Švies ir šildys muzikos ugnimi

  • Teksto dydis:

Klaipėdos koncertų salėje kitą savaitę suskambės pirmieji šventinės klasikos festivalio „Salve Musica“ akordai. Visą gruodžio mėnesį jie skleis ramybę ir apgaubs palaima, bylos apie tekantį laiką ir tikrųjų vertybių ilgesį. Amžinai gyva klasikinė muzika pripildys širdis šviesaus džiugesio ir vilties.

Sveikas, Haydnai

Gruodžio 1-ąją festivalis su publika sveikinsis smagia programa „Sveika, žiema, sveikas, Haydnai“, kurią parengė fortepijoninis trio „Kaskados“: Albina Šikšniūtė (fortepijonas), Rusnė Mataitytė (smuikas) ir Edmundas Kulikauskas (violončelė).

Pasak trio narės R.Mataitytės, „Haydno asmenybė ir kūryba turi nepaprastą, net revoliucinę istorinę reikšmę, kuri šiandien yra šiek tiek pamiršta. Kompozitoriaus eksperimentine laboratorija tapo kvartetai bei fortepijoniniai trio, kuriuose jis išbandydavo savo naujausias kūrybines idėjas. Haydno muzika pulsuoja neįtikėtina gyvybine energija, humoru, elegancija, tapusia įkvėpimo šaltiniu lietuvių autoriams, kuriems irgi artimas neoklasikinis arba minimalistinis stilius bei gebėjimas užmegzti glaudų ryšį su klausytojų auditorija. Derinys „sena ir nauja“ bus gyvas ir smagus, simbolizuojantis nenutrūkstamą europinės kultūros paveldo giją, nusivijusią iki mūsų dienų“. Koncerte skambės ne tik Franzo Josepho Haydno, beir jo muzikos įkvėpti Zitos Bružaitės, Vidmanto Bartulio, Antano Kučinsko kūriniai.

Sulėtintas grožis

Koncertas „Sulėtintas grožis“ gruodžio 4-ąją primins, kad šiuo metu taip visur lekiame, taip greitai sukamės, bėgame, kad retai randame laiko tiesiog pabūti, sustoti, įsiklausyti... „Lietuvos trio“ – Vilhelmas Čepinskis (smuikas), Vytautas Sondeckis (violončelė) ir Petras Geniušas (fortepijonas) kvies sulėtinti gyvenimo tempą ir išgirsti darnių sąskambių grožį.

Po sėkmingo debiuto 2013-aisiais šis trio tęsia aktyvią koncertinę veiklą Lietuvoje ir pristato pirmąją kompaktinę plokštelę „Slow Motion“. „Lietuvos trio“ atvėrė galimybę groti tai, kas mums gražu, ir ką labiausiai norime. Daugumai muzikantų tai – prabanga. Šiuo albumu neieškojome to, kas pamiršta arba kas dar neatrasta. Pagrindinis mūsų tikslas – atverti klausytojams neaprėpiamus klasikinės muzikos interpretacijos horizontus ir supažindinti su gražiausiais fortepijoniniam trio sukurtais kūriniais“, –  teigė V.Sondeckis.

Kosminis vandenynas

Šventinės klasikos festivalyje gruodžio 9-ąją koncertuos NIKO (Naujų idėjų kamerinis orkestras) – septynių stygininkų grupė, vadovaujama kompozitoriaus ir dirigento Gedimino Gelgoto. Ansamblis ypatingas tuo, kad mintinai atlieka progresyviąją klasikinę muziką ir savo koncertuose integruoja aukščiausio lygio atlikėjų meistriškumu bei minimalistiniais vizualiniais scenos efektais. NIKO pasirodymai pagrįsti klasikinės, populiariosios ir roko muzikinės kultūros deriniu.

Programoje „Kosminis vandenynas“ skambės šiuolaikinė Antonio Vivaldi „Metų laikų“ rekompozicija, kurią padarė Maxas Richteris, taip pat Arvo Pärto ir paties G.Gelgoto kūriniai. Pastarojo autoriaus kūryba netelpa į standartinių žanrų rėmus, aprėpia daugelį stilistinių įtakų nuo XX a. avangardo iki šių dienų jaunimo kultūros. Svarbiausias jos vardiklis yra minimalizmas. Solinę fortepijono partiją koncerte atliks Karališkojoje muzikos akademijoje Londone studijuojantis Aretas Botyrius.

Visi F.Chopino valsai

Gintaras Januševičius, gyvenantis Vokietijos mieste Hanoveryje, be aktyvios koncertinės veiklos, kurioje reiškiasi kaip pianistas ir koncertų organizatorius, dar dalyvauja konkursų vertinimo komisijose, veda meistriškumo klases. Meninių sumanymų ir energijos jiems įgyvendinti šiam puikiam atlikėjui tikrai netrūksta.

„Salve Musica“ festivalyje gruodžio 15-ąją skambės jo rečitalis „Visi Frederico Chopino valsai“.

„Artėjant Naujiesiems metams specialiai paruošiau tokią programą, nes ji man primena vaikystės žiemos šventes, per kurias neretai klausydavau įrašų iš Vienos filharmonijos naujametinių koncertų. Kadangi J.Strausso valsų aranžuotės fortepijonui negali atstoti orkestro skambesio ir žavesio, pasirinkau tai, kas žaižaruoja gera energija, šventine nuotaika ir neribotu virtuoziškumu. Šioje programoje atliksiu visus 19 iki šios dienos atrastų F.Chopino valsų fortepijonui“, – pasakojo G.Januševičius.

Sniego pasaka

Ar esate matę animacinį filmą „Sniego senis“ / „The Snowman“? Ar prisimenate, kokia nuostabi muzika skamba jame? Koncerte visai šeimai „Sniego pasaka“ gruodžio 18-ąją dideliame ekrane bus galima pamatyti šį filmuką, kuriam gyvai akompanuos Mindaugo Piečaičio diriguojamas Klaipėdos kamerinis orkestras.

Pasak koncerto idėjos autoriaus M.Piečaičio, „šis filmukas vaikams, be ypač spalvingo, vaikams patrauklaus ir turtingo įvairių fantazijų vingių siužeto, turi ir platesnę emocinę paletę. Po žaismingai ir su gera humoro doze pateikta istorija slepiasi svarbūs gyvenimiški klausimai: kas yra draugystė, meilė ir netektis? Gyvenime dažnai įvertiname tai, ką turėjome, tik tuomet, kai to netenkame. Vaikams visai nesunku šią sekundę susikurti vaizduotėje daiktus, įvykius, visiškai negalvojant apie tai, ar tai fantazija, ar realybė. Apie tai ir pasakoja ši istorija: kas buvo tikra, o kas ne, kas buvo sapnas, o kas tikrovė. Tai puiki kalėdinė pasaka tiek vaikams, tiek suaugusiesiems“.

Muzikinė šiaurės pašvaistė

Gruodžio 21-ąją koncertuoti su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru į Klaipėdą vėl atvyks dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla. Pastaraisias metais ją lydinti tarptautinė sėkmė džiugina Mirgos talento gerbėjus. Šiuo metu M.Gražinytė stebina Los Andželą, kur dirba miesto filharmonijos orkestro vyriausiojo dirigento asistente, praėjusį sezoną ji buvo paskirta ir Zalcburgo teatro pagrindine dirigente.

„Kiekvienas, kuris pasirinko muziką, pats ar tėvų nuvestas, ir išliko tame kelyje, išliko traukiamas kažkokios ugnies, kibirkšties. Ja dalytis mes ir susirenkame“, – viename interviu kalbėjo dirigentė, pasak kritikų, įskėlusi ugnį diriguodama Los Andželo filharmonijos orkestrui.

Koncerto solistė smuikininkė Justina Auškelytė studijuoja prestižinėje Džuliardo aukštojoje menų mokykloje Niujorke.

Koncertas „Muzikinė šiaurės pašvaistė“ skirtas žymiausio suomių kompozitoriaus Jeano Sibeliaus 150-osioms gimimo metinėms, skambės tik jo muzika.

Du kariliono koncertai

Gruodžio 25-ąją – šv. Kalėdų dieną ir 31-ąją – sutinkant Naujuosius, virš miesto, kaip ir kasmet, gaus Klaipėdos kariliono varpai. Apvalanti ir stiprinanti jų energija apgaubs kiekvieną besiklausantį šių palaimingų garsų. Linkėsime sveikatos vieni kitiems, džiaugsimės sulaukę…

Kalėdų oratorija

Gruodžio 26-ąją festivalio koncertas  skambės Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje. Ten Camille'io Saint-Saënso „Kalėdų oratoriją“ atliks Klaipėdos choras „Aukuras“ ir solistai Rasa Ulteravičiūtė (sopranas), Tadas Jakas  (tenoras), Steponas Zonys (baritonas). Diriguos  choro meno vadovas Alfonsas Vildžiūnas.

„Kalėdų oratorija“ klausytojų sielas pripildys didingo ir sakralaus skambesio. Melodinga, dvasinga ir tauri muzika užpildys koplyčios erdvę, įstabia gaida prabils Vilimo Norkūno „kalbinami“ vargonai. Sveikinsime vieni kitus sulaukę šv. Kalėdų.

Balsų orkestras

„Balsų orkestras“ – tai vokalinio ansamblio „Estonian Voices“ programa, vėl sugrąžinsianti į Klaipėdos koncertų salę ir jos festivalyje skambėsianti gruodžio 28-ąją. A cappella (be pritarimo) joje bus atliekamos ansamblio narių kompozicijos, estų liaudies dainų aranžuotės, kalėdinės giesmės bei populiarūs pasauliniai hitai.

Ansamblis sau repertuarą renkasi iš džiazo, folko ir populiariosios muzikos sričių. Prieš penkerius metus susibūręs jaunų, profesionalių atlikėjų kolektyvas jau spėjo surengti pasirodymus keliose užsienio šalyse. Jis nuolat dainuoja pagrindinėse Estijos koncertinėse scenose, ten yra labai gerai žinomas ir vertinamas. Šiemet „Estonian Voices“ laimėjo geriausio džiazo albumo prizą.

Tobula, meistriška, žavinga

Gruodžio 29-ąją klaipėdiečius vėl džiugins smuiko virtuozas Sergejus Krylovas ir jo vadovaujamas Lietuvos kamerinis orkestras.

Virtuoziškas ir temperamentingas solisto muzikavimas, harmoningas orkestro skambesys suteiks klausytojams daug įsimintinų akimirkų. Taurus muzikos grožis taps tikra atgaiva sielai ir nušvies mintis. Koncerto programoje švytės baroko ir klasicizmo muzikos perlai, liesis ispaniškos aistros. Visa tai tikrai bus „Tobula, meistriška, žavinga“, kaip pavadinta ir koncerto programa. Joje – Wolfgango Amadeuso Mozarto, Giuseppe's Torelli, Antonio Vivaldi, Manuelio De Fallos, Pablo De Sarasate's kūriniai

Linkėjimai iš Europos

„Naujametiniais linkėjimais iš Europos“, kuriuos muzikos garsais įkūnys Klaipėdos kamerinis orkestras, gruodžio 31-ąją baigsis festivalis, palydėdamas klausytojus į Naujuosius metus.

Pasak orkestro meno vadovo Mindaugo Bačkaus, „koncerto programa perteiks geriausių europinių naujametinių koncertų tradicijas“. Aukščiausio meistriškumo atlikėjai ir meniškumu alsuojantys W.A.Mozarto, Luigi Boccherini, F.Chopino, Felixo Mendelssohno, Willy Ostijno, C.Saint-Saënso kūriniai, pakili, šventinė nuotaika ir netikėtumo momentas – mago pasirodymas koncertinėje scenoje kartu su orkestru – visa tai paskutinį metų vakarą padarys tikrai ypatingą. Kartu su klaipėdiečiais muzikuos ir stebuklus kurs šveicarų menininkai: dirigentas Christianas Knüselis, pianistė Beatrice Berrut ir magas Lorenzas Schäras.


Šiame straipsnyje: Salve Musicatriokaskados

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių