Tapybos kūriniuose – gėrio ir blogio konfrontacija

Penktadienio vakarą Klaipėdos savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Girulių padalinyje nedidelė grupelė klaipėdiečių susipažino su kompozitoriumi, tapytoju, režisieriumi, kultūros sostinės „Kaunas 2022“ ambasadoriumi Antanu Jasenka bei dalyvavo jo personalinės tapybos parodos „Surfaces/Paviršiai“ atidaryme.

Pasak dailėtyrininkės, docentės, daktarės Dalios Karatajienės, jo muzikoje ir tapyboje yra nemažai abstrakcijų, o tai – kūrėjo sielos atspindžiai.

„Muzika, kaip žinia, neturi tokio pajėgumo kalbėti tiksliais terminais, ji negali apibūdinti, koks žmogaus charakteris, koks istorinis laikmatis. Ji kalba abstrakcijomis. Jeigu norime geriau pažinti vizualinę A.Jasenkos raišką, būtų galima pradėti nuo muzikos, todėl, kad jo vizualinėje raiškoje yra labai daug abstrakčių dalykų. Abstrakcija iš tikrųjų nėra niekas, tai – sielos peizažas. Į ją reikia žiūrėti atvira širdimi ir pasiduodant įtaigai“, – nurodė D.Karatajienė.

Abstrakcija iš tikrųjų nėra niekas, tai – sielos peizažas.

A.Jasenkos nuomone, per abstrakciją ir pasireiškia kūryba.

„Suteikti vaizduotei laisvę padeda abstrakcija“, – sakė menininkas.

Tai, kas pavaizduota abstrakcijose gerai nusako kūrinių pavadinimai. Pavyzdžiui, kūrinys pavadinimu „Nojus perka kreditinę kortelę“.

„Apie ką tai yra kalba? Parodoma nuo biblijinių įvykių iki dabartinių – kredito kortelė ir Nojus. Duodama nemenka teritorija. Bet, kaip mes suprantame, vidinė, jausmo teritorija nėra geografinė teritorija. Bergždžia šiuose kūriniuose ieškoti geografinių ar laiko ženklų“, – sakė D.Karatajienė.

A.Jasenka kūriniais kalba ir apie istoriškai besikartojančius įvykius – santykius tarp žmonių, pasaulines krizes, tokias kaip karas.

Dailėtyrininkės teigimu, pagrindinė šio tapytojo kūrinių tema – gėrio ir blogio konfrontacija.

„A.Jasenka yra labai pozityvus žmogus, bet nepasako, kad gėris nugalės. Jo kūriniai atviri mūsų interpretacijai“, – pabrėžė D.Karatajienė.

Po pristatymo visi buvo kviečiami pasiklausyti menininko sukurtos simfonijos ir pasigrožėti tapybos darbais.

A.Jasenkos paroda Girulių bibliotekoje bus eksponuojama iki liepos 30 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na nereikia tep žiauriai

Na nereikia tep žiauriai portretas
žmogus jaučia didelę trauką tapyt, mėgint, "gamint".. Gaila kad kaip ir visi kiti šiuolaikiniai (ir ne tik:) vadinami menininkai yra aklinai užsidarę savo asmeniškuose vaizduotės pasauliuose.Tupi ten, dirba ir durų niekam neatidaro.Ribotumas. Stagnacija. Atskirtis.Kritikos nepriėmimas ir nesugebėjimas ja pasinaudot..Skrupulingas savo mastymo ir matymo saugojimas.. neduok Dieve jei kas nors mėgina atidaryt ,,duris" ir įeit..Nesvarbu kad kūriniai dėl to kad yra tapyti ,,pagal savo galvą", yra nesuprantami nedaro išorei estetinio poveikio ir niekam nereikalingi.Šaip ar taip svarbiausia daryt toliau... Todėl autoriui - sėkmės

kaip sako patarle ;;--kada nemoki

kaip sako patarle ;;--kada  nemoki portretas
pis.......t tai nera reikalo ir lyst,,,,---jei nemoki tapyt --netapyk ir savo keverzoniu nevadink abstrakciniu menu.....eik su lauztuvu ant saligatviu ir gatviu ziemos metu piest ,kapodamas leda nuo ju ,ir nauda bus ir pagaba ,,menininkuj,,, uz svarius saligatvius.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių