Sezoną atidarė ir rylininkas

Linksminti klaipėdiečių ir turistų į miestą sugrįžo menininkas Virginijus Vyšniauskas. Dažniausiai šalia "Meridiano" ir kitose pajūrio vietose medinę rylą sukantis vyras sulaukia didelio praeivių dėmesio, ypač – iš vaikų.

Muzikavimas vadinamąja šarmanke arba lietuviškai ryla V.Vyšniauskui yra ne tik uždarbis, bet ir svarbus hobis.

Dienraščiui jis yra sakęs, kad šio instrumento, kurio geidė visą savo gyvenimą, kaina siekia kaip naujo automobilio.

Naujas instrumentas gali atsieiti apie 15 tūkst. eurų.

Tačiau tai nesutrukdė V.Vyšniauskui iš Vokietijos, Miuncheno miesto, parsigabenti padėvėtą, apie 40 metų skaičiuojantį daiktą, kuriuo galima išgauti daugiau kaip 300 melodijų.

Tai itin retas instrumentas, kurį rasti Lietuvoje veikiausiai būtų neįmanoma.

Pro koncertuojantį menininką vasarą kasdien praeina tūkstančiai žmonių. Esą dar nebuvo nė vieno, kuriam ši muzika nepatiktų, nes ji užburia ir hipnotizuoja.

Rylą sudaro dėžė, kurioje įstatytas velenas su metaliniais iškilimais, keletas vamzdžių ir dumplės. Sriegine rankena sukant veleną galima groti įvairias melodijas.

Anksčiau šiuo instrumentu miestų, miestelių ir kaimų aikštėse, gatvėse, turguose grodavo keliaujantys muzikantai.

Jų aukso laikas – XIX a., XX a. vidurys. Rusai iki 1917 m. revoliucijos Odesoje gamino vienas geriausių "šarmankių" pasaulyje. Šiuo metu didžiausi lyderiai – vokiečiai. Todėl taip stipriai nė vienam Lietuvos miestui, kaip Klaipėdai, šis instrumentas netiktų.

Teatrą studijavusį ir dėsčiusį menininką neretai lydi šuo, kuris kantriai laukia šeimininko, kol šis užbaigs pasirodymą.

V.Vyšniauską netgi galima laikyti savotišku miesto simboliu, jo rylos skambėjimas reiškia, kad pagaliau mieste prasidėjo vasaros sezonas.

Šiemet oficialiai Klaipėdoje vasaros sezonas skelbiamas rytoj, penktadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Koks

Koks portretas
ten uždarbis... 50 centų jei susirenka tai puiku.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių