„Tango siuita saksofonams ir orkestrui“ žada aistringą šokį ausims

  • Teksto dydis:

Šventinės klasikos festivalis „Salve Musica“ toliau vilioja šaltus gruodžio vakarus jaukiai praleisti Klaipėdos koncertų salėje. Čia gruodžio 16 d., 18.30 val., vyks koncertas „Tango siuita saksofonams ir orkestrui“.

Skambės A. Piazzollos muzika

Turbūt, perskaitę jo pavadinime žodį „tango“, dauguma pagalvos apie Astorą Piazzollą? Ir bus teisūs: garsaus argentiniečių kūrėjo „Tango siuita“ saksofonų kvartetui ir styginių orkestrui bus svarbiausias šio intriguojančio koncerto akcentas. Kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) jį atliks saksofonų kvartetas „Signum“ iš Vokietijos. Modesto Pitrėno vadovaujamam orkestrui šįkart diriguos jo bendravardis maestro Modestas Barkauskas.

Įžymiojo tango nuevo pradininko A. Piazzollos kompozicijos yra pagrįstos džiazo ir klasikinėmis formomis. Jos sukūrė ne tik visai naują harmoninį ir ritminį žodyną, bet ir ryškų muzikinių emocijų pasaulį, o aistringąjį šokį iš vakarėlių ar klubų perkėlė į koncertų sales. Nors praėjo jau 100 metų, A. Piazzollos muzika žmonėms nepaliauja būti artima savastimi.

Trečią kartą atvyks „Signum“

Saksofonų kvartetas „Signum“ jau trečią kartą atvyks į Klaipėdą, kur turi nemažai gerbėjų. „Keturi saksofonininkai, kurie sugeba įsiūbuoti pastatus“, – taip apie ansamblį rašė „Hamburger Abendblatt“. 2006 m. Kelne susibūręs kvartetas laimėjo kelis konkursus, pasirodė „Carnegie Hall“ Niujorke, o Europos koncertų salių organizacijos (ECHO) įteiktas „Kylančios žvaigždės“ apdovanojimas jam atvėrė kelius į daugelį kitų prestižinių scenų, tarp jų – Londono „Barbican Centre“, Vienos „Konzerthaus“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Briuselio „Palais des Beaux-Arts“, Lisabonos „Gulbenkian“, Hamburgo „Elbphilharmonie“, Sankt Peterburgo ir Varšuvos filharmonijos, Berno „Paul Klee Zentrum“ ir kitos. „Signum“ taip pat koncertavo garsiuose festivaliuose, tarp jų – „Beethovenfest“ Bonoje, „Bachwoche“ Tiuringijoje, „Musikfest“ Brėmene, Šlėzvigo-Holšteino, Reingau, Bad Kisingeno, surengė koncertinius turus Austrijoje, Italijoje, Bulgarijoje, Pietų Korėjoje.

Kvartetas nuolat ieško naujų idėjų ir novatoriškų meninių sprendimų. Jo eksperimentinį universalumą atspindi įdomios programos ir unikalios aranžuotės. „Signum“ narai – Blažas Kemperle’as (sopraninis saksofonas), Hayrapetas Arakelyanas (altinis saksofonas), Alanas Lužaras (tenorinis saksofonas) ir Guerino Bellarosa (baritoninis saksofonas). Grodamas nepaprastai lengvai ir dažniausiai be natų, „Signum“ kūrybiškai papildo savo pasirodymus sceniniu judesiu ir instrumentinio teatro elementais.

Diriguos M. Barkauskas

LNSO – vienas prestižiškiausių Lietuvos muzikos kolektyvų, kurio interpretacinį braižą daug metų formavo dabartinis orkestro garbės dirigentas Juozas Domarkas. LNSO kasmet surengia maždaug 50 koncertų Lietuvoje, dažnai gastroliuoja užsienyje. Orkestrui yra dirigavę istorinės asmenybės ir pasaulinio garso batutos meistrai, o sukauptame jo repertuare – tiek praėjusių epochų oratorinio bei simfoninio žanro kūriniai, tiek moderni šiuolaikinė muzika, kurios kontekste išsiskiria solidžios lietuvių kompozitorių partitūros.

Tarptautinių dirigentų konkursų ir Auksinio scenos kryžiaus laureatas M. Barkauskas yra Šv. Kristoforo kamerinio orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas. Graži kūrybinė partnerystė jį sieja ir su LNSO, Lietuvos bei Klaipėdos kameriniais orkestrais. M. Barkauskas taip pat diriguoja operų ir baletų spektakliams Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre bei Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.

Diriguojant M. Barkauskui, šioje LNSO programoje taip pat skambės dviejų baletų muzika. Tai Manuelo de Fallos Siuita Nr. 1 iš baleto „Trikampė skrybėlė“ ir Alberto Ginasteros šokiai iš baleto „Estansija“, kuris šiandien laikomas bene populiariausiu Argentinos kompozitoriaus kūriniu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių