Intriguoja kamerinės muzikos garso takelis

  • Teksto dydis:

Kovo 1-ąją, trečiadienį, Klaipėdos koncertų salėje svečiuosis charizmatiški jaunosios kartos atlikėjai – fleitininkas Vytenis Gurstis, smuikininkė Justina Auškelytė ir pianistė Akvilė Šileikaitė. Jų koncertas „Dedikacija 8½“ skirtas vieno žymiausių kino filmų muzikos autorių – italų kompozitoriaus Nino Rotos kamerinei kūrybai.

„Krikštatėvis“, „8½“, „Pasiklydę vertime“ – tik kelios visame pasaulyje žinomos juostos, prie kurių sėkmės prisidėjo N.Rotos muzika. Kino režisūros elito atstovai – F.Fellini, R.Catellani, F.F.Coppola, S.Bondarčiukas ir kiti – neatsispyrė šio kompozitoriaus talentui ir taip jį XX a. išgarsino kaip kino muzikos kūrėją. Kartu N.Rota plėtė ir akademinės muzikos repertuarą: sukūrė 11 operų, 11 koncertų skirtingiems muzikos instrumentams ir orkestrui, kūrinių kameriniams ansambliams ir fortepijonui. Tačiau ši kompozitoriaus muzika scenoje skamba retai. Šiuosyk, be N.Rotos kamerinės kūrybos, koncerte dar skambės Philippe'as Gaubertas, Maurice'as Ravelis ir Mike'as Moweris.

Fleitininkas V.Gurstis – nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatas, bakalauro laipsnį įgijęs Londono karališkojoje muzikos akademijoje pas vieną ryškiausių fleitos asmenybių prof. Williamą Bennettą. Magistro studijas jis tęsė Kelne Vokietijoje, o šiuo metu yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) doktorantas. Vytenis nuolat koncertuoja Europoje, aktyviai dalyvauja ir Lietuvos muzikiniame gyvenime – kaip solistas ar orkestro narys, su įvairiais kameriniais ansambliais, Lietuvos Nacionaliniu, Kameriniu, Šv. Kristoforo, MasterWorks festivalio ir Pforzheimo Bachorchester orkestrais.

Apdovanota Lietuvos prezidentų Valdo Adamkaus ir Dalios Grybauskaitės padėkos raštais už muzikinius nuopelnus Lietuvai smuikininkė J.Auškelytė jau spėjo čia sulaukti pripažinimo: ji kviečiama koncertuoti didžiosiose Lietuvos koncertų salėse, griežia solo su pagrindiniais Lietuvos orkestrais bei dalyvauja svarbiausiuose muzikos festivaliuose.  2015 m. apsigynusi magistrės laipsnį prestižinėje Niujorko Juliardo mokykloje,  smuikininkė grįžo į gimtąjį Vilnių ir nuo 2016 m. rudens buvo pakviesta dirbti asistente profesoriaus Jurgio Dvariono klasėje LMTA.

Pianistė A.Šileikaitė kūrybinėje veikloje derina dailę ir muziką. Ji yra klaipėdietė, mokėsi S.Šimkaus konservatorijoje, lankė dailės studiją „Varsa“. 2015 m. baigė bakalauro studijas LMTA ir nuo tų metų rudens muzikos žinias gilina Ciuricho menų universitete Šveicarijoje. Akvilė yra keliolikos tarptautinių konkursų Vokietijoje, Japonijoje, Belgijoje, Suomijoje, Ukrainoje bei kitur laureatė muzikos ir dailės srityse. 2003 m. ji debiutavo kaip solistė su kameriniu orkestru, 2005 m. surengė pirmąją autorinę parodą „Kitaip“. 2015–2016 m. su prancūzų saksofonininke Valentine Michaud pelnė pirmąsias vietas įvairiuose konkursuose Šveicarijoje. Akvilė aktyviai koncertuoja kaip pianistė bei įvairių kamerinių ansamblių narė Lietuvoje ir svetur, yra įvairių festivalių, muzikinių paramos projektų dalyvė.

Visi koncerto „Dedikacija 8½“ trio nariai ypatingą dėmesį skiria savo instrumentų repertuaro garsinimui šiuolaikiniais, naujais ar rečiau atliekamais kūriniais ir kiek netikėtiems įvairių instrumentų tarpusavio „pokalbiams“. Koncerto pradžia – 18.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių