Daugiakovininkas nuodėmes išpirko galingu startu

Melagiu ir atskalūnu praeityje vadintas daugiakovininkas Darius Draudvila tapo Lietuvos lengvaatlečių veidu Europos čempionate.

Be medalio neliūdės

Kol 27-erių Darius Draudvila vienoje rungtyje po kitos gerino asmeninius rekordus, Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) vadovai turėjo laiko permąstyti savo santykius su ilgą laiką persona non grata tėvynėje laikytu sportininku.

Įspūdingas D.Draudvilos spektaklis Barselonoje vykstančiame žemyno čempionate turėtų pagaliau padėti tašką penkerius metus trukusiame šaltajame kare tarp daugiakovininko ir federacijos.

Po septynių iš dešimties rungčių Europoje seniai pamirštas lietuvis buvo varžybų lyderis, ir tik paskutiniai trys iššūkiai – šuolis su kartimi, ieties metimas ir 1500 m bėgimas – stumtelėjo D.Draudvilą į galutinę šeštąją vietą.

"Be galo džiaugiuosi. Didesnių vilčių ir nepuoselėjau: žinojau, kad varžovai galiausiai mane aplenks, nes jų asmeniniai rekordai paskutinėse rungtyse buvo geresni", – teigė lengvaatletis, per 10 rungčių surinkęs solidžią 8032 taškų sumą.

Tai – antrasis rezultatas Lietuvos istorijoje ir vienas iš penkių asmeninių pasiekimų, kuriuos D.Draudvila pagerino Barselonoje.

Ruošėsi teismui

Džiūgauti dėl savo sėkmės daugiakovės varžybų sektoriuose 2003 m. studijuoti į Kanzaso universitetą išvykusiam atletui anksčiau neleido nesibaigiantys konfliktai su LLAF.

D.Draudvila ne kartą skundėsi, kad federacija JAV sportuojančius lengvaatlečius laiko antrarūšiais, neapmoka kelionių į varžybas išlaidų.


LLAF vadovai neliko skolingi: 2008 m. tuometis federacijos generalinis sekretorius Eugenijus Burokas išvadino D.Draudvilą melagiu, puse lūpų buvo kalbama ir apie tai, kad jis neva vartojąs dopingą.

Skaudžiausias smūgis iš Vandžiogalos miestelio kilusiam atletui buvo suduotas prieš Pekino olimpines žaidynes. D.Draudvila buvo įvykdęs olimpinį B normatyvą, tačiau LLAF vykdomasis komitetas nusprendė nevežti daugiakovininko į svarbiausią sporto renginį Kinijoje.

Komandoje matyti konfliktiško "amerikiečio" nepageidavo nei tuometis lengvaatlečių rinktinės vyriausiasis treneris Aleksas Stanislovaitis, nei daugiakovininkų treneris Tolvydas Skalikas.

"Tapau vieninteliu lietuviu, turėjusiu teisę dalyvauti olimpiadoje, tačiau neįtrauktu į olimpiečių sąrašus", – tuomet pyko D.Draudvila, kurio atstovai netgi buvo pradėję ruošti ieškinį LLAF.

Nenulaikė kumščių

Nesantaika tarp D.Draudvilos stovyklos ir federacijos kilo gerokai anksčiau nei 2008 m. olimpinės žaidynės.

2005 m. Kaune vykusios atrankos į Europos jaunimo (iki 23 metų) čempionatą varžybos baigėsi kriminalu, dėl kurio netgi buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tąsyk D.Draudvila neįvykdė pirmenybių normatyvo, tačiau varžybų protokole JAV studijuojantis sportininkas stebuklingu būdu atsidūrė pirmoje vietoje.

Vyriausiasis varžybų teisėjas Alfonas Buliuolis ištaisė klaidą dokumentuose, bet tuomet į sekretoriatą užsuko D.Draudvilos globėju tituluojamas buvęs dešimtkovininkas Valdas Petkevičius, kurio sesuo Vilma Martinkaitienė praėjusią kadenciją sėdėjo Seimo narės kėdėje.

"Viskas baigėsi tuo, kad už ištaisytą protokolą A.Buliuolis gavo nuo V.Petkevičiaus "į barzdą". Galbūt ta nesveika globa ir yra pagrindinė D.Draudvilos problema", – prieš dvejus metus svarstė E.Burokas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių