„Ars cantus“: sveika, panele muzika!

Prieš dvejus metus pajūryje susibūręs jaunų klasikos atlikėjų kvintetas „Ars cantus“ šį rudenį pradėjo kelionę po uostamiesčio mokymo ir globos įstaigas su nemokamais koncertais.

Klasikos koncertų idėja

„Ars cantus“ sumanytas ir Klaipėdos miesto savivaldybės remiamas muzikinis projektas „Sveika, panele muzika!“ nuo spalio vyksta visose Klaipėdos miesto pagrindinėse mokyklose ir gimnazijose, taip pat globos namuose, kurie sutinka su šiuo kvintetu bendradarbiauti, ir tęsis iki gruodžio vidurio.

Kaip pasakojo „Ars cantus“ vadovė Audronė Levickytė, tikimasi surengti 10–12 koncertų. „Priklausys nuo to, kaip pavyks susitarti su mokyklų vadovais. Yra mokyklų, kurios, deja, šių koncertų atsisakė, – apgailestavo atlikėja. – Apmaudu, nes mūsų projektas – ypatingas...“

Audronė su užsidegimu aiškino, kad koncertų ciklas „Sveika, panele muzika!“ pirmiausia skirtas vaikams ir jaunimui, siekiant juos supažindinti su gyvai atliekama klasikine muzika, norint įrodyti, kad ji gali būti paprasta ir nuoširdi, kad jos klausytis galima be jokio ypatingo pasiruošimo. „Mūsų tikslas – kad ateityje jauni žmonės neaplenktų klasikinės muzikos koncertų, ugdyti jų meninį skonį ir vertybes, šviesti ir skleisti muzikos idėjas bei grožį“, – dėstė muzikė.

Buvo nusiteikę karingai

Iš pradžių tai nuskambėjo kiek patetiškai, bet paskui muzikės žodžiai įtikino. Po pirmųjų sėkmingų „Ars cantus“ koncertų Sendvario progimnazijos ir H.Zudermano gimnazijos vaikams, entuziastingai palaikiusiems klasikos koncertų idėją.

„Mūsų projektas „Sveika, panele muzika!“ iš tikrųjų ypatingas. Ne todėl, kad profesionalūs muzikos atlikėjai ne kasdien ateina pagroti išdykėliams vaikams į mokyklą. Ne šiaip sau taip nusprendėme, šios veiklos poreikį pajutome jau nuo pirmųjų akordų, – dalijosi mintimis A.Levickytė. – Neslėpsime, kad buvome nusiteikę karingai – juk dainuosime, grosime vaikams, kurie yra neklaužados, nekantrūs, išlepinti naujausių technologijų, kurie triukšmaus ir nenustygs vietoje. Tačiau gyvas smuiko, violončelės garsas, nuoširdžiai atlikta arija, užbūrė juos labai greitai. Kaip paaiškėjo, didžioji dalis šių vaikų iki tol nebuvo buvę jokiame klasikos koncerte. Jie mielai dalijosi mūsų pasirodyme patirtais įspūdžiais, vardijo labiausiai patikusius kūrinius, ir jų akyse buvo matyti nuoširdus džiaugsmas.“

Parengė lanksčią programą

Kvintete „Ars cantus“ muzikuojantys profesionalūs atlikėjai Sandra Dirgėlaitė (smuikas), Tomas Mikalauskas (violončelė), Vigilija Smilgytė (fortepijonas), Rokas Spalinskas (baritonas) ir A.Levickytė (sopranas) parengė programą vaikams, kurioje skamba gražiausia pasaulio klasika – arijos ir duetai iš populiarių operų bei operečių, taip pat dainos ir pjesės.

Kaip aiškino muzikantai, programa – gana plati, ji specialiai pakoreguojama kiekvienam koncertui, atsižvelgiant į publikos amžių. Kartu ji yra paprasta, nuoširdi, iš klausytojų nereikalauti ypatingo pasiruošimo, informatyvi.

„Ars cantus“ repertuare – L.Beethoveno, G.Donizetti, G.Bellini, G.Faure, A.Piazzollos, J.Bocko, P.Desmondo, S.Taccani, W.Kilar, A.L.Weberio, I.Kalmano kūriniai, taip pat lietuvių kompozitorių S.Šimkaus, A.Kačanausko ir kitų muzika.

Išpešė pažadą atvykti vėl

Ne tik atlikėjams ilgam įsiminė spalio pradžioje surengtas koncertas Klaipėdos miesto globos namuose. Jų gyventojai ir darbuotojai pavergė muzikantus be galo šiltais plojimais ir išpešė pažadą atvykti dar kartą.

„Iš koncerto globos namuose išėjome verkdami mes patys. Senukai ir neįgalieji neverkė. Trenkėme jiems programą kuo linksmiausią apie meilę, gėles, Lietuvą, mergužėles ir pavasarį. Globos namuose atlikome kūrinius, parinktus specialiai seneliams ir neįgaliesiems. O kokie neapsakomai laimingi jie buvo!.. – prisiminė A.Levickytė. – O mes braukėme ašaras nuginkluoti jų nuoširdumo, jų džiaugsmo, kad atvažiavome ir muzikuojame jiems. Atvažiuosime ir dar, ir už dyką, jei tik mūsų reikės.“

Juolab kad projektas dar nesibaigė, jis tik įgauna pagreitį. „Tikimės, kad po truputį pavyks įgyvendinti jo tikslus, kad „panelė muzika“ įžengs dar į daugelį Klaipėdos mokyklų, globos įstaigų, kad kiekvienas mūsų atliktas kūrinys bus gėrio ir šilumos kibirkštis“, – entuziastingai kalbėjo „Ars cantus“ vadovė.

Susibūrė jauni profesionalai

Jaunų klasikos atlikėjų kvintetas „Ars cantus“ atsirado labai organiškai. Visi jo nariai jau kurį laiką užsiėmė muzikine veikla – kas po truputį dainavo Klaipėdos muzikiniame teatre, kas studijavo, kas rengė solinius koncertus, dalyvavo įvairiuose projektuose. Jauni, pilni entuziazmo, vilčių ir noro muzikuoti penki profesionalai nusprendė susiburti, kartu ruošti programas, rengti koncertus, dalyvauti pasirodymuose.

Pirmasis ir labai sėkmingas koncertas įvyko Klaipėdos S.Dacho namuose 2011-ųjų vasarą. Paskatinti sėkmės dainininkai ir muzikantai ėmėsi uoliai dirbti. Buvo paruoštos programos „Klasikos perlai“, dainų, romansų ir operetės vakaras „Jums, mielosios...“, lietuviškos muzikos ir kalėdinis  koncertai, taip pat „Sakralinės muzikos valanda“.

„Ars cantus“ jau  pamėgo Klaipėdos, Palangos, Plungės, Marijampolės, Šilalės klasikinės muzikos gerbėjai. Ten kvintetas nuolat kviečiamas koncertuoti įvairiausiomis progomis.

Su „Ars cantus“ mielai bendradarbiauja dainininkės Loreta Karkauskaitė ir Natalija Nedzveckaja, pianistė Ieva Skersgelzienė,  akordeonistė Edita Dadūraitė bei dažnas koncertų vedėjas ir skaitovas Palangos senosios gimnazijos muzikos mokytojas Stasys Stončius.

Jaunystė, aistra muzikai  ir profesionalumas – tinkamiausi žodžiai „Ars cantus“ apibūdinti. Skleisti klasikinės muzikos vertybes – didžiausi atlikėjų siekiai ir tikslai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zilius

Zilius portretas
AUDRA,20metu tebeskamba man"VIENISAS PIEMUO"Aciu tau!

Zilius

Zilius portretas
AUDRA,20metu tebeskamba man"VIENISAS PIEMUO"Aciu tau!

Zilius

Zilius portretas
AUDRA,20metu tebeskamba man"VIENISAS PIEMUO"Aciu tau!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių