pasikartojimų: kiekvienas festivalis pulsuoja sava, nepakartojama gyvybe, kuri užsimezga su pirmais akordais ir nutrūksta ties paskutine nata. Spektaklis – tai tarsi jausmas, ir niekas nežino, kokia bus jo kulminacija ar baigtis. Tad ir šių metų „Skrajojančio olando“ spektakliai bus kitokie, ypatingi ir nepakartojami. Muzika prie vandenų visada skamba kitaip“, – tvirtino M.Pitrėnas.

„Kurdamas pirmą kartą kai kurių dalykų nežinai, vyrauja didesnis kūrybinės grupės susikaupimas. Antrą kartą leidžiama sau šiek tiek atsipalaiduoti. Bet šis atvejis – ne toks. Antras kartas bus žymiai sudėtingesnis, nes viską reikia pradėti iš naujo – infrastruktūra, repeticijos, nauji solistai. Per keturias dienas gali nepavykti lengvai praslysti, kaip praėjusiais metais, turint omenyje orą. Ruošiamės ir galvojame, kad gali būti įvairių stichijų, reikės pasirengti dar didesniems netikėtumams nei pernai“, – kalbėjo operos „Skrajojantis olandas“ režisierius D.Abaris.

Rugpjūčio 6 d. elinge kartu su KVMT simfoniniu orkestru gros rusų Paganiniu Europos spaudoje vadinamas smuikininkas Maksimas Fedotovas. Koncerto „Elingo ritmu – žėrinti marių muzika“ dirigentas Robertas Šervenikas, kiekvieną vasarą į pajūrį grįžtantis su vis naujais žinomais atlikėjais ir rečiau girdėtais klasikinės muzikos kūriniais, pasakojo, kad tądien bus galima mėgautis konservatyviojo romantiko Maxo Brucho Koncertu smuikui ir orkestrui, Camille’io Saint-Saënso „Introdukcija ir rondo capriccioso“ smuikui ir orkestrui bei ištraukomis iš Sergejaus Prokofjevo baleto „Romeo ir Džuljeta“, kurio premjerą KVMT parodys rugsėjį.

Šokio spektaklių premjeros

Rugpjūčio 13 ir 14 dienomis vyks dviejų vienaveiksmių šokio spektaklių premjeros: „Stabat mater“ pagal Giovanni Batista Pergolesi ir Igorio Stravinskio „Šventasis pavasaris“.

Spektaklius Klaipėdoje kurs tarptautinė komanda: choreografas Edwardas Clugas (Rumunija, Slovėnija), choreografo asistentas Gajus Žmavcas (Slovėnija), scenografas ir kostiumų dailininkas Jordi Roigas (Ispanija), šviesų dailininkas Tomažas Premzlas (Slovėnija). Projektui vadovauja žymus šiuolaikinio baleto kūrėjas, Slovėnijos nacionalinio baleto teatro trupės vadovas E.Clugas. Šios premjeros bus įtrauktos ir į KVMT repertuarą, tad vėliau bus rodomos Žvejų rūmų scenoje.

„Ypatingoje aplinkoje atskleisime du skirtingus moters paveikslus. Abu vienaveiksmiai baletai 2014 m. buvo pastatyti Slovėnijos Mariboro teatre ir nuo to laiko apkeliavo daugybę šalių bei festivalių. Džiaugiuosi galėdamas šiuos spektaklius kurti Klaipėdos ambicingame festivalyje ir dirbti su daug žadančia jaunų profesionalų komanda, šokančia KVMT baleto trupėje“, – sakė choreografas E.Clugas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių