J.Kazlauskas ir Graikija - pusfinalyje

To, ko nepavyko padaryti su Lietuvos krepšinio rinktine, Jonas Kazlauskas gali pasiekti su Graikija. Lietuvio vadovaujami graikai po dramatiškos kovos įšoko į Europos čempionato pusfinalį.

Graikai ketvirtfinalyje po pratęsimo 76:74 (17:14, 12:12, 18:20, 18:19, 11:9) palaužė Turkiją ir šeštadienį pusfinalyje kausis su Ispanija.

Pergalę turkams dar galėjo išplėšti Enderas Arslanas, tačiau lemiamas jo tritaškis buvo "per trumpas".

Herojus. Graikijos rinktinei 23 taškus pelnė Vassilis Spanoulis, pataikęs du neįtikėtinai svarbius tritaškius per pratęsimą. Tiesa, gynėjas vos nesugriovė to, ką sukūrė - per papildomas penkias minutes jis suklydo tris kartus. "Tos klaidos buvo neįtikėtinos, tačiau jas mes atpirkome didžiuliu kovingumu ir noru laimėti", - jau po mačo pabrėžė J.Kazlauskas.

Jubiliejus. Nikui Zisiui rungtynės su turkais buvo 100-osios vilkint nacionalinės rinktinės marškinėlius. Kitą sezoną kartu su Kšyštofu Lavrinovičiumi Sienos "Montepaschi" klube žaisiantis 26-erių graikas surinko 14 taškų ir taiklia bauda užfiksavo galutinį mačo rezultatą.

Ištvermė. Graikijos rinktinės žaidimas laikėsi ant trijų banginių: Antonis Fotsis žaidė 43, V.Spanoulis - 41, N.Zisis - 38 minutes. "Nėra labai teisinga, kad mes žaisime be poilsio dienos. Manau, kad tokio lygio varžybose visoms komandoms turėtų būti sudarytos vienodos sąlygos", - priekaištų varžybų sistemai pažėrė J.Kazlauskas.

Sugebėjimai. Hidayetas Turkoglu parodė, kodėl yra daugiausiai uždirbantis Turkijos sportininkas. Iki ketvirto kėlinio vidurio turkų lyderis buvo tuščias, tačiau per paskutines 6 pagrindinio laiko minutes sumetė 11 taškų ir vos nepaskandino graikų. Vis dėlto keli neapgalvoti ir avantiūriški H.Turkoglu sprendimai per lemiamas pratęsimo atakas padėjo varžovams. 

Dominavimas. Graikai iki pertraukos tiesiog viešpatavo po krepšiais, laimėdami kovą dėl kamuolių 25-11 (per rungtynes - 47-28). Turkai pirmą kamuolį puolime atkovojo tik 20-ą (!) minutę. Tačiau graikai turėjo problemų kitose aikštės vietose. Iš žaidimo J.Kazlausko auklėtiniai per pirmą pusę pataikė 8/26 metimų (31 proc.) ir suklydo 8 kartus, todėl teįgijo trijų taškų pranašumą (29:26).

Siurprizas. Omeras Onanas tapo nemalonia staigmena J.Kazlauskui. Iki tol tik po 3 taškus čempionate vidutiniškai rinkęs patyręs gynėjas tempė savo komandą pirmuosius tris kėlinius, per kuriuos surinko 13 taškų.

Susidūrimas. Ersanas Ilyasova pajuto Giorgio Printezio alkūnių aštrumą. Po susidūrimo antro kėlinio pradžioje Turkijos rinktinės puolimo lyderiui (17,3 tšk.) buvo prakirstas smakras, tačiau po kelių minučių E.Ilyasova grįžo į aikštę, tik jau su balta pleistro "barzda". 

Tramdytojas. J.Kazlauskui nuo pirmųjų mačo minučių teko rūpintis savo asistentų drausme. Pagal FIBA taisykles prie atsarginių suolelio gali stovėti tik vyriausiasis treneris, bet lietuvio asistentai nuolat kildavo iš savo vietų. Teisėjams pagrasinus technine pražanga, savo pagalbininkus pasodinti atgal jau tekdavo pačiam J.Kazlauskui.

Laureatas. Lietuvos sirgaliai galėjo pasveikinti savo krepšininką. Jonui Valančiūnui per mačo pertrauką įteiktas jaunių "Visų žvaigždžių" rungtynių naudingiausio žaidėjo prizas. Per šį mačą 17-metis lietuvis pelnė 18 taškų (10 - dėjimais) ir atkovojo 19 kamuolių.

Gedulas. Abu penktadienio ketvirtfinaliai prasidėjo tylos minute. Lenkioje paskelbtas nacionalinis gedulas, kai netoli Katovicų esančioje anglies kasykloje įvykus avarijai žuvo mažiausiai 12 žmonių. Dėl to atšaukti visi pramoginiai renginiai, išskyrus Europos čempionatą. Tiesa, per pertraukėles jau nebevyko šokėjų pasirodymai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių