Grupė „Royce“ kviečia atrasti savo Ameriką

Klaipėdiečių rokerių grupė "Royce" ruošiasi naujo albumo pristatymo turui. Koncertų metu muzikantai gerbėjus pakvies atrasti savo asmeninę Ameriką ir kritiškai pažiūrėti į supančius įvykius bei reiškinius.

Amerika = atradimas

"mano America" – tai antrasis klaipėdiečių grupės "Royce" albumas.

Pirmasis – "Black Lights", išleistas prieš dvejus metus, sėkmingai palydėtas pasirodymais Lietuvoje ir už jos ribų.

Grupės lyderis, vokalistas Ilja Gun pasakojo, kad prieš baigiant dėlioti naująjį albumą įtampos netrūko. Grupės kūrinys vokiečių kompanijai atiduotas iš karto po Velykų.

"Kaip visada studentiškai – pritrūksta vienos kitos dienos. Prieš albumo atidavimą viskas vyko paromis", – tvirtino atlikėjas.

I.Gun pasakojo, kad naujojo albumo pavadinimas turi ne vieną prasmę. Anot klaipėdiečio, pirmiausia Amerika suprantama ne kaip šalis, o kaip atradimas.

"Tai susiję su kūryba. Kai pradedi dėlioti naują dainą, kompoziciją, atrandi daug naujų dalykų. Apskritai kūrybą, meną, muziką lydi atradimai. Tad šiuo atveju Amerika yra kaip atradimas", – aiškino grupės lyderis.

I.Gun taip pat pažymėjo, kad visos šiuolaikinės muzikos, ar tai būtų populiarioji, ar rokas, šaknys yra bliuzas, o pastarasis atėjo iš Amerikos.

"Tad egzistuoja ir kita prasmė – Amerika kaip šalis", – teigė vokalistas.

Albumą įrašinėjo Klaipėdoje

Grupės "Royce" albumą "mano America" sudarys aštuonios dainos – nuo lėtų, melancholiškų iki griausmingų, trankių.

Pasak I.Gun, naujasis albumas skirsis nuo pirmojo. Kuriant jį pasirinktas kitas kūrybos ir įrašų principas.

Albumas "Black Lights" buvo kuriamas elektroniniu būdu kartu su prodiuseriu Vitu Vaičiuliu, dirbančiu su tokiais projektais kaip "Daddy was a Milkman", "Naktinės personos", nedalyvaujant muzikantams.

Besiruošiant pristatinėti jį gyvai, teko iš naujo aranžuoti dainas.

"Antrą albumą pradėjome nuo gyvo grojimo. Viską įrašinėjome Klaipėdoje. Per penkerius metus sukaupėme daug ir patirties, ir savo studiją įsirengėme. Turime galimybę viską padaryti patys, be svetimųjų pagalbos", – lygino atlikėjas.

Uždainuos ir lietuviškai

Paklaustas apie ką yra sugulusios į naująjį albumą dainos, I.Gun atsakė: "Apie meilę. Visos apie meilę. Kitokios neegzistuoja. Tiesiog, meilė yra skirtinga moters vyrui, vyro moteriai, tėvynei ar dar kam nors. Visas pasaulis, gyvenimas sukasi apie meilę."

Albume "mano America" gerbėjai ras ir lietuvišką dainą. Tokia grupės "Royce" karjeroje – pirmoji.

Dainai pasirinktos poeto Justino Marcinkevičiaus eilės.

"Norėjome sukurti kompoziciją lietuvių kalba. Supratome, kad kažin ar patys parašysime gražius, prasmingus žodžius. Pradėjome ieškoti teksto ir radome J.Marcinkevičiaus eiles. Sutarėme su poeto šeima ir jas panaudojome. Manau, kad tai padarėme pagarbiai ir tinkamai", – apie dainos "Eikit žmonės" gimimą pasakojo I.Gun.

 

 

Grupės lyderis atkreipė dėmesį, kad pasirinktų J.Marcinkevičiaus eilių tema klasikinė, nepriklausoma nuo laikmečio, nuo to, kas vyksta, aplinkybių, valdžios.

"Tie žodžiai visada turi atgarsį ir prasmę", – teigė vokalistas.

Koncertui – netradicinė erdvė

Albumo "mano America" pristatymo koncertai vyks trijuose didžiausiuose šalies miestuose.

Turas bus pradėtas Klaipėdoje balandžio 19 d. Koncertui pasirinkta netradicinė erdvė – Klaipėdos dramos teatras.

I.Gun pabrėžė, kad ši vieta pasirinkta be konkurencijos, net nesvarstant kitų variantų.

Pasak atlikėjo, tobulesnės erdvės, kur galima surengti koncertą, Klaipėdoje nėra.

"Ir pagal patogumą, ir pagal geografinę padėtį, ir pagal erdvę, ir salę, telpančių žmonių skaičių, akustiką, scenos galimybes, projekcijas, apšvietimą, komandą. Dešimtys faktorių, kurie visi kartu. Tiek metų teatras buvo rekonstruojamas. Ir matai, ir girdi, kur nukeliavo lėšos", – teigė atlikėjas.

Paklaustas, ar teatras ir rokas deri, klaipėdietis atsakė: "Tikrai taip. Panaudosime vizualinius sprendimus, ieškosime su choreografais, režisieriais sprendimų, kad tai nebūtų tiesiog roko muzikos koncertas, kur daina baigiasi – ačiū, kita – ačiū, paplokime, atsistokime. Tikrai nebus tokių dalykų, kaip – "Kur jūsų rankos?"

Sukurs mini roko spektaklį

Anot I.Gun, siekiama, kad pasirodymas naujo albumo pristatymo metu būtų vientisas, išlaikyta dramaturgiškai linija nuo pradžios iki pabaigos, panaudojant ir apšvietimą, ir vizualinius sprendimus, sukurtas mini roko spektaklis.

"Tai didelis darbas ir mūsų, ir tų žmonių, kurie kuria video-, ir teatro komandos. Norime, kad renginys būtų stiprus, bet be mirksėjimo – daug šviesų. Svarbu kontekstas, kad išėję klausytojai turėtų apie ką pamąstyti, jiems kiltų klausimų", – tvirtino atlikėjas.

I.Gun pridūrė, kad grupė "Royce" žino, kas jų klausytojai: "Tai nėra studentai, ne tie, kurie šėlsta prie scenos ir krato galvas. Mūsų publika yra "susitvarkę" galvas, gali ateiti, tvarkingai atsisėsti."

Naujo albumo pristatymo koncertuose skambės ir žinomos grupės "Royce" gerbėjams dainos.

Pasak I.Gun, atrinktos pačios populiariausios, tos, kurias žmonės nori išgirsti.

"Negalime rengti koncerto ir nepadainuoti "Coming Home". Tai būtų neįmanoma. Žmonės liktų nesupratę", – įsitikinęs grupės lyderis.

Mini penkerių metų sukaktį

Prieš penkerius metus susibūrusios grupės "Royce" sudėtis išliko tokia pati kaip ir pirmojo koncerto: vokalistas I.Gun, būgnininkas Dainius Kažukauskas, bosistas Artūr Mamin, klavišininkas Justas Katauskis, gitaristas Karolis Žioltikovas.

Kiek vėliau prisijungė atlikėjos Kristina Jatautaitė ir Edita Bodrovaitė-Rūkienė. Jas taip pat bus galima išvysti grupės albumo pristatymo koncertų metu.

Prieš kelerius metus gerbėjai grupę "Royce" atrado, kai ji Lietuvos muzikinį pasaulį sudrebino interpretuodama grupės "Depeche Mode" muziką.

Naujojo albumo pristatymo koncertus klaipėdiečiai rokeriai taip pat surengs Kaune bei Vilniuje. Kaune grupės gerbėjai laukiami "Sandėlyje" balandžio 21 d., o Vilniuje, klube "Legendos", balandžio 27 d.

Grupė "ROYCE" penktadienį gerbėjams pristatė dar vieną kūrinį iš naujojo albumo "mano America".

 

 


Šiame straipsnyje: grupė RoyceRoyceIlja Gun

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių