Valstybei milijonų nereikia

Naktinės alkoholio prekybos draudimas smogė verslui dar smarkiau, nei prognozavo ekonomistai. Šešėlinė svaigalų prekyba ir kontrabanda auga itin sparčiai, o biudžetas gali prarasti per 100 mln. litų pajamų.

Atleidimų banga

Seimas ne kartą buvo įvedęs įvairių alkoholio prekybos ribojimų, tačiau politikams vis tekdavo pripažinti, kad tokie sprendimai nepasiteisina. Nepaisant karčios patirties, 2008 m. rudenį Seime konservatorių iniciatyva uždrausta alkoholio prekyba nuo 22 val. iki 8 val. Ketvirtadienį Seime bandyta siūlyti panaikinti draudimą alkoholiu prekiauti naktį, tačiau dauguma parlamentarų tam nepritarė.

Naftos produktais prekiaujančių įmonių asociacijos ir Prekybos įmonių asociacijos duomenimis, dėl naktinės prekybos alkoholiu draudimo nuo 2009-ųjų pradžios darbo neteko per 2 tūkst. darbuotojų. Degalinės apribojo nakties darbo valandų skaičių, kai kurias savininkai buvo priversti net uždaryti. Kiekvienoje degalinėje, kurių Lietuvoje yra apie 1600, atleisti vienas du darbuotojai, dirbantys naktinėje pamainoje.

Mažesnių miestelių parduotuvėms nebeapsimoka dirbti, jos jau atleido dalį darbuotojų. Net didieji prekybos centrai naikina naktines pamainas ir trumpina darbo laiką. Taigi žmonės netenka darbo, o valstybės biudžetas – garantuotų pajamų.

Šešėlis plečiasi

Finansų ministerijos statistika liudija, kad kaip tik nuo sausio 1 d. legalaus alkoholio pardavimas visoje Lietuvoje ir ypač pasienio zonose ėmė mažėti. Kartu smarkiai sumenko ir legaliai sumokamų mokesčių į šalies biudžetą. Verslui smogė ne tik draudimas prekiauti alkoholiu, bet ir padidinti akcizai.

Valstybinė mokesčių inspekcija pranešė, kad per pirmą šių metų ketvirtį alkoholio akcizų surinkta net 73 mln. litų, arba 30 proc., mažiau nei pernai. Prekybos įmonių asociacija prognozuoja, kad jei per metus išliks ta pati tendencija, alkoholio akcizų šiemet bus surinkta apie 290 mln. litų mažiau.

Tokius argumentus ketvirtadienį Seime dėstė ir parlamentaras Vincas Babilius, ragindamas naikinti draudimą prekiauti alkoholiu naktį.

"Du tūkstančiai gatvėje atsidūrusių žmonių – tai 1,3 proc. visų Lietuvos bedarbių. Per krizę tai išties dideli skaičiai", – aiškino Seimo narys, inicijavęs Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas.

Draudimai neveikia

Apie galimybę papildyti biudžetą nenori nė girdėti Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas. "Toks draudimas jau duoda rezultatų: mažėja alkoholio sukeliamų psichozių skaičius, mažėja apsinuodijimo alkoholiu atvejų, ypač paauglių. Be to, Lietuva pagal alkoholio prieinamumą vis dar labai išsiskiria iš kitų ES šalių", – teigė konservatorius ir sveikino Seimą, kad šis nepanaikino naktinės prekybos draudimo.

Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos prezidentas Laurynas Vilimas įsitikinęs, kad alkoholio pardavimo laiko ribojimas neefektyvi priemonė kovojant su nesaikingu vartojimu. Remiantis Lietuvos ir kitų valstybių pavyzdžiais, įrodyta, kad padidėjęs alkoholio prieinamumas, pavyzdžiui, ilgesnės prekybos valandos, nesusijusios su didėjančiu vartojimu.

"Nelegali alkoholio apyvarta per pirmą šių metų ketvirtį išaugo dvigubai, tad akivaizdžiai matome akcizo didinimo ir prekybos laiko ribojimo padarinius", – teigė L.Vilimas.

Nelegali prekyba klesti

Policijos atstovai patvirtina, kad šiemet nelegali prekyba alkoholiu ypač suaktyvėjo. Padidėjo kontrabandos iš Baltarusijos ir Rusijos mastas, klesti naktiniai prekybos taškai, kuriuose alkoholio gali įsigyti ir nepilnamečiai, nes pirkėjo amžius tokiose vietose tikrai nėra svarbus.

Policijos departamento Kriminalinės policijos valdybos viršininkas Eugenijus Ušinskas teigė, kad šiemet padidėjo ir nelegaliai įvežamo alkoholio, ir namų gamybos, vadinamosios naminukės, kiekis. Per pirmus keturis šių metų mėnesius vien neteisėtų namų gamybos alkoholinių gėrimų gamybos atvejų šalyje užfiksuota 296, nors pernai per tą patį laikotarpį buvo užregistruoti 152 atvejai.

"Draudimas buvo įteisintas siekiant gerų tikslų, kad paaugliams alkoholis nebūtų toks prieinamas, tačiau kol kas vargu ar galime pasakyti, kad šiuos tikslus pavyko pasiekti, – teigė pareigūnas. – Mūsų patirtis liudija, kad visų draudimų efektas būna trumpalaikis – vėliau gyventojai prisitaiko ir sugeba draudimų išvengti."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Tataigi, ŠLYKŠTUS užsakyminis straipsnis - ką reiškia vien tai, kad pritrūkus laikrašty vietos 'Ekonomikos' skyrely (VIS ta rrr-reklama), jis vis vien buvo išspausdintas, tik po rubrika 'Lietuva'. (simptomatiška, kad kaunadienė jo ir trumpint neišdrįso)

Saulius1

Saulius1 portretas
Na o dabar - kiek apie 'baltus siūlus'. Pradėkim nuo to fakto (jau ir apklausomis patvirtinto!), kad krizės akivaizdoj žmonės pirmiausia pradeda taupyt alkoholinių gėrimų sąskaita, mažint jų pirkimą. O tai REIŠKIA kad ESĄ TIK dėl kažkokių apribojimų KAŽKAS netenka savo asmeninio pelno - niekuom grįsti. (Valstybė savo dalį bandė susigrąžint didindama akcizus... norai gražūs, tik kad...) Ką reiškia kaltinimas kad "Mažesnių miestelių parduotuvėms nebeapsimoka dirbti" - na NEJAU ten TIK alkoholis buvo pardavinėjamas ir TIK naktį? JEI "dėl naktinės prekybos alkoholiu draudimo nuo 2009-ųjų pradžios darbo neteko per 2 tūkst. darbuotojų", tai KIEK žmonių naktimis turėjo būt nugirdyta kad TOKIĄ darbuotojų armiją galima buvo PELNINGAI (tikėkimės) išlaikyti??? O JEI teigiama, "kad padidėjęs alkoholio prieinamumas, pavyzdžiui, ilgesnės prekybos valandos, nesusijusios su didėjančiu vartojimu", tai iš KO tie darbuotojai buvo išlaikomi; JEI dėl tų apribojimų alkojolio vartojimas nesumažėja, tai KODĖL jie buvo atleisti ir KODĖL kažkas taip pergyvena dėl NEVA Valstybės negaunamų milijonų??? Na o pagaliau: "Nelegali alkoholio apyvarta per pirmą šių metų ketvirtį išaugo dvigubai"... Bet juk - tai kas nelegalu, tas Valstybės ir nesukontroliuojama (aišku, tai jau Valstybės darbo brokas), bet IŠ KUR kažkas tuos skaičius ŽINO??? Vis tik - kontroliuoja?.. Taip kad - kur pasižiūri, ne straipsnis o vien 'balti siūlai', niekur galai nesueina. O kai dar pagalvoji KIEK pinigų išmetama va tokiems 'straipsniams', tai NEGI galim patikėt tomis krokodilo ašaromis, NEGI čia išties rūpinamasi ESĄ Valstybės negaunamomis 'pajamomis'??? O kad kažkam rūpi grynai asmeniniai pelnai, tai akivaizdu. Bet kai paskaičiuoji KIEK Valstybė netenka dėl nugirdytos Tautos, tai... KAM visas šis triukšmas naudingas?

ironija

ironija portretas
naktimis reikia miegoti, o ne girtuokliauti :D
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Prabangus viešbutis – nuostolingas
    Prabangus viešbutis – nuostolingas

    Pigių skrydžių bendrovė "Wizz Air" spalio pabaigoje pradės skraidinti iš Vilniaus į Tel Avivą. Skrydžiai vyks du kartus per savaitę. Anot Vilniaus oro uosto generalinio direktorius Gedimino Almanto, iki šiol skrydžiai į Tel Avivą buvo tik sezonin...

    1
  • Būsto pardavimas šiemet auga
    Būsto pardavimas šiemet auga

    Per pirmą šių metų pusmetį dauguma į kredito unijų vadovus siūlytų žmonių reikiamų egzaminų neišlaikė. Lietuvos bankas pranešė, kad šiemet egzaminus laikė iš viso 20 žmonių, iš jų tik trys žinių patikras išlaikė. Bankas šiemet sure...

  • Surinktų akcizų keliams aukoti nenori
    Surinktų akcizų keliams aukoti nenori

    Finansų ir Susisiekimo ministerijoms susiginčijus dėl šios siūlymo nuo kitų metų padidinti finansavimą keliams iš degalų akcizo, premjeras Algirdas Butkevičius kol kas susilaiko nuo pažadų skirti daugiau lėšų keliams."Ateinančiais metais mes g...

  • Medų atpigintų gera vasara
    Medų atpigintų gera vasara

    Norintiems pasimėgauti šiųmečiu medumi už jį tenka mokėti daugiau nei pernai. Tai nulėmė vėlyvas pirmasis medunešis. Bitininkai kol kas nesiryžta prognozuoti, ar aukštos medaus kainos išsilaikys visą sezoną.Kol kas branguŠiuo metu medaus kaino...

  • Įmonių grąža sumenko trigubai
    Įmonių grąža sumenko trigubai

    Per savaitę degalų kainos didžiausiuose degalinių tinkluose sumažėjo. 95 markės benzinas penktadienį "Lukoil" kainavo 4,52 lito, "Orlen" – 4,52 lito, "Statoil" – 4,54 lito, arba atitinkamai 5 centais, 8 centais ir 1 centu mažiau nei prieš savait...

  • KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis
    KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis

    Netrukus bus pradėta atsiskaityti su bankrutavusio banko "Snoras" kreditoriais. Tačiau Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad valstybės institucijos turi prioritetą prieš kitus kreditorius, privatiems asmenims lieka nedaug šansų atgauti pinigus.Prie...

  • Atpigo dauguma grūdų
    Atpigo dauguma grūdų

    Per pirmą pusmetį buvo registruota 776 įmonių bankroto atvejai – 131 atveju (20 proc.) daugiau nei per tą patį 2012 m. laikotarpį, kaip rodo kreditų biuro "Creditinfo" duomenys. Neigiamas bankrotų statistikos tendencijas didžiąja dalimi lėmė ši...

  • Iš     kaimų    –    paskui    pinigus
    Iš kaimų – paskui pinigus

    Kol šalies valdžia kuria darbo grupes ir svarsto, kaip sumažinti vidinę gyventojų migraciją į didžiuosius miestus bei atgaivinti į ekonominę bedugnę riedančius regionus, kaimo vietovės toliau netenka tūkstančių gyventojų. Investicijų medžio...

  • Apribojo ūkininkų apetitą
    Apribojo ūkininkų apetitą

    Nuo kitų metų kovo didės tabako, o nuo balandžio – ir alkoholio akcizas. Skaičiuojama, kad puslitris alaus ir etilo alkoholio produktų brangs vidutiniškai apie 11 centų, vyno – apie 16 centų, pakelis cigarečių – apie 30 centų, pigiausių ciga...

  • Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia
    Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia

    Lietuvos kiaulių augintojai neramiai stebi situaciją pasienyje su Baltarusija, kur užfiksuotas afrikinio kiaulių maro protrūkis. Pasak jų, šalies valdžia iki šiol ėmėsi tik parodomųjų saugos priemonių. Valdininkai tikina, kad situacija netrukus k...

Daugiau straipsnių