Aukščiausio lygio susitikimų svečiams – kiškio kopūstai

Lietuvos pirmininkavimo ES tarybai renginių svečiai bus maitinami tik iš lietuviškų produktų pagamintais patiekalais, o jų sudėtyje bus net kiškio kopūstų.

Laimėjo konkursą

Užsienio reikalų ministerijos organizuotą Lietuvos pirmininkavimo ES tarybai aukščiausio lygio susitikimų dalyvių maitinimo ir aptarnavimo konkursą laimėjo Lietuvos parodų ir kongresų centras „Litexpo“ kartu su partneriais.

Laimėtojų laukia rimtas iššūkis – aptarnauti ir pamaitinti daugiau kaip dvidešimties susitikimų svečius. Planuojama, kad kiekviename šių susitikimų dalyvaus nuo 100 iki 500 svečių, o bendras jų skaičius sieks keletą tūkstančių.

Kiek kainuos pamaitinti renginiuose dalyvausiančius svečius, „Litexpo“ atstovai kol kas pasakyti negali. Kaip teigė „Litexpo“ Konferencijų ir renginių organizavimo skyriaus vadovas Justinas Bortkevičius, tai priklausys nuo to, kokie patiekalai bus pasirinkti konkrečiu atveju.

„Yra pateikta įvairių patiekalų pasirinkti. Kiekvieno patiekalo kaina skirtinga, viskas priklausys nuo to, kaip Užsienio reikalų ministerija modeliuos, t. y. kokias patiekalų grupes, kombinacijas pasirinks“, – sakė pašnekovas.

Kas gamins – dar paslaptis

Nors „Litexpo“ giriasi, kad patiekalus svečiams iš užsienio gamins garsiausi Lietuvos virtuvės šefai, kas jie tokie, neatskleidžia. Kol nepasirašyta sutartis su Užsienio reikalų ministerija, nesakoma ir iš kokių šalies ūkių bus perkami produktai, nors, pasak J. Bortkevičiaus, derybos jau vyksta.

„Konkursui mūsų pateikta maitinimo ir aptarnavimo, stalų serviravimo bei dekoravimo koncepcija atitiko visus reikalavimus ir pataikė į dešimtuką – ekspertai ją įvertino aukščiausiais balais. Mums pavyko surinkti puikią komandą bei vienus geriausių Lietuvos virtuvės šefų, turinčius aukščiausio lygio tarptautinių susitikimų aptarnavimo patirties, ir pateikti geriausią konkursui iškeltos idėjos “Lietuva – moderni, kurianti, jauki„ sprendimą“, – teigė J. Bortkevičius.

Anot jo, „Litexpo“ pateikta maitinimo koncepcija remiasi Šiaurės regiono, kuriam priklauso ir Lietuva, maisto gaminimo filosofija ir sieja ją su kulinariniu mūsų šalies paveldu – klasikine bajorų virtuve bei novatoriška maisto gamyba, paremta vadinamosiomis lėto maisto (angl. – slow food) idėjomis.

Netikėtos sudedamosios dalys

Pasak J. Bortkevičiaus, didžiausias dėmesys bus skiriamas produktų kokybei, jų maistinių savybių išsaugojimui, sezoniškumui ir originaliam patiekalo pateikimui.

„Daržovės, vaisiai, mėsa bei kitos sudedamosios dalys, išskyrus keletą išimčių, bus tik lietuviškos kilmės ir užauginti specialiai tam atrinktuose vietos ekologiniuose ūkiuose. Siūlomi patiekalai bus tik iš tuo metu augančių daržovių, uogų, grybų, jokie šaldyti produktai nebus naudojami, nebus dedama jokių sintetinių priedų ir konservantų“ – teigė jis.

„Litexpo“ suburta svetingumo verslo profesionalų komanda ekspertams įvertinti pateikė ne tik maitinimo koncepciją, bet ir 300 skirtingų unikalių patiekalų valgiaraštį. Į patiekalų sudėtį įeina įvairi žvėriena, paukštiena, kiauliena, jautiena, upių ir jūrų žuvys, natūralios kruopos, šviežiai gaminami makaronai, sezoniniai vaisai, uogos ir daržovės, grybai, prieskoninės žolelės ir net tokios maisto gamyboje retai sutinkamos sudedamosios dalys kaip kiškio kopūstai, kepti ajerai, šermukšnio uogos, girtuoklės, šilauogės, šalpusniai, medaus žiedadulkės, agrastų actas ir pan.

Svečiams bus siūloma paragauti ir grynai nacionalinių patiekalų – juodos lietuviškos duonos, balto varškės sūrio, skilandžio, alaus, šakočio, medaus.

Anot J. Bortkevičiaus, sudarant valgiaraštį buvo atsižvelgta ir į tai, kad renginiuose gali dalyvauti žydų tautybės asmenų ar musulmonų. Jie galės rinktis patiekalus be kiaulienos, kitų nepriimtinų produktų. Specialūs valgiai bus ruošiami ir vegetarams.

Prireiks daugiau rankų

„Litexpo“ pateikta stalų serviravimo ir dekoravimo koncepcija remiasi klasikiniais dekoravimo sprendimais, įtraukiant modernių ir tautiškų detalių.

„Dekoro akcentas – tautiškos detalės ir simboliai. Čia taip pat naudosime tik sezonines lauko gėles, rinksimės jas tautinių spalvų, bekvapes, kad nenustelbtų patiekalų kvapo“ – sakė J. Bortkevičius.

Per kiekvieną renginį, priklausomai nuo jo dydžio, „Litexpo“ papildomai įdarbins 50–120 žmonių.

Pirmieji pagrindiniai Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai susitikimai vyks jau liepą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JONAS

JONAS portretas
Arteja puota -maro metas Lietuvoj gal kukliau galima

jonui

jonui portretas
kiškio kopūstai - ar begali būti kukliau?

premjeras

premjeras portretas
ubagas su ''gucci'' batais vis tiek ubagas...trecio pasaulio salis, ka noret...nors valgiais galesim pasigirt(is lenkisku produktu)....ha ha ha gaus i nosi nuo lietuvos pijoku ir pasibaigs reklama....
VISI KOMENTARAI 9

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Prabangus viešbutis – nuostolingas
    Prabangus viešbutis – nuostolingas

    Pigių skrydžių bendrovė "Wizz Air" spalio pabaigoje pradės skraidinti iš Vilniaus į Tel Avivą. Skrydžiai vyks du kartus per savaitę. Anot Vilniaus oro uosto generalinio direktorius Gedimino Almanto, iki šiol skrydžiai į Tel Avivą buvo tik sezonin...

    1
  • Būsto pardavimas šiemet auga
    Būsto pardavimas šiemet auga

    Per pirmą šių metų pusmetį dauguma į kredito unijų vadovus siūlytų žmonių reikiamų egzaminų neišlaikė. Lietuvos bankas pranešė, kad šiemet egzaminus laikė iš viso 20 žmonių, iš jų tik trys žinių patikras išlaikė. Bankas šiemet sure...

  • Surinktų akcizų keliams aukoti nenori
    Surinktų akcizų keliams aukoti nenori

    Finansų ir Susisiekimo ministerijoms susiginčijus dėl šios siūlymo nuo kitų metų padidinti finansavimą keliams iš degalų akcizo, premjeras Algirdas Butkevičius kol kas susilaiko nuo pažadų skirti daugiau lėšų keliams."Ateinančiais metais mes g...

  • Medų atpigintų gera vasara
    Medų atpigintų gera vasara

    Norintiems pasimėgauti šiųmečiu medumi už jį tenka mokėti daugiau nei pernai. Tai nulėmė vėlyvas pirmasis medunešis. Bitininkai kol kas nesiryžta prognozuoti, ar aukštos medaus kainos išsilaikys visą sezoną.Kol kas branguŠiuo metu medaus kaino...

  • Įmonių grąža sumenko trigubai
    Įmonių grąža sumenko trigubai

    Per savaitę degalų kainos didžiausiuose degalinių tinkluose sumažėjo. 95 markės benzinas penktadienį "Lukoil" kainavo 4,52 lito, "Orlen" – 4,52 lito, "Statoil" – 4,54 lito, arba atitinkamai 5 centais, 8 centais ir 1 centu mažiau nei prieš savait...

  • KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis
    KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis

    Netrukus bus pradėta atsiskaityti su bankrutavusio banko "Snoras" kreditoriais. Tačiau Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad valstybės institucijos turi prioritetą prieš kitus kreditorius, privatiems asmenims lieka nedaug šansų atgauti pinigus.Prie...

  • Atpigo dauguma grūdų
    Atpigo dauguma grūdų

    Per pirmą pusmetį buvo registruota 776 įmonių bankroto atvejai – 131 atveju (20 proc.) daugiau nei per tą patį 2012 m. laikotarpį, kaip rodo kreditų biuro "Creditinfo" duomenys. Neigiamas bankrotų statistikos tendencijas didžiąja dalimi lėmė ši...

  • Iš     kaimų    –    paskui    pinigus
    Iš kaimų – paskui pinigus

    Kol šalies valdžia kuria darbo grupes ir svarsto, kaip sumažinti vidinę gyventojų migraciją į didžiuosius miestus bei atgaivinti į ekonominę bedugnę riedančius regionus, kaimo vietovės toliau netenka tūkstančių gyventojų. Investicijų medžio...

  • Apribojo ūkininkų apetitą
    Apribojo ūkininkų apetitą

    Nuo kitų metų kovo didės tabako, o nuo balandžio – ir alkoholio akcizas. Skaičiuojama, kad puslitris alaus ir etilo alkoholio produktų brangs vidutiniškai apie 11 centų, vyno – apie 16 centų, pakelis cigarečių – apie 30 centų, pigiausių ciga...

  • Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia
    Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia

    Lietuvos kiaulių augintojai neramiai stebi situaciją pasienyje su Baltarusija, kur užfiksuotas afrikinio kiaulių maro protrūkis. Pasak jų, šalies valdžia iki šiol ėmėsi tik parodomųjų saugos priemonių. Valdininkai tikina, kad situacija netrukus k...

Daugiau straipsnių