Kauno apylinkėse, kolektyviniuose soduose galima rasti bent kelias vietas, kur siūlomos obuolių sulčių spaudimo paslaugos. Gausus šiųmetis obuolių derlius sulčių spaudėjams užtikrins skalsų uždarbį.
Pluša iki vėlyvo vakaro
Vieno didžiausių Kaune sodininkų bendrijų masyvo prieigose Panerių gatvėje sulčių spaudimo punktą turintis Jonas Ugenskas trina rankomis – sodininkai pradeda būriuotis jau ankstyvą rytą.
"Dirbame be paliovos, vos spėjame suktis. Obuolių derlius šiemet pakankamai gausus, o kol šalnos neužklupo, visi skuba spausti sulčių", – pasakojo devynerius metus sulčių spaudimu užsiimantis J.Ugenskas.
Pažvelgęs į obuolių maišų pilnus lengvuosius automobilius, išsirikiavusius palei Č.Radzinausko tiltą iki nedidelio sulčių spaudimo cecho, verslininkas grįžta prie darbo.
Įrangą pasidirbino pats
Nagingasis J.Ugenskas sulčių spaudimo įrangą pasigamino pats – kaunietis tikina kasmet ją patobulinąs, kad iš to paties kiekio obuolių pavyktų išspausti daugiau sulčių.
Pirmiausia obuoliai suverčiami į tarkavimo mašiną. Iš jos obuolių masė specialia žarna keliauja į voneles. Kiekvienos jų turinį J.Ugenskas supila į specialią drobę ir, ją sulankstęs, deda į didžiulį agregatą – sulčiaspaudę.
Perdengdamas drobes su obuoliais medinėmis lentelėmis, spaudėjas sukrauna visą kalną tokių drobinių lankstinių. Iš sulčiaspaudės sultys išteka į didžiulį indą, iš kurio kiekvienas klientas susipilsto sultis į pačių atsivežtą tarą.
Per dieną J.Ugensko fabrikėlyje išspaudžiama apie 500 litrų obuolių sulčių, penktadieniais ir šeštadieniais – dar daugiau. Už litrą išspaustų sulčių kaunietis ima 50 centų, dvigubai daugiau nei prieš gerą penkmetį.
"Spaudžiu tik obuolius, nes šie švariausi. Išspaudęs svarainius ar vynuoges visą dieną turėčiau plušti, kol išvalyčiau cechą", – aiškino J.Ugenskas. Obuolių derlių į sulčių spaustuvę atgabenęs kaunietis Vytautas Gražys pasakojo kasmet spaudžiąs sultis, nes visų užaugintų obuolių per žiemą nepavyktų suvalgyti.
"Gyvename dviese su močiute, vaikai savo sodus turi, truputį obuolių pasidedame žiemai, o iš likusių spaudžiame sultis", – sakė V.Gražys.
Šiemet obuoliai pigesni
Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro Rinkos informacijos ir ekonominės analizės skyriaus vyriausioji specialistė Zofija Cironkienė pabrėžė, kad šįmet obuolių ūkių savininkai apie didesnį uždarbį už perdirbti skirtus obuolius gali tik pasvajoti – užderėjus geram obuolių derliui Lenkijoje ir Lietuvoje, šių vaisių kainos krito iki 12–15 centų už kilogramą.
Pernai vaisių perdirbimo gamyklos krituolius iš kolektyvinių sodų ar sodybų supirko kur kas brangiau – po 50 centų už kilogramą. Prekiniuose sodininkystės ūkiuose tokių obuolių kaina siekė 90 centų už kilogramą. Prieš metus prastu obuolių derliumi skundęsi vokiečiai ir lenkai iš Lietuvos ir kitų aplinkinių šalių supirko daug obuolių pakankamai geromis kainomis.
Palyginti su praėjusiais metais, šįmet desertinių obuolių galima įsigyti perpus pigiau, o krituolių kainos – kelis kartus mažesnės. "Derlių dar gali pakoreguoti ankstyvi šalčiai. Kaimuose trūksta darbo jėgos, jeigu ūkininkai nespėtų jų nuskinti iki šalnų, dalis derliaus gali būti prarasta", – svarstė Z.Cironkienė.
Pabrangę leidimai neišgąsdino
Valstybinės mokesčių inspekcijos Kauno skyriaus atstovė spaudai Virginija Vanagienė skaičiuoja, kad šįmet verslo liudijimus vaisių, uogų ir daržovių sulčių gamybai išsiėmė 41 kaunietis. Pernai tokių leidimų buvo išduota kone perpus mažiau – 28. "Leidimų kainos šiemet gerokai išaugo, bet net tai sulčių spaudėjų neišgąsdino. Geras obuolių derlius, vadinasi, apsimoka spausti sultis ir mokėti už leidimą daugiau", – svarstė V.Vanagienė.
Verslo liudijimas vienam mėnesiui kainuoja 91 litą, pernai tokie leidimai kainavo 20 litų. Metinis verslo liudijimas sulčių spaudėjams kainuoja beveik 1,1 tūkst. litų.
Specialisto komentaras
Maisto skyriaus vyriausioji gydytoja higienistė, valstybinė maisto produktų inspektorė Rita Sadūnaitė:
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vykdo valstybinę maisto kontrolę sezoninėse sulčių spaudimo įmonėse, teikiančiose paslaugas vartotojams ir turinčiose Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Tokias sezonines sulčių spaudimo paslaugas teikia fiziniai asmenys bei sodininkų bendrijos. Tokios įmonės priklauso mažos rizikos įmonėms, todėl jos tikrinamos vieną kartą per metus. Tikrinimo metu įvertinama sulčių spaudimo patalpų ir įrengimų higienos būklė. Keliami tokie reikalavimai: turi būti tekantis vanduo, atitinkantis geriamojo vandens reikalavimus, tinkamai šalinamos laikomos išspaudos.
Išspaustos sultys išpilstomos į vartotojo atsineštus švarius indus, sultys namuose arba įmonėje turi būti pasterizuojamos arba kitu būdu perdirbamos. Dažniausiai tikrinimo metu nustatomi šie higienos pažeidimai: nekokybiškai išplauti presai, nekokybiškai išplauti obuoliai, atliekos netvarkingai laikomos, laiku nešalinamos.
Primename, kad vartotojai į spaudyklas pristatomus obuolius turi perrinkti, išmesti sugedusius vaisius, nes nuo žaliavos kokybės labai priklauso išspaustų sulčių kokybė.
Naujausi komentarai