Pažintis su paslaptinguoju Uzbekistanu

  • Teksto dydis:

Kitą ketvirtadienį, gegužės 18 d., 17 val. Klaipėdos Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) bus tęsiamas renginių ciklas kelionių tema. Kartu su kelionių žinove Ingrida Pociute lankytojai kviečiami pažinti paslaptingąjį Uzbekistaną.

Uzbekistanas žavi savo praeities ir dabarties kontrastais. Vaikščiojant senas tradicijas puoselėjančiuose turguose, atrandami nauji skoniai – uzbekai yra tikri prieskonių pasaulio virtuozai.

Uzbekistane dar ir dabar galima pamatyti ir įsigyti rankų darbo šilkinio popieriaus, kurio gamybos procesas siekia IX a. tradicijas.

Iš kartos į kartą yra perduodama keramikos dirbinių gamybos metodika. Ir šiandien uzbekų vaikai, anūkai pasakoja, rodo kartų nuotraukas ir patys rankiniu būdu gamina bei ornamentais dekoruoja lėkštes, dubenėlius ir kitus namų apyvokos reikmenis.

Dar labiau uzbekų gyvenimo būdą, kultūrą galima pajausti dalyvaujant tradicinio valgio gaminimo pamokoje su vietine šeima.

Uzbekai sukūrė šimtus savų receptų atsižvelgiant į laikotarpius ir esamą derlių. Jie taip pat turi arbatos gėrimo ceremoniją.

I. Pociutė organizuoja pažintines keliones po Europą ir Aziją, mėgsta aktyvų poilsį ir keliautojams siūlo aktyvius pažintinius turus.

„Man patinka visiškai naujos kultūros, maistas, vietinių žmonių gyvenimo būdas, aplankau muziejus, dvarus ar kitus tą šalį reprezentuojančius objektus, – apie save pasakojo I. Pociutė. – Šalis, į kurias keliauju, renkuosi pati pagal vidinį poreikį. Jeigu šiandien tos šalies aplankyti negaliu, einu tikslingu keliu ir sudėtinga būtų įsiūlyti kitą kelionę. Mėgstu šalį pažinti giliau, todėl dažnai sugrįžtu ir lankau kitas vietas. Iš kiekvienos kelionės parsivežu naujų suvokimų, prisiminimui patikusį suvenyrą, indą ar kitą išliekamąją vertę turintį daiktą. Ir, žinoma, skanėstų sau ir artimiesiems. Kelionės – tai ir veikla, ir laisvalaikis, ir gyvenimo būdas. Jose būna visko – ir gražių, ir liūdnų akimirkų. Pasaulis yra gražus, ir šiuo metu noriu vis daugiau atrasti Azijos. Ir visu tuo dalintis su Jumis.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių