„Vėtros“ komandai – bado dieta

Lietuvos futbolo čempionai Panevėžio "Ekrano" futbolininkai jau rengiasi naujam sezonui, o vicečempionės Vilniaus "Vėtros" komandos žaidėjai neturi už ką valgyti.

Tapo kaliniu

Vienas kaip pirštas, slegiamas absoliučios nežinios, neturintis už ką pavalgyti ir kraustomas iš buto. Taip dienas Lietuvoje leidžia profesionalus futbolininkas iš Kamerūno Bertrand'as Ngapounou, prieš keletą metų žaidęs viena stipriausių Europoje laikomoje Rusijos aukščiausioje lygoje.

Du kartus per savaitę juodaodis gynėjas velkasi sportinę aprangą ir traukia pabėgioti su kitais žaidėjais, vis dar dėvinčiais Vilniaus futbolo klubo "Vėtra" uniformą. B.Ngapounou tai daro ne dėl pinigų, bet ir ne dėl malonumo.

"Negaliu būti namie, nes tada pradedu galvoti apie visa tai, kas vyksta, kad esu vienas ir neturiu vilties sulaukti pagalbos. Taip galima ir išprotėti", – susikrimtusiu balsu pasakojo kamerūnietis.

B.Ngapounou į Lietuvą pirmą kartą atvyko 2007 m. ir apsivilko Vilniaus "Žalgirio" marškinėlius. Tuos laikus legionierius atsimena su nostalgija, tačiau dabar žaidėjo galvoje sukasi tik juodos mintys ir noras kuo greičiau dingti iš Lietuvos.

Praėjusią liepą B.Ngapounou sudarė trijų mėnesių kontraktą su "Vėtra". Sutartis nustojo galioti lapkričio viduryje. Atėjus sausiui, kamerūnietis iš klubo vis dar nėra gavęs nė lito ir yra priverstas kasdien ieškoti būdų, kaip be pinigų išgyventi svetimoje šalyje.

"Neturiu Lietuvoje nieko, kas galėtų man padėti. Esu kaip kalinys, neturiu net ko valgyti. Moteris, iš kurios nuomojuosi būstą, mane varo lauk. Suprantu ją – jai juk irgi reikia pinigų. Bet aš neturiu kur eiti. Tiesiog kiekvieną kartą jos maldauju, kad neišmestų manęs, sakau, kad nesu kaltas dėl to, jog man neatiduoda sąžiningai uždirbtų pinigų. Nežinau, kas manęs laukia ryt ar poryt", – skundėsi B.Ngapounou.

"Jeigu tik galėčiau, skrisčiau pas savo šeimą. Bet neturiu nė trupučio pinigų – kaip aš nusipirksiu lėktuvą bilietą?" – atsiduso futbolininkas.

Gyvena pažadais

Bent jau nupirkti bilietą į tėvynę B.Ngapounou prašė ir savo buvusio darbdavio – "Vėtros" klubo. Tačiau iš komandos finansus savo rankose laikančio "Vėtros" prezidento Romo Stašausko išgirdo tą patį, ką ir klausdamas, kada jam bus sumokėti uždirbti pinigai, – pažadus ir raginimą palaukti.

Pastarąjį kartą su R.Stašausku B.Ngapounou bendravo prieš tris savaites. Tąsyk "Vėtros" prezidentas prižadėjo visiems komandos futbolininkams iki Kalėdų pervesti bent vieno mėnesio atlyginimus. Tačiau pinigus Lietuvos vicečempionai matė kaip savo ausis.

Prieš Naujuosius metus R.Stašauskas surengė dar vieną pažadų akciją – sukvietė žaidėjus į susirinkimą, tačiau galiausiai pats jame nepasirodė.

Prie vargšo duonos besipratinantis B.Ngapounou neturi už ką pasirūpinti ir savo sveikata. Gydytojai jam rekomendavo neatidėlioti kelio operacijos. Nors klubas anksčiau žadėjo padėti kamerūniečiui, B.Ngapounou jau nebetiki miglos pūtimu į akis.

"Kiekvieną kartą, kai kalbuosi su ("Vėtros", – red. past.) prezidentu, jis man sako, jog nesijaudinčiau, kad atgausiu pinigus. Ne aš vienas esu toks nelaimėlis – visa komanda, pradedant treneriu, yra kvailio vietoje. Daugiau nepažįstu nė vieno futbolininko, kuriam kada nors būtų tekę pakliūti į tokią padėtį", – savo bėdas dėstė 27 metų futbolininkas.

Skola – milijonas?

Panašiai vargsta ir kiti "Vėtros" komandos nariai, kuriems, dienraščio šaltinių teigimu, atlyginimai vėluoja apie pusę metų ir daugiau. Pavyzdžiui, vyriausiajam treneriui Virginijui Liubšiui sostinės ekipa esą yra įsiskolinusi daugiau nei 80 tūkst. litų.

"Skolos labai didelės, galiu jums tai atvirai pasakyti. Kuo toliau, tuo sunkiau tikėtis, kad viskas pasikeis į gera. Labai gaila. Turime ir gabių jaunesnių, ir patyrusių vyresnių žaidėjų, kurie pateko į tokią nepavydėtiną padėtį. Net nežinau, ką čia galima komentuoti", – teigė V.Liubšys.

Sidabro medalius praėjusiame A lygos sezone iškovojusios ekipos lyderiai nusprendė nebelaukti pragiedrulių apsiniaukusioje "Vėtros" padangėje ir ieškosi klubų užsienyje. Tadas Kijanskas kitą sezoną tikriausiai rungtyniaus Rusijoje, kapitonas Algis Jankauskas dalyvauja peržiūroje Kinijoje, o Gedimino Paulausko karjera gali pasukti į Ukrainą.

Iš "Vėtros" pinigų nesulaukia ir paslaugas klubui teikusios bendrovės. Dienraštis jau rašė, kad gruodžio pabaigoje klubo bankrotą inicijavo bendrovė "Elgamos šviesa", atlikusi švieslentės montavimo ir apšvietimo įrengimo darbus "Vėtros" stadione.

Nepatvirtintais duomenimis, Vilniaus klubo bendra skola siekia apie 1 mln. litų.

Sirgaliai įpykę

"Vėtros" prezidento R.Stašausko nevykdomi pažadai komandai įsiutino ir Vilniaus ekipos aistruolius. Sirgalių klubas "Tornados" sausį planuoja organizuoti pilietinę akciją, skambiai pavadintą "Mesk batą į Stašauską". "Vėtros" aistruoliai ketina sukurti internetinį žaidimą ir svaidyti virtualius batus į klubo prezidento nuotrauką.

"Per mėnesį "Vėtra" pateks į tokią padėtį, kokia anksčiau ištiko Vilniaus "Žalgirį", ir dėl to bus kaltas R.Stašauskas. Aišku, esame juo nusivylę. Netikiu, kad, kol jis bus savininkas, reikalai gali pasikeisti į geresnę pusę. Mes norime, kad jis atiduotų valdymą maskviečiams. Jeigu jie pasirodys nerimti, ieškosime dar kitų savininkų. Norime, kad komandos pagrindinis rėmėjas būtų solidus", – tvirtino vienas akcijos iniciatorių Andrejus.

Dėl titulo varžėsi alkani

"Vėtros" komanda klubo vadovybei jaučia pagiežą dar nuo praėjusio sezono pabaigos. Pasak ekipos atstovų, pernai artėjant A lygos kulminacijai ir "Vėtrai" tęsiant kovą dėl čempionų titulo su Panevėžio "Ekranu", R.Stašauskas atsiribojo nuo komandos. Esą su klubo vadovu buvo neįmanoma susisiekti, žaidėjai nebuvo informuojami, kada ir kaip jiems bus grąžinamos susikaupusios skolos.

"Čempionato pabaigoje buvome palikti likimo valiai. Kovoti dėl čempionų vardo norėjo tik žaidėjai ir personalas. Žaidėjai, siekdami gero rezultato, turi nejausti tokių rūpesčių – jiems turi būti sudarytos bent minimalios sąlygos. O kai futbolininkas tris mėnesius negali pavalgyti, tai ko galima iš jo reikalauti", – pasakojo vienintelės sostinės ekipos A lygoje treneris V.Liubšys.

Nuo 2006 m. klubo direktoriaus pareigas ėjęs Martynas Jakimauskas, kuris "Vėtrą" paliko rugsėjį, taip pat tvirtino pasitraukęs dėl abejotinų R.Stašausko sprendimų.

Žurnalistai pabaidė

„Vilniaus dienai“ ėmus domėtis pašlijusiais „Vėtros“ reikalais, vakar klubo oficialioje internetinėje svetainėje pasirodė „Vėtros“ vadovų pareiškimas.

„Brangieji mūsų draugai! Mes nusprendėme pranešti Jums apie susidariusią situaciją mūsų klube. Be abejo šiuo metu yra susidariusių finansinių sunkumų klube ir  komandos biudžeto patvirtinimo sekančiam sezonui. Mes šiuo metu sprendžiame problemas susidariusioje situacijoje. Gaila, bet dabartiniu metu FK "Vėtra" neturi generalinio rėmėjo ir mūsų komanda nuo jos gyvavimo pradžios išsilaiko tik dėka privačių FK "Vėtra" asociacijos rėmėjų. Bendromis jėgomis R. Stašauskas ir A. Treušnikovas ieško išeities iš susidariusios padėties ir tikisi artimiausiu metu pasirašyti sutartį su nauju klubo partneriu, apie kurį bus pranešta artimiausiu metu. Šiuo metu vyksta suplanuotas darbas ir FK "Vėtra" klube jokių konfliktų nėra“, - rašoma pareiškime (kalba netaisyta).

Pareiškimą pasirašė klubo dalininkai R.Stašauskas ir Antonas Treušnikovas bei V.Liubšys. Pastarasis vakar dienraščiui paaiškino sulaukęs A.Treušnikovo skambučio ir prašymo leisti pateikti jo pavardę pareiškime.


Rytoj "Vilniaus dienoje" skaitykite: Ką darys "Vėtros" prezidentas R.Stašauskas, ir kas gali išgelbėti sostinės futbolo klubą?


Šiame straipsnyje: vilniaus vėtra

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių