Klaipėdoje plėtojamos klasikinės muzikos tradicijos

Spalį Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijoje įvyko tarptautinis projektas "Еuropos kultūros dialogas – italų vokalinės tradicijos. Kūrybinės dirbtuvės". Renginys buvo sėkmingas. Organizuotas seminaras, meistriškumo kursai, kūrybinės dirbtuvės.

Dėmesys – klasikai

Projektas skirtas pradedantiesiems dainininkams išsamiau susipažinti su vokalinio meno paslaptimis, o jų pedagogams – įtvirtinti ir praplėsti savo žinias.

Projekto idėja – atkreipti dėmesį į klasikinę muziką, į klasikinį dainavimą, supažindinti studentus ir pradedančius jaunuosius dainininkus su italų kalbos skambumu ir jos harmonija su muzika. Taip pat suteikti galimybę pedagogams kelti savo pedagoginę kvalifikaciją, stebėti savo kolegų darbus, praplėsti akiratį, dalytis savo gerąja patirtimi, pasisemti naujų idėjų ateities darbui.

Kūrybinės dirbtuvės turi didelę reikšmę vokalistų rengimo procesui, nes vokalo meistriškumo technika gali būti perduodama tik per praktinį vokalo procesų demonstravimą.

Organizatorių nuotr.

Tokie projektai praplečia akiratį ir kelia pedagogų kvalifikacijos lygį. Norint išugdyti gerą dainininką, būtina kaip galima anksčiau pradėti jo profesionalų paruošimą ir stažuotę pas geriausius specialistus.

Pastaraisiais metais klasikinis dainavimas išpopuliarėjo ne tik tarp studentų, bet ir tarp muzikos mokyklų moksleivių, tai patvirtina klasikinio dainavimo skyriaus atidarymas miesto muzikos mokyklose.

Organizatorių nuotr.

Projekto iniciatorė – nevyriausybinė organizacija "Muzikos svetainė". Projektą rengė ir jį kuravo profesionali komanda: Tatjana Filatova, Giedrė Zeicaitė, Vera Diukareva, Jelena Kazanceva ir Rima Ramonienė. Šiltai priėmė ir jaukią atmosferą darbui sukūrė S.Šimkaus mokyklos direktorė Loreta Jonavičienė.

Pandemija pakeitė planus

Iš pradžių buvo planuota, kad seminarą ir meistriškumo kursus ves vokalo specialistės, dėstytojos iš Italijos, Reggio Calabria "F. Cilea" konservatorijos profesorės – M.R.de Matteis ir S.Fraschini. Su jomis jau buvo susipažinta prieš metus vykusiose meistriškumo pamokose.

Dėl koronaviruso pandemijos planus teko pakeisti. Profesorės iš Italijos atvykti negalėjo. Todėl buvo sutarta tolesnį bendradarbiavimą su jomis tęsti pasibaigus karantinui.

Šis gyvenimo laikmetis sutrukdė ir įprastam bendravimui seminaro metu.

Organizatorių nuotr.

Tačiau, naudodamosi išmaniosiomis technologijomis, seminaro medžiaga (vaizdo formatu) S.Šimkaus konservatorijos mokytojos ekspertės Rūta Agafonovienė ir G.Zeicaitė pasidalijo su visais seminaro dalyviais. Jų pranešimų temos – "Italų dainavimo tradicijos" ir "M.K.Oginskio vokalinė muzika".

Pakoregavus planus, kūrybines dirbtuves ir meistriškumo pamokas vedė žymi solistė ir pedagogė, Valstybinės premijos laureatė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Solinio dainavimo katedros vedėja profesorė Asta Krikščiūnaitė. Profesorė dirbo su dalyviais individualiai.

Kiekvienam pasirodžiusiajam pakako vokalo meistrės patarimų. Per pamokas buvo tobulinama vokalinė technika, taisoma italų kalbos tartis, aiškinama kūrinių stilistika.

Žymi dainininkė mielai paatviravo, kokias charakterio savybes privalo išsiugdyti dainininkas, koks nelengvas ir įdomus dainininko kelias, papasakojo apie studijas LMTA. Darbas su A.Krikščiūnaite, profesionalios pastabos – tai neįkainojama patirtis tiek jauniesiems dainininkams, tiek jų pedagogams.

Tvyrojo pakili nuotaika

Projekte dalyvavo mokiniai ir jų pedagogai iš J.Karoso, J.Kačinsko muzikos mokyklų, S.Šimkaus konservatorijos, Karalienės Luizės jaunimo centro "Bell canto" solinio dainavimo studijos auklėtiniai ir LMTA Klaipėdos fakulteto Solinio dainavimo katedros studentai.

Trijų dienų darbo rezultatais buvo pasidžiaugta baigiamajame koncerte S.Šimkaus konservatorijos koncertų salėje.

Malonu buvo girdėti S.Šimkaus konservatorijos direktorės L.Jonavičienės sveikinimo ir padėkos žodžius organizatoriams, mokytojams, koncertmeisteriams, dainininkams ir jų tėveliams.

Organizatorių nuotr.

Nesvarbu, kad pagrindinis salėje esančių klausytojų aprangos atributas buvo apsauginė veido kaukė, tačiau akys išdavė pakilią nuotaiką. Koncertas buvo filmuojamas ir fotografuojamas ateities darbui ir analizei. Mokytojams, koncertmeisteriams ir dalyviams buvo įteikti padėkos raštai.

Kūrybines dirbtuves planuojama rengti ir kitąmet, dalyvaujant specialistams iš įvairių Europos šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių