KKSD švenčia Pyro pergalę: departamento statusas nekeičiamas

Kūno kultūros ir sporto departamentas nebus keliamas prie Vidaus reikalų ministerijos, tačiau trečdaliui įstaigos darbuotojų vis tiek teks krautis daiktus.

Tuščiai sukeltas erzelis

Galutinai subliūško Saulėlydžio komisijos ir Vyriausybės išgirta šalies sporto sistemos reforma. Šiandien pasibaigiančioje eilinėje Seimo sesijoje taip ir nesuskubta iki metų pabaigos priimti įstatymų pataisas, reglamentuojančias naują Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) statusą.

Tai reiškia, kad kitais metais KKSD ir toliau išliks įstaiga prie Vyriausybės. Anksčiau buvo planuojama departamentą perkelti prie Vidaus reikalų ministerijos (VRM).

Praėjusį mėnesį Kūno kultūros ir sporto įstatymo pataisų priėmimą skubos tvarka nesėkmingai bandęs inicijuoti Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos (JSRK) pirmininkas Žilvinas Šilgalis šįkart tvirtino didelės bėdos iš to nedarantis.

"Tai nebuvo gyvybės ar mirties klausimas, juolab kad nuo pat pradžių abejojome, ar verta kažką keisti. Tiesiog anksčiau premjeras (Andrius Kubilius – red. past.) sakydavo, kad neturi likti nei vienos įstaigos prie Vyriausybės. Bet pasirodė, kad šitie žingsniai buvo apsimestiniai ir niekur nevedantys, dėl jų žlunga visa Vyriausybės reforma", – dėstė Ž.Šilgalis.

Tapo interesų taikiniu

Planai keisti KKSD statusą buvo kuriami nuo metų pradžios, Saulėlydžio komisijai pateikus atitinkamas rekomendacijas. Paties departamento vadovybė pasisakė prieš permainas.

KKSD generalinio direktoriaus pareigas einantis Ritas Vaiginas aiškino dabartinės padėties nelaikantis pergalinga, nes KKSD pavaldumo klausimus Seimas dar gali spręsti ateityje. "Dabar vyksta kažkoks blaškymasis – tarsi ir liekame esamose pozicijose, bet perspektyvoje galime būti prijungti prie ministerijos. Norisi aiškumo", – sakė dienraščiui R.Vaiginas.

Vis dėlto, dienraščio žiniomis, idėja keisti KKSD statusą gali būti visiškai palaidota, nes ja abejoti pradėjo didžiausia koalicijos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija. Esą iš pradžių laiminę ketinimus KKSD perkelti prie VRM, kuriai vadovauja Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) deleguotas ministras Raimundas Palaitis, vėliau dalis konservatorių apsigalvojo.

"Girdėjau tokių kalbų, kad konservatoriai nenori atiduoti sporto liberalcentristams. Tokie argumentai yra vaikiški, nes jie slepia eilinį konservatorių fiasko. Nebematau prasmės tęsti šitą procesą (KKSD statuso keitimo – red. past.), nes tai tėra sporto tampymas už ūsų", – pripažino Ž.Šilgalis, kuris yra LiCS narys.

Naujieji bus liūdni

Džiūgauti išvengus kontroversiškai sporto visuomenės vertinto perkėlimo prie ministerijos KKSD vadovams neleidžia ir tai, kad jiems vis vien teks atleisti daugiau nei trečdalį departamento darbuotojų.

Iki gruodžio 31 d. darbo neteks 15 iš 37 KKSD tarnautojų. Atitinkamą nutarimą yra priėmusi Vyriausybė.

"Turėjau vilties, kad, jei mūsų statusas nesikeistų, išlaikytume ir žmones. Pasirodo, juos vis tiek reikia atleisti. Jei būtume prijungti prie VRM, būtų susiaurėjusios ir mūsų funkcijos, o dabar jos išlieka tokios pačios. Neįsivaizduoju, kaip reikės fiziškai suspėti viską padaryti. Būsime nepajėgūs produktyviai ir efektyviai atlikti savo funkcijų. Suprantu, kad veiklą turi optimizuoti visos institucijos, bet kitur atleidžiama po 10 proc. darbuotojų, o KKSD – 40 proc.", – guodėsi R.Vaiginas.

Kitais metais sublogusiam KKSD teks ir viena papildoma funkcija – administruoti Valstybės investicijų programos lėšas, skiriamas sporto objektų statyboms. Anksčiau tai darydavo savivaldybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių