Rūtų galerijoje – A. Stausko „Nostalgija peizažui“

  • Teksto dydis:

Rūtų galerija naują sezoną pradeda su tapytojo ir fotografo, Dusetų miestelyje Zarasų rajone gyvenančio Lietuvos dailininkų sąjungos nario Alvydo Stausko (g. 1965) jubiliejine tapybos ir akvarelės darbų paroda „Nostalgija peizažui“.

„Mėgstu stebėti gamtą, būti joje. Jaučiu ilgesį lietuviškam peizažui, nykstančių kaimų sodyboms, todėl mano darbuose beveik nėra miesto vaizdų ar šiandienės civilizacijos ženklų. Stengiuosi  paveiksluose sustabdyti laiką, užfiksuoti tai, ko jau rytoj nebeliks. Tapau be didelių „mandravojimų“, siekiu tikrumo, nuoširdumo“, – kalbėjo A.Stauskas.

Toks pastovumas, nuoširdumas, atvirumas, stiprūs santykiai su gamta, o ypač aukštaitiškas šviesus liūdesys ir lyrizmas prikausto žiūrovų dėmesį prie A.Stausko paveikslų, jaudina sielą. Ne vieno namus puošiantys jo paveikslai byloja, kad dailininko kūryba yra vertinama ir reikalinga. Jis ir pats tai mielai pripažįsta: „Kuriu darbus ne galerijoms, o žmonėms, pas juos dauguma ir iškeliauja. Tai geriausia, kas meno kūriniams gali nutikti.“

Anot menotyrininkų, „dailininkas savo kūryba kviečia apmąstyti ir išjausti kintantį supantį pasaulį, kuris praturtina mus stipriomis emocijomis – tai pievų, sodų žydėjimo, ežerų ir dangaus erdvių, medžių, vandens kalba. A.Stauskas vengia įmantrių poteksčių, gamtos grožį perteikia ramiais spalvų tonais, o harmoniją padeda kurti ramybe dvelkiantys siužetai.“

A.Stauskas gimė 1965 m. Jaskoniškių kaime, Dusetų seniūnijoje, Zarasų rajone. 1972 m. – 1983 m. mokėsi Dusetų Kazimiero Būgos sustiprinto dailės mokymo vidurinėje mokykloje (dabar Dusetų Kazimiero Būgos gimnazija). 1989 m. baigė Lietuvos valstybinį dailės institutą (dabar – Vilniaus dailės akademija). Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos dailės mokytojas (nuo 1989 m.), Lietuvos meno galerininkų asociacijos narys (nuo 1995 m.), Lietuvos dailininkų sąjungos (nuo 1997 m.) narys, Lietuvos fotomenininkų sąjungos (nuo 2000 m.) narys, gamtos fotografų klubo „Žalias skėtis“ narys (nuo 2009 m.). 2004 m. pagerbtas Zarasų rajono meno ir kultūros premija. 2005 m. jam suteiktas meno kūrėjo statusas. Lietuvos radijo išrinktas2008-ųjų Metų žmogumi. 2009 m. pelnė M.K.Čiurlionio fondo Lietuvos šviesuolio apdovanojimą. 2008 m. apdovanotas garbės medaliu „Už nuopelnus Dusetų kraštui“. 2015 m. Utenoje vykusioje XV kasmetėje tarptautinėje gamtos fotografijų parodoje-konkurse „Žemės diena 2015“ apdovanotas didžiuoju prizu už gamtos raštų fotografijas.

Lieja akvareles, tapo aliejumi, kuria menines fotografijas.

Per 30 kūrybinės veiklos metų menininkas dalyvavo daugiau nei 100 jungtinių parodų Lietuvoje, Latvijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, surengė 39 asmenines parodas gimtojoje šalyje, dalyvavo ir kūrė bene trijose dešimtyse Lietuvoje ir Latvijoje surengtų plenerų. Jo kūrinių įsigijo Rokiškio bei Zarasų krašto muziejai, Daugpilio (Latvija) miesto istorijos ir dailės muziejus, kolekcininkai bei meno mėgėjai iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Moldavijos, Vokietijos, Prancūzijos, JAV, Norvegijos, Švedijos ir kitų šalių.

A.Stauskas – tapytojas bei fotografas, abiejose kūrybos srityse fiksuojantis gamtos grožį, įkvėpimo vis dar ieško tyloje, ramybėje, tiki meno ateitimi mažame miestelyje ir yra ne tik savo darbo, bet ir gimtojo krašto patriotas. Taip pat – aktyvus kultūros puoselėtojas – Dusetų dailės galerijos, šiemet švenčiančios 20 metų jubiliejų, įkūrėjas ir kultūros centro – Dailės galerijos vadovas (nuo 1996 m.).

A.Stausko paroda Klaipėdoje paviešės iki spalio 7 d.

KUR? Klaipėdos Rūtų galerijoje (Danės g. 9).

KADA? Vernisažas – rugsėjo 11 d. 17.30 val.

KAINA? Nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių