S.Dali kūrinių paroda Klaipėdoje, arba siurrealizmas ant lėkštutės

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre (KKKC) jau veikia paroda „Materialusis siurrealizmas“, pristatanti garsiausio šios dailės krypties atstovo Salvadoro Dali grafikos bei mažosios plastikos kūrinius (originalus!), o drauge – jo, kaip universalaus menininko ir neprilygstamo istorijų pasakotojo, įdirbį.

Optinėmis iliuzijomis ir savita simbolių abėcėle operuojanti siurrealistinė tapyba – chrestomatinės meno istorijos klasika, o ryškiausias šios krypties atstovas S.Dali (1904–1989) – kartu ir viena iš garsiausių XX a. popkultūros žvaigždžių. Pripažintas tapybos ir epatažo meistras išmėgino save bene visose įmanomose kūrybinės saviraiškos srityse.

Tuo, jog siurrealizmo stilistika tinka ne tik būties apmąstymus gvildenančiose drobėse, bet ir dekoratyviuosiuose dirbiniuose, turi galimybę įsitikinti KKKC Parodų rūmuose pirmąkart Lietuvoje pristatomos parodos „Materialusis siurrealizmas“ lankytojai.

Prancūzijoje įsikūrusios organizacijos „Amiencom“ parengtą kilnojamąją parodą sudaro maždaug 100 S.Dali darbų iš privačios kolekcijos. Didžioji salės dalis skirta grafikai: čia pristatomas Dantės Alighieri poemos „Dieviškoji komedija“ iliustracijų ciklas, tikėjimo temų įkvėptas litografijų ciklas „Dvylika apaštalų, arba Apskritojo stalo riteriai“, Pedro Antonijaus de Alarcono apysakos „Trikampė skrybėlė“ ir to paties pavadinimo baleto, renesanso menininko Benvenuto Cellinio autobiografijos iliustracijos ir kt.

Pomėgiu kūrybiškai mėtyti pėdas aiškinant savo darbų prasmę garsėjęs dailininkas nebuvo vienareikšmis ir kurdamas iliustracijas. Tad čia – ne tas atvejis, kai iš jų gali lengvai „perskaityti“ teksto siužetą.

„Nagrinėdamas vieną darbą nepajunti, kaip praeina keliolika minučių“, – įspūdžiais dalijosi pirmieji parodos lankytojai. Grafikos serijos pasakoja savo istorijas – daugiasluoksnes, daugiaprasmes, polemizuojančias su jas įkvėpusiu tekstu bei žavinčias beribe fantazija, kaip ir visa S.Dali kūryba. Įtraukia skoningi smulkių detalių deriniai (prie lėkščių bei Minotauro skulptūros užtrunkama ne trumpiau nei prie litografijų), moteriškumo šlovinimas (bareljefas „Kosminė Ieva“), žavūs asmeniškumai (pasiplaukiojimas valtele su gyvenimo meile Gala, įamžintas „Dali Gala“ fondo medalyje).

Taikomojo meno mėgėjus sudomins proginiai medaliai, bareljefai ir kt., serijų „Žaidimo kortos“, „Las Flores Dalinianas“, „Septyni menai“ dekoruotos keraminės lėkštės, dailininko sukurtų pašto ženklų, vynų etikečių maketai.

Bendrija „Amiencom“ parodas Europoje rengia maždaug metus. Organizatorių tikslas – pristatyti pripažintų menininkų darbus kuo platesnei publikai, neapsiribojant didmiesčiais.

Paroda „Materialusis siurrealizmas“ KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) veiks iki vasario 28 d., ją apžiūrėti galima trečiadienį – sekmadienį 11–19 val. Parodos bilieto kaina – 10 Lt, vaikai iki 7 metų įleidžiami nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių