Apeirono teatre – B. Pūkelevičiūtės kūryba: „Ašmenų išskaitymai“ arba „Metūgės“

  • Teksto dydis:

Jauniausio profesionalaus teatro Klaipėdoje, Apeirono teatro, pasirodymai toliau vyksta Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešojoje bibliotekoje.

Apeirono teatro bendruomenė rugpjūčio 25 d. 18 val. bibliotekos Saulės laikrodžio kiemelyje prisiminti ar susipažinti su Birutės Pūkelevičiūtės kūryba.

Poezijos vakaro metu bus galima susipažinti su keletu faktų iš B. Pūkelevičiūtės asmeninio gyvenimo ir paskaityti eilėraščius iš poezijos rinkinio „Metūgės“. Eilėraščius skaitys Apeirono teatro kūrėjos Eglė Kazickaitė ir Greta Gudelytė.

Šis eilėraščių rinkinys, alsuojantis erotine, tai švelnia, tai laukine mylinčios moters jausena, prasiveržusiais iš pasąmonės pasakojimais, Lietuvoje buvo priskirtas moralės ir dorovės nuosmūkio pavyzdžiui. Pokario Lietuvai buvo netikėta, kad įvardis „Ji“ tampa aktyviuoju veikėju, nebe vien vyriškojo ego priedėliu.

K. Bradūnas rašė: „Biologinis moters pradas ir nežabotas vitališkumas gožte užgožia ištisus eilėraščius.“

B. Pūkelevičiūtės poetinis pasaulis ir subjektas sukurtas dar prieš išplintant feministinės kritikos teorijoms, todėl daug užtarėjų ji nesulaukė. Bet faktas – būtent B. Pūkelevičiūtės eilėraštis „The Cry of Rachel“, buvo įtrauktas į pasaulinės poezijos antologiją šalia A. Rimbaud, R. Frosto, V. B. Yeatso.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių