„Krašto raštai“: S. Žiži kūrybinės dirbtuvės

  • Teksto dydis:

KKKC Meno kiemo (Bažnyčių g. 4) dirbtuvėse trečiadienių vakarais dizainerė Sonata Žiži kviečia miesto bendruomenę kurti – iki birželio pabaigos čia vyks nemokamos stilizuoto tautinio kostiumo kūrybinės dirbtuvės „Krašto raštai“.

Po liepos mėnesį planuojamo teatralizuoto pristatymo drabužių kolekcija Meno kieme bus eksponuojama visą vasarą.

Pernai atnašavusi jūrai ir visą vasarą kartu su bendramintėmis kūrusi drabužių kolekciją „Jūra. Baltai“, šiemet dizainerė atiduoda duoklę Tautinio kostiumo metams, gręžiasi į paveldą ir nuo balandžio, pakvietusi į pagalbą rankdarbiais besidominčią miesto bendruomenę, kuria stilizuotus tautinius kostiumus. Iki rugpjūčio mėnesio vyksiančios kūrybinės dirbtuvės dalijamos į kelias dalis: pradžia skirta pažinčiai su Klaipėdos krašto ir kitų Lietuvos regionų tautiniais kostiumais, jiems būdingomis spalvomis, raštais, ornamentika, rankdarbių technikų ypatumais, dalyvės mokosi mezgimo, nėrimo, siuvinėjimo, audinių marginimo meno.

Antrasis kūrybinių dirbtuvių etapas, skirtas tautinio kostiumo ar aksesuaro eskizų kūrimui ir įgyvendinimui, truks ilgiausiai – iki birželio pabaigos. Liepos mėnesį vyks baigiamasis etapas – meninis stilizuotų tautinių kostiumų kolekcijos „Krašto raštai“ pristatymas, kuriame Klaipėdos visuomenei ir miesto svečiams bus parodyti kūrybinės veiklos rezultatai. Kadangi praėjusiais metais Meno kieme vykusios kūrybinės dirbtuvės susilaukė daug miestiečių ir užsienio turistų dėmesio, šiais metais, liepos ir rugpjūčio mėnesiais, ketinama surengti sukurtų stilizuotų tautinių kostiumų ir aksesuarų ekspoziciją.

Daugeliui tautinis kostiumas šių metų politinių įvykių kontekste įgavo šiek tiek neigiamo atspalvio. Dizainerė Sonata Žiži tam prieštarauja: „Kalbant apie liaudišką kostiumą, jo dėvėjimą ar pritaikymą šiandien, pasigirsta nuomonė, kad tai atgyvenę, nešiuolaikiška, net „kaimietiška“. Tiesos tame yra, kadangi tautinio drabužio pagrindu tapo iki XIX a. vidurio valstiečių vilkėti ir iš skrynių iškelti tradiciniai puošnūs išeiginiai drabužiai. Ypatingas jų bruožas – spalviniai deriniai, subtilus ornamento panaudojimas, juvelyrinė apdaila, unikali audimo technika ir audinių raštai. Nagrinėjant šiuos raštus, išryškėja lietuvių tautos estetinis skonis. Man pačiai šie grafiniai audinių raštai, jų atskiri elementai atrodo labai šiuolaikiškai, kai kurių kompozicijos ir grupavimas primena XX a. 7 dešimtmetyje susiformavusį optinį meną. Be to, ir šiuolaikinė mada yra atsigręžusi į praeitį, o 2017 metų tendencijos ypač siejasi su rankdarbiais ir liaudiško stiliaus pritaikymu“, – pasakoja dizainerė.

Paklausta, kodėl, užuot pasirinkusi paprastesnį kelią ir kūrusi savo kolekciją viena, Sonata Žiži įtraukia į veiklą miesto bendruomenę, dizainerė paaiškino: „Norisi keisti nusistovėjusį požiūrį į liaudišką kostiumą ir paskatinti moteris užsiimti rankdarbiais. Svajoju, kad į kūrybinių dirbtuvių procesą įsitrauktų skirtingo amžiaus moterys ir merginos, keturios kartos – mamos, dukros, anūkės ir močiutės. Daugelis moterų turi mezgimo ir siuvimo įgūdžių, gal tik dabartinis gyvenimo tempas ir didžiulė drabužių pramonės pasiūla pristabdė susidomėjimą šiais pomėgiais. Todėl norėčiau pakviesti moteris prisiminti rankų darbą, pasidalinti savo gebėjimais, o nemokančias – pakviesti viso to išmokti, susikurti individualų ir išskirtinį rūbą sau, savo sūnui ar dukrai. Susitikimai trečiadienio popietėmis gali tapti puikiu ir turiningu laiko praleidimu, pabendravimu, o rezultatai – nudžiuginti. Juolab kad kūrybinį rezultatą pačios kūrėjos ar jų atžalos turės galimybę pademonstruoti drabužių kolekcijos „Krašto raštai“ stilizuotame pristatyme. Tai gali būti nauja ir įdomi patirtis, o gal ir nauja pradžia jų asmeniniame kūrybiniame kelyje.“

Stilizuoto tautinio kostiumo kūrybinės dirbtuvės „Krašto raštai“ KKKC Meno kieme (Bažnyčių g. 4, Klaipėda) vyksta trečiadieniais 17–19 val. (užsiėmimai nemokami, daugiau informacijos el. paštu: kurgelmes@gmail.com, tel. 8 688 53518).

Kūrybinės dirbtuvės „Krašto raštai“ yra Klaipėdos miesto savivaldybės dalinai finansuojamas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių