„Nepatogus kinas“ Klaipėdoje: ką pamatys žiūrovai?

  • Teksto dydis:

15-asis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ atkeliauja į „Arlekino“ kino salę spalio 26-31 d. Jūsų laukia dar 10 puikių filmų. O trys iš jų – išskirtiniai, kuriuose turėsime svečių: režisierius, kūrybines komandas, filme nagrinėjamos temos specialistus.

Šių metų „Nepatogaus kino“ šūkis – radikaliam pokyčiui reikia radikalaus veiksmo. Festivalio filmai kviečia atsisukti į mus supančias problemas ir jas spręsti imantis realių, ryžtingų veiksmų.

Štai, ką rodysime „Arlekine“:

2021-10-29

17.30 val. Potvyniui nuslūgus (filmas + diskusija). Kviečiame Jus į filmo peržiūrą bei diskusiją „Pajūrio archeologija: šiukšlės ar lobis?“. Renginyje dalyvaus KU Jūrų instituto mokslo darbuotojas dr. Arūnas Balčiūnas. Aptarsime situaciją Baltijos jūroje, žmogaus buitį iš pajūryje rastų artefaktų šiandienos kontekste. Kur tik dirbtinė drama, o kur slypi tikrasis pavojus?

Filmas parodo nemalonią tiesą, prieš kurią kartais užsimerkiame.

Bangų mūša į krantą išmeta ne tik kriaukles, bet ir tonas plastiko. Kur nors vandenyje laivas pameta konteinerį mažyčių plastikinių dinozaurų, o pakrante keliaujantys plastiko rinkėjai juos kolekcionuoja. Vienas ieškotojų tai vadina „ateities archeologija“ – kai po savęs žmogus palieka ne griuvėsius ar meną, bet spalvotą šlamštą.

20 val. Pamiršta sala. Šveicarų režisierių filmas, rodytas ne viename prestižiniame kino festivalyje, šiemet pelnęs ir „Hot Docs“ pagrindinį prizą. Žiūrovai bus kviečiami pajausti ką tenka patirti Rusijos užkampyje pamirštiems gyventojams, kur kasdienybę sudaro brakonieriavimas, o svarbiausiu paskutiniu turtu belieka viltis.

2021-10-30

14 val. Einam prie esmės + Feniksas. Seanse bus kviečiama išvysti du Nepatogus kinas festivalio trumpametražius filmus, kuriuose bus apžvelgiamos jaunų vaikinų gyvenimiškos patirtys. „Einam prie esmės“ sužavi savo nuoširdumu ir kartais ne itin patogiomis istorijomis, kol tuo tarpus filmas „Feniksas“ įkvepia nepasiduoti užklupusiems gyvenimo sunkumams. Laukiami žiūrovai nuo 13 metų.

15.30 val. Dainuojantys vyrai. Šmaikštus, melancholiškas ir šiltas filmas pasakoja apie Velso miestelio vyrų choro likimą. Bendruomenės nariams tenka nemažas iššūkis – atrasti naujų choristų. Vykstanti paieška tai ne tik choro išnykimo klausimas, bet ir devyniasdešimtmečio vienintelis likęs džiaugsmas ir paguoda gyvenime.

17.30 val. Pasienio paukščiai (seansas kartu su filmo režisieriumi Vytautu Puidoku). Filmas tarsi „tiltas“ žvelgiantis iš paukščio skrydžio į Kuršių Neriją, vieną patraukliausių ir gražiausių Lietuvos pajūrio vietų, kurios vienoje pusėje – Baltijos jūra, kitoje – Kuršių marios. 2020 m., pirmąsyk po Sovietų Sąjungos griūties, abiejų šalių ornitologai pradeda vystyti bendrą projektą, mat paukščiai nepaiso politikos ir sienų – žeme skristi daug saugiau nei virš nenuspėjamų vandenų.

20 val. Jos mamos. Jautrus pasakojimas iš arti – įsivaikinti nusprendusių tos pačios lyties porų iššūkiai ir problemos Vengrijoje. Diapazonas platus: nuo biurokratinių kliūčių iki asmeninių santykių pokyčių šeimoje atsiradus vaikui. Filme apžvelgiama situacija kai asmeninis pasirinkimas gali sukelti grėsmę ne tik tau pačiam, bet ir tavo artimui.

2021-10-31

14 val. Žemumų vaikai. Dokumentinis filmas apie pirmuosius amerikiečius, kurie dėl kylančio jūros lygio yra priversti išsikraustyti. Tai nelengvas iššūkis dviem jauniems šio filmo herojams, kurie vis nepraranda vilties ir tiki, jog dar gali pasilikti savo gimtojoje Žano Čarlso saloje, vietoje, kuri buvo ilgą laiką namais ne vienai jų šeimos kartai.

15 val. Rajono panos. Škotijos plieno pramonės miestelio gyventojos, merginos su treningais, Gemmos istorija. Nors mylimam rajone perspektyvų mažai, Gemma neketina jo palikti ir neketina subręsti, bet vienas įvykis apverčia viska aukštyn kojomis ir supurto merginos kasdienybę iš pagrindų.

O savaitės pabaigai, sekmadienį, 19 val. kviečiame atsipalaiduoti nuostabaus grožio kino juostoje Kibirkščiuojantis Luiso Veino gyvenimas Naujausias B.Cumberbatch vaidmuo – biografinė drama apie XIXa. anglų dailininką Luisą Veiną, už kurio gyvenimo džiaugsmą ir grožį skleidžiančių piešinių slypi skausminga asmeninio gyvenimo ir meilės istorija, verta kino ekrano.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių