Premjera Klaipėdos lėlių teatre publiką ves į „Tunelį“

  • Teksto dydis:

Klaipėdos lėlių teatre spalio 29 ir 30 d. bus parodytas naujas šviesos ir materijų spektaklis „Tunelis“. Tai Klaipėdos lėlių teatro ir Liublianos lėlių teatro (Slovėnija) koprodukcija ir yra Europos projekto „Mapping“ dalis.

Spektaklį stato gausi Lietuvos ir Slovėnijos lėlininkų komanda: spektaklio režisierius, dailininkas, scenografas – Miha Golobas, dramaturgė – Mojca Redjko, kostiumų dailininkė – Dajana Ljubičić, muziką parašė Andrius Šiurys, o virtualaus turinio dizainą sukūrė Borutas Kumperščakas. „Tunelio“ šviesų dizaineriai – Gregoras Kuharas ir Tomas Zinkus, prodiuserės – Agnė Pulokaitė ir Alja Cerar Mihajlović. Spektaklyje vaidina Klaipėdos lėlių teatro aktoriai Vytautas Kairys, Renata Kutaitė-Raudonienė, Kęstutis Bručkus.

Tunelyje gyvena ir šviesa, ir tamsa. Šviesa yra neatsiejamai susijusi su spalva, forma, struktūra, gyliu, atstumu ir aktyvumu. Kai nėra šviesos, būna tamsu. Tamsoje nematome spalvų, negalime suvokti tikrųjų formų ir dydžių, struktūros, sunkiai galime nustatyti atstumus. Šviesoje atsiskleidžiantis pasaulis tamsoje išnyksta, be aiškaus vaizdo garsai tarsi išsikraipo. Daugelis žmonių tamsoje jaučia diskomfortą ar net baimę.

Šviesos ir tamsos animacija grįstas spektaklis žiūrovus kvies į „tamsos žaidimų aikštelę“, kurioje kuriami asociatyvūs vaizdų ir garsų paveikslai, žaismingai keliantys klausimus apie baimę ir drąsą. Spektaklyje „Tunelis“ daug dėmesio skiriama pasirinktos materijos medžiagiškumui, galimybėms. Atsižvelgdami į fizines, chemines, praktines ir simbolines ypatybes, lėlininkai žaidžia su tamsa ir šviesa; atradę jų judėjimą ir savybes, formas, pasiekia tašką, kur tamsa ir šviesa tampa ne tik jusliniu suvokimu, bet ir visa apimančia terpe. Jaunajai publikai jie siūlo asociatyvią žaidimų aikštelę, kurioje galima mankštinti savo vaizduotės pasaulį ir pažadinti kūrybiškumą, o suaugusiesiems – apmąstyti šios visur esančios, neapčiuopiamos substancijos, kurios, regis, neįmanoma suvokti vienu ypu, matmenis.

Spektaklio „Tunelis“ režisierius M.Golobas – šiuo metu yra vienas ryškesnių vardų lėlių teatro ir teatro vaikams srityje Slovėnijoje. Daug eksperimentuodamas su materijomis, medžiagiškumu, režisierius ieško naujų būdų į spektaklių vyksmą įtraukti auditoriją.

Su M.Golobo kūryba jau pažįstama ir Lietuvos publika: 2019 m. Klaipėdos lėlių teatro rengtame festivalyje „Materia Magica“ žiūrovai turėjo galimybę pamatyti jo kurtą spektaklį „Akvariumas“, nuo kurio ir prasidėjo ši įdomi kūrybinė pažintis. Šiemet sausį Klaipėdos lėlių teatro edukaciniame centre vyko pirmosios meistriškumo dirbtuvės scenos menų profesionalams – M.Golobas dirbtuvių dalyvius kvietė kartu atgaivinti vandenį ir ugnį.

Spektaklio „Tunelis“ premjera – jau kitą savaitę. Spektaklis skirtas vaikams nuo 5 metų, spektaklio trukmė – 50 min. Reikia turėti omenyje, kad spektaklyje naudojami šviesos efektai, galintys sutrikdyti jautrius žiūrovus. Bilietus platina www.bilietai.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių