Klaipėdoje – pasaulį apkeliavusi paroda

Paroda apie Lietuvos žydus "Lietuva. Lita. Lite. Vienas amžius iš septynių", jau apkeliavusi kelis JAV miestus bei Pietų Afrikos Respubliką, sugrįžo į Europą, į jos sostines, ir šiemet, pradedant nuo Klaipėdos, keliaus per Lietuvos miestus.

Anot parodos autoriaus ir kuratoriaus Prano Morkaus, ši paroda – naujas žvilgsnis į žydų istoriją Lietuvoje, jų indėlį ir jų likimą.

"Kadangi parodą inicijavo Lietuvos užsienio reikalų ministerija drauge su Lietuvos žydų bendruomene, tai reprezentuoja ir mūsų valstybės požiūrį į žydų istoriją. Džiugina tai, kad pirmąkart atvirai, nesistengiant ko nors nuslėpti, pasakojama viskas", – teigė viena šios parodos dailininkių Viktorija Sideraitė-Alon.

Esą tai nėra nuoseklus, dokumentinis pasakojimas, apimantis 700 metų žydų istoriją Lietuvoje.

Laikmetis labai ilgas ir viso to negalima sutalpinti į vieną nedidelę parodą, tačiau joje yra nepamiršta ir holokausto tema.

"Šiandien savaime aišku, kad iš visų paminėtų amžių svarbiausias bus dvidešimtasis – pradžioje viltingas, tačiau galiausiai įsispaudęs kaip kruvinas abiejų tautų sambūvio saulėlydis. Vos treji to amžiaus metai neatpažįstamai pakeitė Lietuvos veidą", – kalbėjo parodos organizatoriai.

Šią parodą Užsienio reikalų ministerijos atstovai po pasaulį vežioja jau trejus metus.

Tai yra fotografijų ir tekstų paroda, kur nuotraukos sudėtos tarsi kinematografine seka ir turi stiprų emocinį krūvį.

"Parodos sudarytojas P.Morkus yra garsus scenaristas. Tad jis, atrinkdamas nuotraukas, jas sudėliojo taip, kad žmogus, kuris žiūrės parodą, turėtų pajusti empatiją", – mano V.Sideraitė-Alon.

Parodos atidarymas vyks birželio 22 d. 13 val. Klaipėdos tautinių kultūrų centre (K.Donelaičio g. 6B).

Renginys skirtas Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metams.

Paroda jau buvo pristatyta Lietuvos Seime, JAV (Čikagoje, Vašingtone, Niujorke), Pietų Afrikos Respublikoje (Johanesburge ir Keiptaune), Jungtinėje Karalystėje (Londone), Italijoje (Romoje), Airijoje (Dubline).

Šiemet ji dar bus pristatyta Belgijoje (Briuselyje), o metų pabaigoje – Australijoje (Sidnėjuje).



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas

kas portretas
SVX,PilNS Katils KUIO tik anam rek tiem kunigaous :) aciussss cius tep

Seklys morka

Seklys morka portretas
Ar surasti tie, kas padege kavine "Metu laikai", kurios vietoje dabar yra tas "Tautiniu kulturu centras"?

taigis

taigis portretas
teisybe akis drasko,nepatinka,nuemet komenta ,dievo bausme visiems yra ,kas kiek uzsitarnavo,ponas moze ar pats nuo proto nusokai,tai jus amzinai verkiat ir laukia ismaldos.gailescio,
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių